Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izrāde, kas paplašina pasaules robežas

Saruna ar Dirty Deal Teatro jaunās izrādes Otrā pusē režisori Lauru Čaupali un producenti Annu Zagorsku lika kavēties atmiņās par savu bērnības pieredzi ar nāvi, sākot no atrasta miruša kurmīša apglabāšanas smilšu kastē līdz vecvecāku zaudējumam. Nācās secināt, ka joprojām ir neomulīgi domāt, ko nozīmē nāve un kas gaidāms pēc tās.

Ja jūtaties līdzīgi un ar klusām šausmām gaidāt sava bērna jautājumu par šo tēmu, tad īstās zāles varētu būt šis L. Čaupales, dramaturģes Lotes Eglītes un pārējās radošās komandas kopdarbs, kas palīdzēs atrast dzīvi apliecinošu pieeju nāves jautājumam. 

A. Zagorska stāsta, ka izrādes ideja radusies, kad kolēģes meitiņa pirmklasniece neilgi pēc radinieka bērēm sākusi baidīties iet gulēt, jo miegā varot nomirt. Sapratušas, ka grūti uz šiem jautājumiem atbildēt bērnam un arī pašām sev, kolēģes saskatīja materiālu izrādei. L. Čaupale sadarbībai piekritusi uzreiz, un nevis tāpēc, ka viņai būtu gatavas atbildes uz šiem jautājumiem, bet tieši tāpēc, ka tādu nav bijis un pašu mocījusi neziņa, kā veidot kvalitatīvu sarunu ar savu desmitgadīgo dēlu par šo dabisko, bet biedējošo parādību – nāvi. Izrādes tapšanā iesaistījās arī īpaši uzaicinātu bērnu grupa, un veidotājus konsultējis reanimatologs Pēteris Kļava. 

"Mums likās interesanti uzaicināt vienpadsmit bērnus kā fokusa grupu, kas mums bija liels atspaids un palīgs. Secinājām, ka patiesībā bērniem reti ir bail no nāves, problēmas sākas tajā brīdī, kad vecāki, cenšoties apiet iespējamo bērna traumu, kļūst didaktiski, sasaluši un kaut kādi – attiecībā pret nezin ko – pareizi, un pēkšņi par to runāt vairs nav viegli. Vairāk par to tēmu domājot, sāc saprast, ka nāve ir dabiska lieta, kas vienkārši notiek. Pēteris Kļava, lai arī priecājās par mūsu pieejas vieglumu, lūdza respektēt citu aspektu – esiet ļoti uzmanīgi, nekādā veidā nelieciet bērniem domāt, ka par nāvi var smieties, ka tas ir nieks vai ka to var izaicināt," atklāj režisore. 

Pārsteidzošiem paradoksiem bagātais, humorpilnais uzvedums stāsta par trim draugiem, kuri kādu dienu satiekas bēniņos. Vienam no viņiem nesen nomiris kaķis, bet kaķiem, kā zināms, ir deviņas dzīvības. Kur kaķis ir tagad? Lai to noskaidrotu, bērni dodas aizraujošā ceļojumā cauri laikiem un kultūrām – no Senās Ēģiptes cauri maģiskajai Indijai līdz pat sniegotajai Aļaskai – un pa ceļam uzzina daudz kā jauna. 

Lomās iejutušies aktieri Ance Strazda, Elīna Vaska un Reinis Boters, scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Anna Heinrihsone, horeogrāfs –  Kārlis Božs, mūzikas autors – Jānis Ruņģis, gaismu māksliniece – Jūlija Bondarenko.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja