Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunais Rīgas teātris izsludina starptautisku projektu konkursu jaunajiem režisoriem

Latvijas un ārvalstu jaunie režisori ar savām jauniestudējumu idejām aicināti piedalīties Jaunā Rīgas teātra izsludinātajā projektu konkursā JRT 2.0, informēja teātra pārstāve Inga Liepiņa.

Tikai dažus gadus pēc pašreizējās trupas izveidošanas Jaunais Rīgas teātris (JRT) ar izrādi Revidents (režisors Alvis Hermanis) piedalījās Zalcburgas festivāla Young Directors Project, kur izcīnīja galveno balvu. Tas bija konkurss, kurā tika atlasīti jauno režisoru iestudējumi no visas pasaules. Ar šo notikumu sākās JRT un teātra mākslinieciskā vadītāja starptautiskā karjera, kurai 15 gadu garumā sekoja viesizrādes 40 pasaules valstīs un vairāk nekā 200 pilsētās, piedaloties visos pasaules lielākajos teātru festivālos. Iedvesmojoties no šī vēstures piemēra, JRT izsludina projektu konkursu ar nosaukumu JRT 2.0 (Jauno Režisoru Teātris 2.0).

 2022. gada rudenī tiek plānota JRT atgriešanās teātra vēsturiskajās telpās Lāčplēša ielā 25. Pēc renovācijas JRT rīcībā būs trīs teātra zāles (Lielā zāle un divas mazākas - ar 300 un 100 skatītāju vietām). Tas nozīmē, ka JRT iestudēs vairāk jaunu izrāžu sezonā nekā līdz šim. Arī JRT aktieru trupa skaitliski tiks papildināta ar Latvijas Kultūras akadēmijas JRT kursa studentiem. Teātrim būs vajadzīgi arī jauni režisori.

Projektu konkursā var piedalīties Latvijas un ārvalstu jaunie režisori ar savām jauniestudējumu idejām. Pieci labākie priekšlikumi tiks realizēti JRT paspārnē nākamās sezonas gaitā, un, atgriežoties Lāčplēša ielas mājā, jauniestudējumi tiks izrādīti atsevišķā teātra festivālā ar nosaukumu JRT 2.0.

Lai piedalītos projektu konkursā, līdz 2021. gada 30. maijam jāiesniedz izrādes teksts, detalizēts jauniestudējuma idejas apraksts un vizuālais koncepts (dekorāciju, kostīmu skices un zīmējumi). Pieteikumā arī jānorāda vēlamais aktieru sastāvs (iesaistīti ne vairāk kā pieci aktieri). Izrādē drīkst piedalīties tikai un vienīgi JRT aktieri, ieskaitot JRT studentus.

Savukārt izrādes producēšanas izmaksām jāiekļaujas JRT piedāvātajā budžetā, kas tiks izziņots atsevišķi. Izrādes iestudējuma periods nedrīkst pārsniegt deviņas nedēļas. Izrādei jābūt paredzētai JRT Mazajai zālei (100 vietas) vai Jaunajai zālei (300 vietas), abas skatuves black box.

Kopā ar jauniestudējuma projektu jāiesniedz arī vismaz viena video versija kādam no šī režisora iepriekšējiem darbiem.

Konkurss ir starptautisks, un izrādes režisoram vai režisorei nav jābūt Latvijas pilsonībai vai jāzina latviešu valoda. Izrādes režisoram vai režisorei jābūt jauniem, lai gan pasē neviens neskatīsies.

Pieci labākie priekšlikumi tiks realizēti un producēti kā JRT jauniestudējumi. Tie tiks izrādīti teātra festivālā JRT 2.0, atklājot jauno JRT ēku, un paliks JRT repertuārā arī turpmāk. Galvenā projektu konkursa JRT 2.0 balva - iespēja iestudēt izrādi uz JRT Lielās skatuves.

Konkursa jauniestudējumu atlases žūrijas komisija būs sešu cilvēku sastāvā (pieredze plus jaunība): Alvis Hermanis (JRT mākslinieciskais vadītājs), Margarita Zieda (JRT literārās daļas vadītāja), Kaspars Znotiņš (JRT aktieris), Gerds Lapoška (JRT students), Agate Krista (JRT studente), Gundega Palma (JRT valdes locekle).

Konkursa JRT 2.0 uzvarētāju noteiks starptautiska žūrija, kuras sastāvs tiks paziņots nedēļu pirms festivāla JRT 2.0 atklāšanas.

Projekta priekšlikumus lūdzam sūtīt JRT ārējo sakaru daļas vadītājai Elīnai Adamaitei uz e-pasta adresi [email protected].

JRT pārstāvji cer, ka šis projekts kļūs par ikgadēju teātra tradīciju un JRT 2.0 sekos JRT 3.0, JRT 4.0 un tā līdz bezgalībai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja