Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā latviešos pamodās teātra gars

Dikļos ar pasākumu atzīmēs latviešu teātra divsimtgadi

Kad gaisā virmo valsts simtgades cipars, Dikļi atkal uz citu fona izceļas un runā par divsimtgadi. Tāpat kā toreiz, kad pirms 200 gadiem Dikļu muižas kalps Jānis Peitāns iztulkoja un muižas Zundu rijā uzveda Frīdriha Šillera lugu Laupītāji. Ilgus gadus šī versija, ka teātris pirmo reizi spēlēts Dikļos, bija dominējošā. Tagad gan saka, ka pirmo reizi tas noticis vēl agrāk un tas bijis Apriķos. "Tas bija laiks, kad daudz kas notika pirmo reizi un informācijas aprite nebija tik strauja. Bet svarīgi, ka toreiz pamodās latvieša teātra gars," rezumē Kocēnu novada domes Kultūras, sporta un jaunatnes nodaļas kultūras un starptautisko sakaru koordinatore Vineta Vintere. Viņa stāsta, ka 11. augustā iecerētā latviešu teātra divsimtgades atzīmēšana ir Latvijas simtgadei veltītais lielākais Kocēnu novada pasākums. "Tas, ka pirmo reizi Dikļos uzvesti Šillera Laupītāji, ir nozīmīgs kultūras notikums. Tikai tā, no paaudzes paaudzē godinot, var saglabāt stāstu un informāciju par nozīmīgām norisēm. Nolēmām taisīt vērienīgu pasākumu, lai uzsvērtu, ka lietas vai notikumi, kas vēlāk kļūst nozīmīgi, var piedzimt un rasties jebkurā vietā, ja vien ir radoši un ar iniciatīvu apveltīti cilvēki."

Viena ēka Dikļos nosaukta par Zundu riju, un tiek pieņemts, ka tieši tur pirms 200 gadiem bijusi pirmā teātra skatīšanās. "Būvniecības specifika dažādos laikos ir iezīmējusies ar specifiskiem materiāliem, paņēmieniem. Blakus ir vēl arī citas drupas un pamatu aprises," konkretizē V. Vintere un piebilst, ka toreiz Dikļu muiža arī izskatījās savādāk nekā šodien. "Ja gribam pievilkt vēsturiskos faktus pie kaut kā konkrēta, ko gribas aptaustīt, šī pasākuma sakarā jāsaka, ka ir vieta, vējš, pļava, kas bija toreiz. Kultūrvēsturisko uzslāņojumu fiziski var izjust caur vidi, atmosfēru." Un vēl joprojām Dikļos ir ļoti spēcīgas amatierteātra tradīcijas, lai gan pirms 200 gadiem izrādes neturpinājās, tas bija vienreizējs notikums.

Slavenais Valmieras teātra režisors Pēteris Lūcis jau sen iedibināja teātra svētkus Dikļos. Tie pārvērtās par amatierteātru festivālu, kas jau vairāk nekā 20 gadus saucas Spēlmaņu svētki. Šoreiz tie integrēti Laupītāju 200 gadu atceres pasākumā. 11. augusta rīts jau no plkst. 10 sāksies ar amatierteātru izrādēm un īpaši amatierteātru aktieriem veltītām meistarklasēm. Dienas programmā būs arī teatralizēta pastaiga Reiz Dikļos "Laupītāji tapa. Teatralizētajām liecībām mijoties ar faktiem, ikviens pastaigas dalībnieks varēs aplūkot izstādi par F. Šillera lugas iestudējumiem Latvijas teātros dažādos laikos. Dikļu Kultūras un tūrisma informācijas centrā varēs vērot videomateriālus un klausīties Latvijas Kultūras akadēmijas profesora, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītāja Jāņa Siliņa stāstījumu Latvijas profesionālā teātra pirmsākumi. Savukārt vakarā koncertā Bez teātra mēs nevaram uzstāsies aktieri no dažādiem Latvijas teātriem. Tiks izdziedātas spilgtākās dziesmas no teātru izrādēm – sākot no Alunāna līdz šodienai. Svētki noslēgsies ar simtgades zaļumballi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja