Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kāpēc rāpojam, kaut varētu lidot...

Daugavpils teātra izrāde Negaiss – par jūtām un godīgumu

"Man šī izrāde ir par to, kāpēc nevaram būt brīvi, laimīgi. Ja vēlamies būt laimīgi, kāpēc tas ir kaut kāds grēks?" formulē aktrise Zanda Mankopa, kura Daugavpils teātra jaunajā iestudējumā Negaiss ir galvenajā lomā. Viņas atveidotā Katerina krievu dramaturga Aleksandra Ostrovska lugā ir izaugusi mīlestības un maiguma ieskauta, taču pēc ieprecēšanās tirgotāju Kabanovu ģimenē, kur valda skarbums un stingrība, viņas dzīve mainās. Laulībā Katerina nerod mīlas jūtas, tikai pienākumu, un, sev par nelaimi, iemīlas citā… 

Lai gan lugas darbības vide ir XIX gadsimta vidus, arī mūsdienu sabiedrībā daudz kas aizvien, citējot kādu no izrādes personāžiem, notiek "шито да крыто/ ne čiku, ne grabu" (izrāde ir krievu valodā) – tikai tāpēc, ka ir bail, ko padomās apkārtējie. "Kāpēc ir grēks cilvēkam, ar ko esi kopā, pateikt: "Piedod, es tevi vairs nemīlu, negribu būt ar tevi kopā." Kāpēc nevar pateikt mammai: "Zini, es mīlu bandītu." Kāpēc mēs šādu atklātību uztveram tik neveselīgi? Kāpēc nevaram atzīties, kāpēc nevaram aizlidot? Cepuri nost cilvēkiem, kuri, ja jūtas slikti attiecībās, spēj no tām aiziet, mainīt dzīvi," spriež Z. Mankopa. Viņa stāsta, ka Katerina dzīvo nelaimīgā laulībā tikai tāpēc, ka viņai ir žēl vīra. Protams, attiecības ir arī atbildība par otru, taču kur tad paliek paša laime, un kāda vērtība ir godīgumam un patiesumam? Vai tiešām jādzīvo citiem, nevis sev, jo – ko cilvēki teiks! Katerina ir kā putns būrī, savu varoni raksturo aktrise. Sajutusi brīvību, viņa būrī atpakaļ vairs negrib. "Katerina skatītājiem izrādes beigās tā arī jautā: "Vai tad dzīvot ir grēks?!""

Arī iestudējuma režisore Alla Korovkina no Krievijas, kurai Negaiss ir pirmā sadarbība ar kādu no Latvijas teātriem, piebilst: "Šajā lugā ir trīs pāri, kuri mīl, un visi trīs mīl slepus, zagšus, nelaimīgi. Visiem trim pāriem nav cerību uz nākotni. Mēs dzīvojam, pakļaujoties dīvainiem, mūsu pašu izdomātiem noteikumiem, aizmirstot par to, ka cilvēka dzīve ir tikai mirklis. Cilvēki izvēlas iegrožot savu laimi, tā vietā, lai ļautos tai." 

Daugavpils teātra iestudējumā līdz ar Zandu Mankopu spēlē arī viņas kolēģi Vadims Bogdanovs, Viktors Jancevičs, Irina Kešiševa, Aleksandrs Komarovs, Olga Maksimova u. c., un visi aktieri, kopā ar režisori veidojot izrādi, jutušies teju kā skolā. "Sākām no pirmā kursa, izgājām cauri līdz pat ceturtajam kursam," smaida Z. Mankopa. "Alla Korovkina pati ir aktrise, arī pedagoģe un ļoti gudra režisore – vislabākais komplekts, kāds vien var būt. Viņai bija dzirksteles acīs katrā mēģinājumā, un viņa nepalaida garām nevienu sīkumu, nevienus sīkus melus uz skatuves. Ceru, ka šī nepaliks vienīgā mūsu sadarbības reize!" saka aktrise. 
Tuvākās Negaisa izrādes – 31. oktobrī un 30. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja