Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krodera balvas mākslinieciskā huligānisma moments

Daudz joku, informācijas un prieka - nākamajā pirmdienā, 26. janvārī, plkst. 19 Valmieras teātrī norisināsies otrā Krodera balvas pasniegšanas ceremonija.

Uz uzvarētāja nosaukumu tēmē divpadsmit nominantu, kuru vārdi ir noslēpums pat pašiem pretendentiem. Režisora Oļģerta Krodera vārdā nodēvētā balva tiek pasniegta teātra cilvēkiem, kuri ir spējuši izlauzties no ierastajiem rāmjiem un likuši pārvērtēt esošo situāciju. "Ir nepieciešams izaicinājuma, jauna skatpunkta, "vairāk un citādāk, nekā gaidīts", iespējams, pat mākslinieciska huligānisma moments," vērš uzmanību Krodera balvas organizatori.

Izaicinošākais izcilnieks

Atšķirībā no Spēlmaņu nakts žūrijas šīs balvas nominantus izvēlas kolēģi - Krodera fonda valde (Vilis Daudziņš, Artūrs Skrastiņš, Mārtiņš Vilkārsis, Rihards Rudāks, Evita Sniedze - I.A.). "Subjektīvs vērtējums, kas parāda objektīvo teātra ainu," uzskata Valmieras teātra direktore Evita Sniedze. Pagājušajā gadā balvu saņēma aktrise Indra Briķe. Tāpat kā pirmajā reizē, tā tiks pasniegta nevis par vienreizēju uzplaiksnījumu iepriekšējā sezonā, bet gan par radošo devumu ilgākā laika periodā. Izaicinošākais izcilnieks savā īpašumā iegūs mākslinieka Aivara Vīlipsōna veidoto statueti un 711,44 eiro no Krodera atstātās naudas, bet nākotnē viņi cer sameklēt mecenātu, kas palīdzētu šos teātra svētkus rīkot arī turpmāk.

Pirmdienas vakarā tiks atklāts ziedojuma tālrunis 90006080 (maksa par vienu zvanu būs 1,42 eiro - I.A.), lai savāktu nepieciešamos līdzekļus Oļģerta Krodera piemineklim Valmierā, kas atradīsies netālu no teātra ēkas un nākotnē varētu kļūt par vienu no pilsētas atpazīstamības zīmēm. Krodera balvas pasniegšanas ceremonijas tiešraidei līdzi varēs sekot savās mobilajās ierīcēs - to varēs skatīties m.lmt.lv. Savukārt tie, kuri vēlas šo notikumu izbaudīt klātienē (organizatori sola bohēmu no pašas pirmās minūtes), var iegādāties biļetes Biļešu paradīzes tīklā. Pasākumu vadīs aktieri Vilis Daudziņš un Artūrs Skrastiņš.

Radošums un personība

Līdz 13. februārim notiek pieteikšanās vēl vienai atzinībai, kas nosaukta izcilas Latvijas personības vārdā un šogad norisināsies otro reizi pēc kārtas, - apbalvojumam Laiks Ziedonim. "Šī ir balva par jaunradi un vērtībām," saka Imanta Ziedoņa fonda Viegli pārstāve Ināra Kehre. Meklējot tās ieguvējus, tiek vērtēts gan pretendentu padarītais, gan arī viņu personība izcilības, degsmes, sūtības, stājas, veiksmes un savpatības kontekstā. Tāpat kā pērn, balva tiks pasniegta piecās nominācijās: zinātnē, novadpētniecībā, bērniem un jauniešiem, tautsaimniecībā un literatūrā, trijās kategorijās nosakot precīzākus kritērijus.

"Likt lielāku akcentu uz visu nominantu cildināšanu," šī gada apņemšanos atklāj Imanta Ziedoņa fonda pārstāve. Ināra Kehre pauž prieku, ka iepriekšējā gadā izvirzītie cilvēki ir iepazinušies cits ar citu un sākuši īstenot kopējus projektus gan pēc pašu, gan arī fonda Viegli iniciatīvas: "Es zinu, ka skolotāja Ilga Ivanova bija uzaicinājusi zinātnieku Vjačeslavu Kaščejevu piedalīties viņas organizētajā nometnē bērniem." Savukārt biologs Andris Urtāns ir aktīvi iesaistījies topošā Ziedoņa muzeja Dzirnakmeņi darbībā (plānots, ka pavasarī/vasaras sākumā tiks atklāta muzeja eksperimentālā sezona). Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.laiksziedonim.lv.

Savukārt jau pēc mēneša, 20. februārī, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls tiks nosaukts latviešu glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša vārdā nodēvētās balvas laureāts un atklāta visu astoņu kandidātu darbu izstāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja