Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kultūrtelpā Točka pirmizrādi piedzīvos režisores Beatrise Zaķes izrāde Heda. Human

Jaunajā kultūrtelpā Točka 26. augustā pirmizrādi piedzīvos jaunās režisores Beatrise Zaķes un dramaturģes Lindas Rudenes izrāde Heda. Human, kas veidota kā kolāža par dzimumu lomām sabiedrībā, informēja apvienības PERFOrācija pārstāvji.

Henrika Ibsena luga Heda Gablere sarakstīta 1890. gadā. Simtu trīsdesmit gadu laikā sabiedrības pastāvēšanas modelis ir pilnībā mainījies. Cilvēce kļuvusi izteikti demokrātiska un liberāla. Indivīda vērtību sistēmas priekšplānā ierindojusies iecietība. Patriarhālais sabiedrības modelis ir zudis, un tā vietā valda absolūta dzimumu līdztiesība. Vai tomēr nē? 1890. gadā Viņai pārmeta nepiemēroti izraudzīta skaņdarba atskaņošanu. 2020. gadā Viņai pārmet dungošanu līdzi Dona dziesmām. Un ja vēl tā būtu vienīgā pinka Viņas gludi sukātajos matos...  Kas īsti mainījies simt trīsdesmit gadu laikā? Toreiz Viņa izvēlējās klusēt. Šodien – runāt.

Izrādes režisore Beatrise Zaķe: "Aizvien vairāk nākas saskarties ar to, ka vārds "feminisms" mūsu sabiedrībā tiek izteikts ar negatīvu pieskaņu. Man bija svarīgi savākt vienkopus trīs ļoti spēcīgas, bet dažādas aktrises, kura katra šobrīd pārliecinoši varētu nospēlēt savu versiju par Ibsena Hedas Gableres tēlu. Taču šoreiz Ibsens ir tikai atspēriena punkts un iedvesma. Mēs radošajā komandā esam septiņas jaunas sievietes, kurai katrai ir savs skatījums uz dzimumu, un visas kopā, gluži kā pētījumu par dzimumu steriotipiem, mēs ar savām domām, pieredzēm, profesionālajiem izteiksmes līdzekļiem veidojam šo kolāžu, domu virknējumu, lai meklētu atbildes uz jautājumiem, kā ir būt jaunai sievietei maskulīnā vidē, kā saglabāt savu pašcieņu, nekrītot par upuri komentētājiem un feministu nīdējiem, un kā tajā visā atrast savu īsto sajūtu un esamību būt tādai, kāda es vēlos būt."

Izrādē piedalās aktrises Anta Aizupe, Dārta Daneviča un Inga Tropa. Režisore Beatrise Zaķe, dramaturģe - Linda Rudene. Kostīmu māksliniece Inga Siliņa, horeogrāfe Alise Putniņa, savukārt mūzikas un gaismu partitūras autors – Kārlis Zemītis. 

Izrādes kultūrtelpā Točka būs skatāmas 26. augustā, kā arī 2., 3., 11., 12., 25. un 26.septembrī.

Biļetes no 7. augusta nopērkamas www.mobilly.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja