Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kur ved drosme atteikties no sevis. Divu radošo personību mijiedarbe izrādē Izskatās, ka tu mirsi

Kāda būtu jūsu reakcija, ja dzirdētu sakām: "Izskatās, ka tu mirsi"? Skarbi. Režisors Valters Sīlis uzreiz gan šo apgalvojumu mazliet pietušē, sakot, ka tas drīzāk ir jautājums: "Kā tu dzīvo, kā tu pavadi sev doto laiku?" No šī teikuma, kas ir arī Dirty Deal Teatro tapušas izrādes nosaukums, nevajadzētu baidīties, jo tā ir realitāte.

"Šajā kopdarbā ar mākslinieci Kati Krolli mēs runājam par to destruktīvo veidu, kā mēs savu laiku tērējam," skaidro Valters Sīlis. "Pirms desmit gadiem ar Kati veidojām kopīgu izrādi Hipnotizē mani, kas bija tāds kā savstarpējs dialogs uz skatuves. Šī izrāde savukārt drīzāk būs kā kompozīcija. Sižets ir, bet tas palicis otrā plānā. Mēs runājam par to, ka tad, kad paliec viens pats, sevi definēt ir gandrīz neiespējami, vari apjukt un iekļūt nebeidzamā spirālē, no kuras grūti izkļūt. Kad esi kopā ar kādu, tas jau ir vieglāk, jo vari salīdzināt un redzi atšķirības no citiem," stāsta režisors un piebilst, ka izrāde ir biogrāfiska. "Esam atšķirīgi, bet esam atraduši kopsaucējus, lai varētu kopā strādāt." 

Kas ir šie kopsaucēji? "Mēģināt izstāstīt par sevi vienotu stāstu nemaz nav vienkārši. Katru dienu kaut kas mainās – pats, apstākļi, situācijas, emocijas, garastāvoklis. Un katru dienu ir vērts uzdot jautājumu – kāpēc es esmu šeit?" Mākslinieki meklē, ko jaunu par sevi var uzzināt, pazaudējoties otra biogrāfijā. Vai cilvēku domas ir individuālas, vai divas biogrāfijas var saplūst vienā, vai mēs katrs esam unikāls veidā, kā pavadām savu dzīvi? Ik pa reizei mūsu mūžā ir kāds dramatisks notikums, bet lielāko daļu mēdzam būt ar sevi un savās domās, ar notikumiem, kuri mums neliek mieru, ar pagātni, kuru mēs atkārtojam un atkārtojam savā prātā. "Un tad aizej nejēdzībā, mēģinot kaut ko analizēt sevī. Bedre! Iekāp tajā un ārā vairs netiec nekad," spriež V. Sīlis. Izrāde ir par laika mēroga izpratni un to, ka, lai sevi saprastu, cilvēkam vajag cilvēku.

Valters Sīlis arī atzīst, ka divu radošu personību kopdarbā teātris netop viegli, bet process ir interesants. Viņš pats vienmēr pieradis situāciju kontrolēt, bet šajā gadījumā jāatrod jušana, kad saskan, kā vajag darīt. "Runājot par sev personīgām lietām, nedrīkst baidīties atteikties no sevis un ļauties otram cilvēkam, lai redzētu – kur tas ved. Galvenais ir izbaudīt radošo procesu, esot ļoti atbildīgam pret otru. Labā lieta ir tā, ka mēs ar Kati satiekamies uz skatuves pēc desmit gadiem, lai gan dzīve katru ved citā virzienā. Un piemērošanās nav vis kompromisa meklēšana, bet labākā risinājuma atrašana. Ja abi nav ar rezultātu apmierināti, tad jāmeklē citi varianti," stāsta V. Sīlis. Vai pēc desmit gadiem būs atkal nākamā kopīgā izrāde? "Ceru, ka būs vēlme atkal kaut ko teikt, jo noticis taču būs daudz." 

Izrādes Dirty Deal Teatro – 21. un 22. februārī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja