Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Leļļu teātrī Ģirta Šoļa režijā top Emīls un Berlīnes zēni

31. oktobrī plkst. 18.30 Leļļu teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Ģirta Šoļa iestudējums Emīls un Berlīnes zēni, informēja teātra pārstāve Anda Dzenīte.

Mazpilsētas zēns Emīls Tišbeins pirmo reizi viens pats dodas uz Berlīni, lai aizvestu vecmāmiņai mātes doto naudu. Vilcienā viņu apzog kāds vīrs un Emīls nolemj viņam sekot. Tā sākas gados jaunā detektīva piedzīvojumi slavenajā Ēriha Kestnera stāstā. Režisors Ģirts Šolis un mākslinieks Reinis Pētersons parūpējušies, lai topošā izrāde Latvijas Leļļu teātrī būtu gana intriģējoša – tās notikumi veidoti dzīvā komiksa stilā. 

Iestudējuma veidotāji sola, ka Emīls un Berlīnes zēni būs muzikāla, lustīga izrāde, kura bērniem un līdzi atnākušajiem pieaugušajiem ļaus piedalīties patiesi aizraujošā piedzīvojumā. "Būtiskākais ir kopīgi radīt piedzīvojumu. Un mums visiem jau šobrīd, mēģinājumu procesā ir piedzīvojuma sajūta," atzīst izrādes mūzikas autors Kārlis Kazāks. 

Lugas galveno varoņu – bērnu tēlos iejutīsies latviešu un krievu trupas aktieri, turpretim pieaugušo tēli – piemēram, Emīla mātes, zagļa un policista tēli būs kartona lelles pilnā augumā. Izrādes vizuālo stilistiku mākslinieks Reinis Pētersons veidojis nosacīti zīmēti lineāru, kā atsauci uz grafiskajiem stāstiem un stāstu ilustrācijām, tostarp arī komiksiem. Emīls, Gustavs un citi bērni izrādi ietērps skaņās, jo Kārļa Kazāka sacerēto mūziku viņi atskaņos paši: spēlēs kontrabasu, ģitāru un sitaminstrumentus.

"Manuprāt, tas ir fantastiski, ka visu laiku būs dzīvā mūzika. Mūzika iespaido tiešā veidā, skatītājs sāk dzīvot līdzi. Līdz ar to arī katra izrāde kļūst par ko īpašu, tāpēc jau tas ir teātris, nevis kino," uzsver Kārlis Kazāks. 

Režisors Ģirts Šolis atzīst: "Ēriha Kestnera Emīls un Berlīnes zēni ir brīnišķīga iespēja atgriezties pasaulē, kurā joprojām viss ir iespējams. Pasaulē, kurā pieaugušajiem nemaz nav droši uzticēt visus noslēpumus. Pasaulē, kurā nepazīst nekādus "stāvokļus sabiedrībā" un citas pieaugušo muļķības. Pasaulē, kurā valda citi – nerakstīti likumi. Likumi, kuru pamatā ir īsta draudzība, godīgums, uzticēšanās un drosme, bet nav vietas ļaunprātīgai viltībai, nodevībai, vājumam un ļaunumam."

Bērnu un pieaugušo pasaules skatījumu atšķirības un savdabību režisors ar leļļu teātra mākslas starpniecību pēta jau atkārtoti: 2012. gadā Leļļu teātra latviešu trupā tapa Kestnera Divas Lotiņas, savukārt 2013. gadā pazīstamo stāstu par divām dvīnītēm režisors tikpat veiksmīgi iestudēja arī ar krievu trupas aktieriem. 

Izrādes Emīls un Berlīnes zēni lomās būs Pēteris Galviņš, Dana Lāce, Baiba Neja, Santa Didžus, Artūrs Putniņš, Miķelis Žideļūns, Edgars Kaufelds, Rodions Kuzmins, Vladimirs Svoboda, Normans Bārbals un Druvis Anusāns.

Vairāk informācijas: www.lelluteatris.lv
Biļetes uz izrādēm iegādājamas visās Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja