Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mainās tikai iepakojums

Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis atzīst: es esmu egoistisks attiecībā uz lomām.

"Liela bauda strādāt ar tik sarežģītu, bet patīkami sarežģītu un emocionāli precīzu darbu," atzīst aktieris Lauris Dzelzītis, kurš atveidos Brika lomu režisores Lauras Grozas-Ķiberes dramatiskajā drāmā Kaķis uz nokaitēta skārda jumta pēc pazīstamā amerikāņu dramaturga Tenesija Viljamsa lugas motīviem, kuru pats autors uzskata par savu labāko darbu. Šī luga ir sarakstīta 1955. gadā un ieguvusi prestižo Pulicera prēmiju.

"Autors ir atstājis diezgan lielu interpretācijas koridoru, bet galvenais ir saglabāt jēgas mugurkaulu – bezkompromisa mīlestību, bez kuras viss saļogās un zaudē nozīmi," stāsta aktieris, kura spēlētā varoņa sievu Megiju šajā izrādē atveidos Rēzija Kalniņa. Lielās Mammas un Lielā Tēta lomā – Lilita Ozoliņa un Juris Žagars. Jauniestudējuma pirmizrāde notiks 25. maijā plkst. 19 Dailes teātra Mazajā zālē.

 

Duālais aspekts

Luga Kaķis uz nokaitēta skārda jumta stāsta par kādu Amerikas dienvidos dzīvojošu ģimeni, kura ir nonākusi krīzē. Tās darbību Laura Groza-Ķibere ir pārcēlusi uz mūsdienām, kurā Lielais Tētis no plantatora ir kļuvis par veikalu ķēdes īpašnieku. "Cilvēki jau nemainās, mainās tikai iepakojums," uzskata Lauris Dzelzītis, kura varonis tiek ierauts šajā lielo beigu mazajā sākumā, kurā visi par kaut ko cīnās. "Tagad vai nekad – kā dzīve iegriezīsies, tā aizies tālāk."

 
Lai atslēgtu šo darbu, Laura Groza-Ķibere ir izlasījusi Tenesija Viljamsa grāmatu Atmiņas (Memoirs, 1975) un noskatījusies par viņu vairākas dokumentālās filmas, kuras atstājušas spēcīgu un arī sāpīgu iespaidu. "Viņš man atklājās kā izteikti paradoksāla personība, un viņa duālais personības aspekts ļāva daudz labāk šifrēt lugas tēlus," viņa sacīja sarunā ar teātra zinātnieci Ingrīdu Vilkārsi (visa intervija ir lasāma interneta vietnē www.dailesteatris.lv).

 

Māsa Brika tēlā

"Šajā lugā var saskatīt daudz paralēļu ar Tenesija Viljamsa dzīvi – tēlos un viņu savstarpējās attiecībās," piebilst Lauris Dzelzītis, kura Brikā atbalsojas dramaturga māsas traģēdija (jāatzīmē, ka šī nav pirmā aktiera saskarsme ar Tenesija Viljamsa daiļradi – pirms deviņiem gadiem Lauris Dzelzītis piedalījies režisora Kārļa Auškāpa nopietnajā komēdijā Tas īsais pielāgošanās laiks, kurā atveidoja Ralfu Beitu).

Iestudējumu mēģinājumus aktieris salīdzina ar kriminālprocesu, kurā tu centies atkost, kāpēc tiek izdarīts viens vai otrs gājiens, lai savienotu to kopā ar emocijām un radītu mākslas darbam nepieciešamo simbiozi. "Tu vari viss kaut ko izlasīt un uzzināt, bet, ja uz skatuves tu nevari tajā ielikt sirdi un ja tev ne par ko nesāp uz pasaules, tad, manā skatījumā, tam nav vērtības," viņš akcentē.

 

Lec nost no tā!

Trīs gadus pēc lugas sarakstīšanas uz kinoekrāniem nonāca šī darba ekranizācija – amerikāņu režisora Ričarda Bruksa drāma Kaķis uz nokaitēta skārda jumta (Cat on a Hot Tin Roof, 1958), kurā galvenās lomas atveido Holivudas zvaigznes Elizabete Teilore un Pols Ņūmens. Tā tika nominēta sešām Amerikas Kinoakadēmijas balvām Oskars – tajā skaitā kā labākā filma –, bet Tenesijs Viljamss pauda sašutumu par rezultātu.

"Nemaz netaisos to skatīties," atklāj Lauris Dzelzītis, kurš mēģinājumu procesā nekad neskatās topošajās izrādēs izmantoto darbu ekranizācijas, pat čehu režisora Miloša Formana filmu Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) viņš ir noskatījies tikai pēc tam. "Es esmu egoistisks attiecībā uz lomām. Man gribas pašam izdarīt, nevis kaut ko no kaut kā paņemt." 

Tuvākās izrādes notiks 25. un 31. maijā, 2. un 6. jūnijā plkst. 19.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja