Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nanoopera, ēnas un Hamlets kā klaunāde

Festivāls Eju meklēt! bērnus un jauniešus sauc uz teātri.

No 9. līdz 12. martam Rīgā un tās apkārtnē pirmo reizi kopš Latvijas neatkarības atgūšanas notiks starptautiskais profesionālā teātra festivāls bērniem un jauniešiem. Festivālam ir apņēmības un piedzīvojumu gara pilns nosaukums Eju meklēt!, kas liecina par programmā iekļauto mazo formu izrāžu meklējumiem žanriskajā dažādībā, kā arī to, ka ikvienam mazam vai pusaugu skatītājam festivālā atradīsies kaut kas saistošs.

Festivālā būs skatāmas daudzveidīgas izrādes no Krievijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Vidusskolēnus gaida tikšanās ar mūsdienīgu V. Šekspīra lugas Hamlets interpretāciju Laura Gundara iestudējumā kopā ar Tallinas igauņu klaunādes meistariem, savukārt Novgorodas režisores Nadeždas Aleksejevas poētiskajā izrādē Drumslas varēs baudīt krievu sudraba laikmeta dzeju oriģinālvalodā. Skatītājiem no 12 gadu vecuma domāta pasaulē mazākā opera – nanoopera – Nenotikušais atklājums, ko īpaši šim festivālam iestudē Margo Zālīte. Režisora un aktiera Kārļa Krūmiņa izrādes Šausmu autobuss un Nāc laukā! aicinās 8–12 gadus vecus bērnus uz atklātu sarunu par bailēm un pagalma spēlēm bez mobilajām ierīcēm. Bērnus iepriecēs arī muzikālais Ditas Balčus iestudējums ar O. Vācieša dzeju Kas par traku, tas par traku, Reja Bredberija literārā pasaule izrādē Vai pagaršot?, Vara Klausītāja iestudējums 7 pasakas par Ņukucīti un Pētera Trupa leļļu izrāde par kukainīšiem Šnāpuļa piedzīvojumi, kā arī Koklītes ceļojums, kurā kopā ar aktieri Edgaru Liporu tiks izzināti latviešu tradicionālie mūzikas instrumenti. Pilna programma – www.ejumeklet.lv.

Festivālā iekļauta arī horeogrāfes un festivāla programmas direktores Lilijas Liporas filozofiskā laikmetīgās dejas izrāde Ēnas ar ēnu teātra elementiem, ko pavada ģitārista Stefano Barones un pianistes Lienes Circenes dzīvā muzicēšana. L. Lipora uzskata, ka ir svarīgi bērnus vest uz teātri un kultūru integrēt izglītības sistēmā: "Teātris var būt ļoti labs palīgs bērna vai jaunieša empātijas izkopšanā, emocionālajā izglītībā un arī zināšanās. Teātris palīdz attīstīt iztēli. Jo vairāk un atšķirīgas izrādes mēs redzam, jo vairāk ir jautājumu un iespēju aizdomāties, veidojas gaume un kritiskā domāšana."

Festivālu Eju meklēt! rīko ASSITEJ Latvija – Starptautiskās Bērnu un jauniešu profesionālo teātru asociācijas partnerorganizācija Latvijā, un šis ir sākums jaunam, aktīvākam darba cēlienam. Festivālu apmeklēs pārstāvji no ārzemju teātra festivāliem, kultūras organizācijām, arī starptautiski teātra kritiķi, kas, cerams, palīdzēs Latvijas māksliniekiem kļūt pazīstamākiem pasaulē. "Apvienojam gan valsts teātra izrādes, gan nevalstiskās trupas, kam īstenībā nepieciešams daudz lielāks atbalsts. Domājam arī, kā izglītot un iedvesmot pašus māksliniekus un kā veidot starptautiskus kontaktus un sadarbību," saka L. Lipora.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja