Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nepieprasiet no mums augļus! Ikdienišķu sieviešu stāsti izrādē Monstera Deliciosa

Pirmizrādi Ģertrūdes ielas teātrī šovakar piedzīvos jaunu latviešu un igauņu mākslinieču Barbaras Lehtnas, Līvas Blūmas un Lindas Krūmiņas mūzikas teātra izrāde Monstera Deliciosa, kas caur sieviešu attiecībām ar augiem pēta trauslās saites starp cilvēkiem un dabu.

Sapludinot robežas starp laikmetīgo teātri, kameroperu un kordziedāšanas tradīciju, radošā komanda skatuves valodā runā par to, kā gan augsne, gan sieviešu ķermeņi ir gadsimtiem pārvaldīti, prasot no abiem augļus. Uz skatuves satiekas četras dažādu paaudžu sievietes, kuras izdzied savus un citu sieviešu stāstus, atklājot neredzamo rūpju darbu, ko ik dienas veic sievietes mums līdzās, kopjot dabu un attiecības ar līdzcilvēkiem.

"Mani interesē parastu sieviešu stāsti, jo viņas bieži vien paliek bez ievērības. Esam pieraduši dzirdēt stāstus par varonēm vai ļaundarēm, bet lielākā daļa no mums nav ne viena, ne otra," atklāj iestudējuma režisore un libreta autore Barbara Lehtna, kura uzklausījusi vairāk nekā 20 sieviešu Latvijā un Igaunijā.

Mūzikas autorei, Latvijā un ASV izstudējušajai jaunajai komponistei Līvai Blūmai ir ļoti svarīgi, ka šo izrādi veido sievietes. "Operas žanrs ir ļoti kanonizēts, es gribēju strādāt ar tekstu tā, lai padarītu to pieejamāku." Komponējot viņa ņēmusi vērā, ka izrādes varones ir sievietes, kuras varētu pazīt ikviens no mums. Izpildītājas būs sievietes, kuras nav profesionālas mūziķes, bet dzied koros.

Izrādes skaņu ainavā līdzās sadzīvo sabiedriskās tualetes dežurantes vienmuļā ikdiena un arvien pieaugošā vientulība, jaunas ekofeministes bezspēcība klimata krīzes priekšā, garlaikotas četrdesmitgadnieces fantāzijas par piedzīvojumu, kas sašūpos ērto dzīvi, un bioloģijas doktores misija glābt nokaltušus augus no veikalu plauktiem. "Attēloto sieviešu stāstus virza nevis konflikts, bet sevis pieņemšanas un jaunatklāšanas ziņkāre, kas atklājas ikdienišķās un tieši tāpēc nozīmīgās dzīves situācijās," uzsver izrādes dramaturģe Linda Krūmiņa.

Izrāde ir latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tā tapusi Ģertrūdes ielas teātra sadarbībā ar alternatīvo kamermūzikas festivālu Sansusī, Paides teātri Igaunijā un producentu kompāniju Real Life Company. Piedalās dziedātājas Kristīne Fedotova, Ilze Kalniņa, Marta Lortkipanidze un Kristīne Medne kopā ar mūziķēm Līgu Paegli un Karīnu Mazūru. Atdzejotāja ir Anna Auziņa, skaņu režisore – Lilita Dunska, telpu un kostīmus veidojusi igauņu māksliniece Karolina Poska.

Biļetes uz pirmizrādi ir izpārdotas, bet uz izrādēm 9., 10. un 11. novembrī pieejamas www.git.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja