Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nežēlības vakars

Daugavpils teātrī iestudēta izrāde Dārgā Jeļena Sergejevna.

"Sākot darbu pie šī materiāla, bija nelielas šaubas, vai tas spēs uzrunāt arī mūsdienu skatītāju. Luga Dārgā Jeļena Sergejevna tomēr ir uzrakstīta 1980. gadā un vēsta par padomju laiku reālijām. Bet šīs bažas ātri izklīda, jo sapratām, ka lugā tiek aizskartas daudzas mūžīgas tēmas, kuras spēs uzrunāt ikvienu," stāsta Daugavpils teātra režisore un aktrise Vera Hramņikova. Viņas veidotā iestudējuma pirmizrāde Daugavpils teātrī uz Eksperimentālās skatuves notiks 25. martā plkst. 18.00.

Izrādē atklājas pretrunas, kuras vienmēr pastāv starp dažādām paaudzēm, vecāku un bērnu attiecību problēmas, meklējumi pēc kopīgas valodas un nespēja to atrast. Aktieri atklāj vēl vienu nozīmīgu tēmu – cik tālu var novest nekontrolējama tieksme pēc līderības. Mēģinot pierādīt savu pārākumu pār citiem, cilvēki var kāpt pāri galvām, ignorējot citu jūtas. Liekot savas vēlmes augstāk par visu, nav iespējams nonākt pie kopīgas valodas. Bet, nemēģinot izprast citus un dodot savām ambīcijām vaļu, ir ļoti viegli nonākt līdz noziegumam.

"Skatītājs kļūst par liecinieku, cik ātri var mainīties cilvēku likteņi," skaidro Vera Hramņikova. Izrādē tiek atainots viens vakars – Jeļenas Sergejevnas dzimšanas diena. Vientuļo pasniedzēju negaidīti atnāk apsveikt četri viņas audzēkņi. Šis žests aizkustina skolotāju līdz sirds dziļumiem, un viņa steidzas uzklāt svētku galdu. Bet pusaudžu nolūki nav nemaz tik cēli... 1980. gadā šī Ludmilas Razumovskas luga šokēja un sākotnēji PSRS pat tika aizliegta, bet pēc tās ekranizēšanas 1988. gadā iemantoja lielu popularitāti.

Neparasts ir Daugavpilī tapušās izrādes ceļš līdz lielajai skatuvei, jo pagājušā gada pavasarī izrādi Dārgā Jeļena Sergejevna kā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola studiju programmas Teātra māksla studentu diplomdarbu veidoja režisors no Izraēlas Iļja Borovickis. Darba gaitā izrādes komanda nonāca pie kopīga lēmuma, ka šī izrāde izaugusi par kaut ko vairāk nekā diplomdarbs. Lomās šajā iestudējumā darbojas gan Saules skolas izglītības programmas Teātra māksla absolventi Olga Maksimova, Nikolajs Gedzjuns, Marks Šelutko, gan Daugavpils teātra profesionālie aktieri Aleksandrs Komarovs un Vera Hramņikova.

Vera Hramņikova izrādē apvieno režisores darbu ar galveno, skolotājas Jeļenas Sergejevnas, lomu. "Visās izrādēs, kuras esmu iestudējusi, esmu arī spēlējusi kādu lomu, jo ticu, ka režisoram ir jāieaug izrādē un jākļūst par tās daļu," viņa skaidro. Lai gan sākotnēji šajā projektā V. Hramņikova nepiedalījās kā aktrise, Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs piedāvāja pamēģināt. Viņa piekrita un tagad atzīst: "Pateicoties darbam pie šīs izrādes, jaunie aktieri mani iedvesmoja ar savu entuziasmu. Viņi tvēra katru vārdu ar milzīgu interesi, mēģināja izprast savus varoņus un katrā mēģinājumā iedziļinājās lugas būtībā aizvien vairāk. Viņu darbā es redzēju pilnīgu atdevi. Tas man atgādināja, cik būtiski ir veltīt vairāk laika centieniem izprast savu varoni. Tagad ar nepacietību visi gaida ne tikai pavasari, bet arī to, kad beidzot darba augļus varēs ieraudzīt skatītāji."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja