Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgā un Valmierā notiks Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbu izrāžu skate

No 30. maija līdz 16. jūnijam dažādās vietās Rīgā un Valmierā seši topošie režisori plašākai publikai rādīs savas diplomdarba izrādes, kas tapušas, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mākslas maģistrantūru, informēja LKA pārstāve Kristīne Freiberga

Jaunie režisori – Marija Bērziņa, Ance Kukule, Klāvs Mellis, Uldis Sniķers un Jānis Vimba – iepriekš absolvējuši LKA Dramatiskā teātra aktiera mākslas apakšprogrammu un sevi pārliecinoši pierādījuši kā aktierus gan institucionālajos, gan neatkarīgajos teātros. Māra Blome, kas iepriekš absolvējusi Jauno mediju programmu Liepājas universitātē, konsekventi pēta teātra un jauno mediju sinerģiju. Programmu šogad absolvē arī mūziķe Elizabeta Lāce, kura par savu mediju izvēlējusies performanci. Viņas diplomdarbs Performance un dzimte sastāvēja no astoņu notikumu cikla – performancēm, lekcijām, diskusiju foruma, instalācijas un tiešsaistes hepeningiem, kas tika izrādīti jau aprīlī, bet joprojām ir pieejami tīmeklī.  

30. maijā plkst. 20 Ģertrūdes ielas teātrī būs iespējams noskatīties Māras Blomes izrādi Citius, altius, fortius, kurā tiek pētītas stāsta struktūru līdzības un atšķirības videospēlē un teātra izrādē, kā arī interaktivitātes ilūzija vai iespējamība abos šajos medijos. Izrādē piedalās LKA Dramatiskā teātra aktiera mākslas Leļļu teātra specializācijas 3. kursa studenti Agris Krapivņickis un Elizabete Skrastiņa, izrādes māksliniece ir Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Scenogrāfijas nodaļas studente Māra Broka, bet jaunās dramaturģes Lindas Rudenes radīto tekstu skaņu partitūrā apstrādājis komponists Jēkabs Nīmanis.

Marija Bērziņa Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē iestudē izrādi Precēšanās un šķiršanās anatomija pēc Džona Apdaika Meiplu ģimenes stāstiem, kas būs skatāma 8. un 11. jūnijā plkst. 18.30. Izrādē ģimenes peripetijas risina aktieri Anta Aizupe, Jānis Āmanis, Ģirts Liuziniks un Liene Sebre, bet izrādes māksliniece ir LMA Scenogrāfijas nodaļas studente Rēzija Adītāja. Jau janvārī Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvoja Jāņa Vimbas iestudētā izrāde ART, kas šobrīd ieņēmusi stabilu vietu teātra repertuārā. Šajā Jasmīnas Rezā populārās lugas interpretācijā par trīs draugu attiecībām ar mākslu, sievietēm un citam ar citu, kas diplomdarbu skates ietvaros tiek spēlēta 10. jūnijā plkst. 13 un 18.30, piedalās Latvijas Nacionālā teātra aktieri Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Egliens, Egils Melbārdis un perkusioniste Nellija Bubujanca.

Klāvs Mellis 10. jūnijā plkst. 19 Rīgas cirka zirgu stallī sadarbībā ar saviem aktiera studiju kursa biedriem no apvienības Kvadrifrons – Reini Boteru, Āri Matesoviču un Anci Strazdu – piedāvās kareivīgu melodrāmu par mīlestību pret saviem tuvākajiem un tālākajiem izrādē Himna. Ance Kukule, iedvesmojoties no slavenā poļu teātra reformatora Ježija Grotovska metodikas, veido mūsdienīgu Sofokla un Eiripīda traģēdiju versiju Klitaimnestra, kas būs skatāma LKA Teātra mājā Zirgu pasts 12. un 14. jūnijā plkst. 19. Izrādes dramaturģiju veidojusi Laila Burāne, scenogrāfiju – Austra Hauks, un tajā spēlē aktieri Agnese Cīrule, Madara Bore, Raimonds Celms un Kārlis Reijers.

Savukārt Uldis Sniķers ar domubiedriem iestudē procesā jaunradītu izrādi Rozā Zilonis, kas vēsta par jauna cilvēka dzīves jēgas meklējumiem. Iestudējums top Valmieras drāmas teātra Mansarda zālē sadarbībā ar dramaturģi Lailu Burāni, scenogrāfu un gaismu mākslinieku Jāni Sniķeru un aktieriem Matīsu Budovski, Alisi Danovsku, Eduardu Johansosnu un Emīlu Krūmiņu. Pirmizrāde – 16. jūnijā plkst. 15. Diplomdarbus vada LKA profesors Pēteris Krilovs, asociētā profesore Indra Roga un asociētā profesore Zane Kreicberga.

Studiju procesā topošie režisori strādājuši LKA docētāju Zanes Kreicbergas, Indras Rogas, Dāvja Sīmaņa, Līgas Ulbertes, Elmāra Seņkova u.c. vadībā, kā arī sadarbojušies ar aktīvi profesijā strādājošiem vidējās un jaunākās paaudzes māksliniekiem Jāni Balodi, Ivo Briedi, Kristu Burāni, Andri Kalnozolu, Jēkabu Nīmani, Reini Suhanovu, Margo Zālīti u.c. Būtiska loma studiju procesā ir bijusi dalībai starptautiskos pieredzes apmaiņas projektos, it īpaši Eiropas Teātra akadēmiju platformas (PLETA) meistardarbnīcās, festivālu apmeklējumiem, kā arī ārzemju viesdocētāju lekcijām un radošajām darbnīcām. Par gūto iespaidu daudzveidību liecina arī topošo režisoru izvēlētās atšķirīgās pieejas diplomdarba izrāžu iestudēšanā.

Ieejas biļetes uz Ances Kukules izrādi Klitaimnestra pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā, uz Māras Blomes izrādi Citius, altius, fortius – Ģertrūdes ielas teātra mājaslapā un kasē. Uz izrādēm, kas notiek Latvijas Nacionālajā teātrī, Valmieras drāmas teātrī un Rīgas cirkā, biļetes nav pieejamas, taču lielākā daļa izrāžu būs skatāmas LKA Skatuves mākslas festivālā Patriarha rudens 2018. gada oktobra pirmajā nedēļā.

Pilna izrāžu programma pieejama Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā www.lka.edu.lv. Izrādes tapušas ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja