Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sevis un pasaules izzināšanas ceļš

Kad Latvijas Nacionālā teātra direktoram Jānim Vimbam radās doma, ka vajag izrādi bērniem, turklāt saistībā ar mūsdienu tehnoloģijām, režisore Inga Tropa atrada šai iecerei atbilstošu stāstu – piektdien, 18. oktobrī, teātrī pirmizrādi piedzīvoja Luisa Kerola Alises Brīnumzemē iestudējums, kas domāts bērniem no septiņiem līdz 12 gadiem.

Alises piedzīvojumi Brīnumzemē ir ļoti piemēroti savienošanai ar XXI gs. tehnoloģiju iespējām, teic J. Vimba. "Katrs laiks filmās un izrādēs atnesis savu interpretāciju par Brīnumzemi. Mums šķiet, ka līdz ar šodienas tehnoloģiju izmantošanu mēs bagātinām mūsdienu cilvēku iztēli," viņš saka. Tāpat gribējies ar šodienas bērniem, kuri nemaz nepazīst pasauli bez viedierīču klātbūtnes, runāt šodienas valodā. "Ilgi par šo formu diskutējām, līdz sapratām, ka nevaram ignorēt mūsdienu jaunās paaudzes iztēles ierosinātājus, kacekļus – tehnoloģijas. Tomēr uz skatuves centrā aizvien ir stāsts un aktieri," saka J. Vimba.

Alise Brīnumzemē ir izrāde par sapņošanu ar vaļējām acīm un atvērtu sirdi, formulējusi iestudējuma veidotāju komanda, kurā bez režisores Ingas Tropas ir arī aktieri Laura Siliņa, Maija Doveika, Dita Lūriņa, Jurģis Spulenieks, Mārcis Maņjakovs, Jēkabs Reinis, Uldis Siliņš, Igors Šelegovskis, Kaspars Zvīgulis, Kristians Kareļins, Artis Drozdovs, kostīmu māksliniece Madara Botmane, mūzikas autore Anna Ķirse, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, video mākslinieki Toms Zeļģis un Gustavs Voldemārs Lociks un horeogrāfe Liene Grava. Scenogrāfs un papildinātās realitātes autors ir Gints Gabrāns. Alise ir iztēles pilna meitene, kurai ir milzīga vēlme izzināt un izprast pasauli un to krāšņo Brīnumzemi, kas ir viņā pašā. Drosmīgajā sevis un pasaules iepazīšanas ceļā viņa izstaigā prāta spēļu labirintus, kur viss izrādās citādi, nekā izskatījies sākumā, un reibinošus neprāta karuseļus, kur ripo galvas, bet tālāk ar atvērtu sirdi, ejot pa mīlestības ceļu, nonāk Brīnumzemē – tā ir bezgalīga, visa pirmsākums, un tajā ir iespējams viss. Alises ceļojums aicina arī skatītājus izmantot savu radošo potenciālu, lai jebkuru situāciju piedzīvotu un transformētu caur pozitīvo un padarītu krāsainu vienmuļo ikdienu. Uzburot Brīnumzemi uz skatuves, dekorācijas papildina projekcijas, tostarp tiešsaistē uz vietas radītas, savukārt izrādes starpbrīdī Brīnumzemi varēs ieraudzīt teātra gaiteņos un ēkas ārpusē, kur caur viedtālruni un bezmaksas lietotni San.lv (kas ir Ginta Gabrāna virtuālās mākslas projekts) varēs nokļūt papildinātās realitātes dimensijā. Virtuālā vide šodienas cilvēkiem ir kā paralēlā Brīnumzeme, piekrīt J. Vimba, bet uzsver, ka jaunā izrāde, apspēlējot šo duālismu, cenšas par to rosināt diskusiju, nevis sniegt vienpusēju atbildi. "Neviena lieta nav tikai laba vai tikai slikta. Jautājums – cik daudz laika tajā pavadām. Ceram, ka bērni par to aizdomāsies."

Top komentāri

Bijām, redzējām
B
Bijām, redzējām, mērķauditorijai (11 gadi) patika. Man kā pavadītājai pirmā cēliena laikā - jau no paša sākuma, kad ļoti stieptās Alises krišanas laikā (šķita, ka tā nekad nebeigsies), arī ļoti pelēkā skatuve, pat ķirzaka melnbaltā kostīmā, arī vienādos dzeltenos tērpos tērptie tēli šķita pārāk vienādi garlaicīgi, sākotnēji man šķita, ka izrādes beigas nesagaidīšu. Viss izrādes vizuālais krāšņums tika ielikts izrādes 2.cēlienā. Otrā cēliena visi tērpi un tēli vizuāli ļoti efektīgi. Bērnam patika un labi. Laba Alise, aktrisei ļoti fiziski aktīva loma, ir ko turēt. Man izrādē kaut kas pietrūka. Bet izrāde jau ir bērniem un bērni izrādes beigās ilgi aplaudēja....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja