Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šī ir īpaša vieta. Jūtat?!

Žaņa Lipkes memoriāls piedāvā pirmo teātra izrādi savās telpās.

Šo piektdien, 10. novembrī, plkst. 19 Žaņa Lipkes memoriālā notiks godalgotā krievu dramaturga un kinoscenārista Genādija Ostrovska lugas Persiešu valodas stundas iestudējuma pirmizrāde paša autora režijā. Šī darba pamatā ir viņa izdomātā epizode no izcilā ebreju izcelsmes poļu rakstnieka Bruno Šulca dzīves, kura tika pārrauta 1942. gadā Drohobičā, kur viņu nošāva vācietis Ginters. 

"Pirms pusotra gada es izlasīju viņa stāstu krājumu Kanēļa veikaliņi (1934), kurš līdz tam bija ilgstoši gulējis manā grāmatu plauktā. Tā atklāja man pilnīgi jaunu, ar neko nesalīdzināmu literatūras pasauli," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst Genādijs Ostrovskis, kurš ir vēlējies šos tekstus uzvest uz skatuves, taču viņam tas nav izdevies, un līdz ar to radījis savu oriģināldarbu, iedvesmojoties no lasītā. 

"Mani arvien vairāk un vairāk saista teātris, jo kino kļūst arvien komerciālāks un piezemētāks," norāda Genādijs Ostrovskis, kurš lielākos panākumus savā līdzšinējā karjerā ir guvis tieši kino jomā, kurā viņš kā scenārists ir sadarbojies ar ievērojamiem krievu kinorežisoriem Pāvelu Lunginu, Valēriju Todorovski, Filipu Jankovski un vairākiem citiem kino meistariem.

 

Māksla kā glābšana

Lugas Persiešu valodas stundas darbība norisinās koncentrācijas nometnē, kuras uzraugs Ginters starp ieslodzītajiem meklē cilvēku, kas varētu viņam iemācīt persiešu valodu. Tas ir viņa sapnis kopš bērnības. Nometnē lielākoties ir ebreji, no kuriem neviens nezina persiešu valodu. To uzņemas izdarīt Bruno Šulcs, kurš grib izdzīvot un izglābt savu mazo dēlu, kurš atrodas bērnu nometnē kaimiņos. 

Pašam rakstniekam viņa reālajā dzīvē nekad nav bijis dēla, līdz ar to šis tēls automātiski liek domāt par tā simbolisko nozīmi. "Tā ir viņa dvēsele," atklāj Genādijs Ostrovskis, kura lugas galvenā varoņa Bruno Šulca izdomātajā valodā var saskatīt atsauci uz mākslas radīšanas procesu, kurā mākslinieks iegulda labāko, kas viņā ir, atšķirībā varbūt no savas ikdienas dzīves. 

Šajā procesā kopā ar Genādiju Ostrovski piedalās aktieri Elita Kļaviņa, Rihards Lepers, Marija Daņiļuka no Maskavas un dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa. Radošajā komandā ir darbojies scenogrāfs Reinis Suhanovs, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe Agate Bankava un citi. "Galvenais uzdevums ir savākt labu komandu un iedvest viņos savu ideju," uzskata režisors. 

Izrāde Persiešu valodas stundas ir arī stāsts par holokaustu, par Otrā pasaules kara atstātajām sekām. "Upura un bendes satikšanās jau pēc galvenā varoņa nāves ir stāsts par cerību un piedošanu," vērš uzmanību Genādijs Ostrovskis, kurš kara laiku salīdzina ar cilvēces būšanu bezsamaņā, kad indivīdi nesaprot, ko viņi dara, un pēc kuras seko briesmīga atmošanās, ko katrs piedzīvo atšķirīgā veidā. 

"Mani interesē vēsturiskas tēmas un cilvēku attiecības," stāsta režisors, kurš šajos dramatiskajos un iznīcību nesošajos laiku griežos atklāj daudzas nianses, kas spēj atbalsoties mūsdienu skatītāju pārdomās par aktuālo lietu kārtību (jāatzīmē, ka Genādija Ostrovska Persiešu valodas stundas tiks spēlētas pamīšus latviešu un krievu valodā, pirmizrāde – 17. novembrī). 

 

Jaunas skaņas

Šis ir jau trešais Genādija Ostrovska iestudējums Latvijā. Iepriekš Dailes teātrī viņš ir radījis izrādes pēc iepriekš tapušiem darbiem – melodramatisko komēdiju Divi kapteiņi (2014) un psiholoģisko drāmu Mīļākais (2016) ar Intaru Rešetinu un Juri Žagaru galvenajās lomās, taču Persiešu valodas stundas ir sarakstītas īpaši Žaņa Lipkes memoriālam. 

"Šī ir īpaša vieta. Jūtat?!" par arhitektes Zaigas Gailes projektēto memoriālu apgāztas laivas formā saka Genādijs Ostrovskis, kura iestudējuma tapšanas process tajā ir ienesis jaunas skaņas un jaunas formas. Tas ir ticis pie labiekārtotas skatītāju zāles, kas mudināt mudina uz līdzīgiem darbiem arī nākotnē. "Būtu grēks to turpmāk neizmantot," piebilst izrādes producente Henrieta Verhoustinska. 

Savukārt 12. un 19. novembrī Žaņa Lipkes memoriāls aicina visus interesentus uz trīs Pagrīdes Rīgas ekskursijām pa vietām, kur nacistu okupācijas laikā drosmīgi un nesavtīgi rīdzinieki slēpa ebrejus, kuriem draudēja droša nāve. Tās vadīs vēsturniece Guna Vainovska. Satikšanās pie Raiņa pieminekļa Esplanādē. Pieteikšanās, rakstot uz e-pastu: [email protected]
Vairāk informācijas par jauno izrādi un ekskursijām var lasīt interneta vietnēs www.lipke.lv un www.pagridesriga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja