Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Skats uz Čehovu no pozitīvisma pozīcijas

Dailes teātra Lielajā zālē tapis iestudējums Ivanovs!

Teātri grūti iedomāties bez Antona Čehova lugām. Bet katram ir savs lasījums un skatījums. Režisors Regnārs Vaivars pats pārtulkojis no krievu valodas vienu no Čehova darbiem un radījis savu skatuves variantu – vasaras nakti divās rītausmās. "Romantiskas ironijas piesātināti, krāšņi ražas svētki. Spilgtas krāsas triepieni, lai papildinātu Čehova pasteļtoņus. Lauku inteliģences sapņi vasaras naktīs," tā izrādi raksturo režisors un Dailes teātra mājaslapā publicētajā sarunā ar teātra zinātnieci Andru Rutkeviču piebilst: "Uztaisīt Čehovu ir gandrīz tikpat grūti, kā uztaisīt labas Skroderdienas." Reklāmas plakātā – smaidīgi ļaudis un izrādes nosaukums Ivanovs! ar izsaukuma zīmi. Pirmizrāde – šovakar, 18. maijā.

"Stāsts ir par ilgām, mīlestību, ideāliem, cilvēcību, attiecību smalkumu," uzskaita aktrise Kristīne Nevarauska, kurai izrādē ir Annas (Zāras) loma. "Divi vārdi? Nē, nē, tās nav divas lomas. Mani Ivanovs reizēm sauc par Zāru," viņa smejas. Savu tēlu aktrise raksturo kā "ņipru sievišķi, kas iet uz priekšu kā tanks". Anna ir smagi slima, bet režisora piegājiens bijis, ka jāspēlē ar vieglu ironiju, jo tā ir iespēja pasmieties pašiem par sevi, kā arī par savām ilgām un skumjām. "Varēja jau iet citu ceļu – manai varonei likt raudāt un ciest, bet caur gaišajām skumjām mana Anna tic savam vīrietim, mīlestībai, dzīvei. Koncepts – nezaudēt pozitīvismu!" skaidro K. Nevarauska un piebilst, ka latvietim gan ir raksturīgas skumjas un ciešanas. "Es pati, ja vajag, paskumstu, bet tad atkal gaiši varu iet tālāk," par savu dzīves recepti saka aktrise.

Kaislīgais mīlas stāsts izrādē notiek īsā laikā – starp divām rītausmām, karstā vasaras naktī. K. Nevarauska neatklāj, vai te var vilkt paralēles ar Jāņiem. "Lai skatītāji meklē! Čehovam raksturīgās skumjas, smagās mīlas mokas, dīkdienība, prātuļošana tiek pasniegta citā vidē. Pēc sajūtām tā ir karsta nakts visādā ziņā un ļoti atbilstīga tieši šim laikam. Tā ir liela attiecību anturāža," K. Nevarauska atrod interesantu vārdu, lai raksturotu iestudējumu. "Ceru, ka izrāde būs kā liels, pozitīvs burziņš. Galvenais, ka pašiem ir jautri un interesanti spēlēt."

Izrādes titullomā – Artūrs Skrastiņš, citās lomās darbojas Juris Bartkevičs, Artis Robežnieks, Vita Vārpiņa, Anete Krasovska, Gints Grāvelis, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Gints Andžāns, Lauris Dzelzītis, Indra Briķe u. c. Iestudējuma scenogrāfiju Regnārs Vaivars veido kopā ar Tomu Grīnbergu (uzmanību cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām – izrādes scenogrāfijā tiek izmantots siens!), kostīmu māksliniece – Madara Botmane, izrādes muzikālais konsultants – Juris Vaivods, gaismu mākslinieks – Harijs Zālītis.

Top komentāri

Piedodiet atvainojiet
P
Šoreiz gan tā pasmiešanās sanākusi vairāk pašiem par sevi. Esmu par pozitīvismu, bet šis nu tāds pavisam pa virsu un ne par tēmu. Kā eglītes rotājums - spožs, bet tukšs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja