Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Spēles dzirksts ar pēkšņu pavērsienu

Valmieras teātrī iestudēta luga lugā Venēra kažokādā

Vēl joprojām Valmieras drāmas teātra repertuārā ir izrāde Lūcis, kur Imants Strads atveido pazīstamo latviešu režisoru, bet šosezon viņa lomu sarakstam klāt nācis vēl viens režisors – Tomass Novačeks jaunajā izrādē Venēra kažokādā teātra Mansarda zālē. Imants Strads gan uzreiz norāda, ka tas ir pavisam cita veida dramaturģiskais materiāls un nekādas paralēles meklēt nevajag.

Venēra kažokādā ir Leopolda fon Zahera-Mazoha sarakstīta autobiogrāfiska novele, kas aizpagājušā gadsimta otrajā pusē satricināja pasauli. Ne velti no autora uzvārda pēc tam tika atvasināts termins "mazohisms". Tumšā humora meistars, amerikāņu dramaturgs Deivids Aivss pēc šī darba sarakstīja viencēliena lugu lugā, kas 2012. gadā piedzīvoja arī kino versiju Romāna Polaņska režijā.

Taču Imants Strads nav meklējis iespēju noskatīties filmu vai kādu no neskaitāmajiem lugas iestudējumiem uz daudzu pasaules teātru skatuvēm. "Izdarīšu to varbūt pēc pirmizrādes. Man nepatīk ietekmēties. Man patīk pašam radīt savu variantu no nulles – tā, kā es to saprotu, sadarbojoties ar režisoru. Vienojamies, radām, nekopējot citu versiju. Neesmu kserokss!" pajoko aktieris.

Valmieras teātrī šo izrādi iestudējusi Inese Mičule. Uzreiz var pateikt, ka izrādē "kažokād"» nav, bet ļoti sievišķīgi Agneses Kauperes kostīmi gan. Izrādē darbojas divi cilvēki – režisors un aktrise. Režisoram jāveic aktrises atlase galvenajai lomai, bet tas nekādi neizdodas. Pēdējā brīdī, jau pēc noklausīšanās, ierodas Vanda Žurdēna, kura ir pārliecināta, ka šī loma atbilst tieši viņai. Ar šo efektīgo un spilgto lomu Valmieras teātrī atgriežas Inga Alsiņa-Lasmane, kas virtuozā saspēlē ar Imantu Stradu ievelk skatītājus elpu aizraujošā lugas lasījumā. Un tad šis process lēnām sajūk kopā ar emocijām, pārtopot jau par attiecību spēli ar dominēšanu un pakļaušanos. "Pavērsiens, manuprāt, ir negaidīts," neko daudz vairāk atklāt negrib Imants Strads. "Paralēli režisora un aktrises saspēlei notiek vīrieša un sievietes tikšanās, faktiski – veidojas attiecības starp diviem cilvēkiem, kuri manipulē viens ar otru." Izrādes centrā nav erotiskā un seksuālā līnija, bet gan spēles elements, attiecību trilleris.

Imants Strads piebilst, ka izrāde domāta plašai auditorijai, jo katram būs ko tajā atrast, par ko pasmieties un arī ko pārdomāt. "Izrāde ir emocionāls ceļojums cilvēku dzīvē. Situācijas ir arī jautras un smieklīgas, taču par tīru komēdiju gan es šo izrādi nenosaukšu. Paradoksu pietiek! Domāju, izrāde patiks tiem, kuri izvēlas baudīt aizrautīgu aktierspēli, uzrunājošas ir arī aktuālas tēmas, un būs smiekli dozētās devās," raksturo aktieris un cer, ka skatītāji neaprobežosies ar rezumējumu "patīk" vai "nepatīk".

Tuvākās izrādes – 17. un 21. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja