Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus izziņo programmu

Vienpadsmitais Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus Rīgā notiks no 4. līdz 10. septembrim, informēja festivāla direktore Gundega Laiviņa.

Homo Novus šogad aprit 20 gadi, tādēļ festivāla notikumu centrā būs programma 20 – izrādes, kas runā par pieaugšanu, aicina atgriezties bērnībā, un kurās īpaši gaidīti jaunieši kopā ar vecākiem. Programmā iekļautas trīs pirmizrādes. Režisors Elmārs Seņkovs kopā ar Rīgas Angļu ģimnāzijas skolēniem veido izrādi – sarunu ar pieciem jauniešiem Mii Mii paaudze, kanādiešu apvienība Mammalian Diving Reflex kopā ar 15 tīņiem no Zolitūdes aicina uz izrādi – pastaigu Nakts gājiens ar tīņiem, bet režisors Mārtiņš Eihe iestudē izrādi Lasītava, kas balstīta dažādu cilvēku jaunības laika dienasgrāmatās.

Programmā 20 iekļauta arī ungāru režisores Edītes Kaldoras izrāde Bēdas, kurā trīs jaunieši tieši un atklāti runā par bērnībā piedzīvoto atstumtības un pāridarījuma izjūtu, kā arī horeogrāfes Kristīnes Brīniņas izrāde Noķer mani!, kurā savu bērnu kustības izdejo seši drosmīgi vecāki.

Paplašinātam teātra telpas jēdzienam un scenogrāfijai veltīta festivāla programma Kopīgā telpa: mūzika, laiks, politika – mākslas darbi, kuros vārdu vietā runā telpa, scenogrāfija, objekti, ķermeņi. Lielākā daļa šīs festivāla sadaļas darbu tiks izrādīti bijušajā tekstilfabrikā Boļševička. Programmā iekļauta jauna skaņu mākslinieka Voldemāra Johansona audiovizuālā instalācija Slāpes, holandiešu scenogrāfa un režisora Drīsa Verhofena poētiskie un politiski asie darbi Ardievu! un Homo Desperatus (video versija), izcilā franču horeogrāfa Borisa Šarmaca un kinorežisora Cēzara Vaizī dejas filma Pacelšanās, franču mākslinieka Filipa Kena un fotogrāfa Martina Argiroglo izrāde – akcija Bivouac ar skatītāju piedalīšanos, kā arī starptautiskā mākslinieku kolektīva fieldworks un franču arhitekta Gaetana Rusketa izrādes, kurās aktierim līdzvērtīgu lomu spēlē telpa, scenogrāfija, lielizmēra objekti un dzīvā skaņa.
Laikmetīgās dejas sadaļā festivāls piedāvā divas pirmizrādes, kas tapušas sadarbībā ar starptautisko programmu DNA [Departures and Arrivals] un ko veido mūsu jaunie horeogrāfi Kristīne Brīniņa, Krišjānis Sants un zviedru horeogrāfs Ēriks Ēriksons.  

Viesizrāžu programmas spožākie notikumi ir franču mākslinieka Filipa Kena kinofilmai tuvā festivāla atklāšanas izrāde Pūķu melanholija par sešu rokeru un Izabellas draudzību, leģendārās britu kompānijas Forced Entertainment izrāde – lasījums Piezīmju grāmata, kuras pamatā ir Agotas Kristofas romāns Lielā burtnīca, skumjākā britu komiķa Kima Noubla un ekscentriskā flāmu dueta Benjamina Verdonka un Pītera Ampes darbi, kā arī jaunā francūža Olivjē Kulona Jablonkas skarbais komentārs par globālo imigrāciju izrādē Viktora Igo avēnija 81.

Festivāla laikā notiks arī teātra kritikas darbnīca jauniešiem, starptautiska ceļojošā skola Shipbuilding and other joint efforts teātra un citu jomu studentiem, kuras saturu veido Jeruzalemes Vizuālā teātra skolas direktors Gajs Gutmans un Santarkandželo teātra festivāla mākslinieciskā vadītāja Silvija Botiroli, radošā darbnīca Madlove Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra pacientiem britu mākslinieka un aktīvista the vacuum cleaner vadībā, kā arī plašai publikai paredzētas sarunas par festivālā aplūkotām tēmām, kas tiks rīkotas sadarbībā ar interneta žurnālu Satori un tā galveno redaktoru Ilmāru Šlāpinu.

Festivāls aptvers plašu pilsētas teritoriju, aicinot uz izrādēm teātra zālēs, Zolitūdē, tukšās fabrikās un ēkās, bet tā epicentrs šogad būs līdz šim slēgtais nams Aristīda Briāna ielā 13, kurā atradīsies festivāla informācijas centrs, notiks vairākas izrādes, lekcijas, sarunas ar māksliniekiem, un sadarbībā ar Mārtiņu Mielavu un kafejnīcu Piens tiks atvērts festivāla bārs un deju zāle.

Festivāla biļetes pieejamas visās Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv, Latvijas Jaunā teātra institūtā un festivāla centrā A. Briāna ielā 13 no 1. septembra.

Vairāk informācijas: www.homonovus.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja