Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Teātris: Dimiteram par savu naudu jāatrisina domstarpības par "Vadoni"

Kaspars Dimiters paziņojis, ka topošā mūzikla "Vadonis" libretā neesot neviena paša Nila Saksa vārda. K.Dimiters uzsver, ka "Vēsturiskās grāmatas izlasīju arī es. Sākotnējās sadarbības laikā, kā zināms pēc dzeltenās preses, biju ne tikai idejas spārnots. Man bija sava shēma, viņam – sava. Tūdaļ pēc tās tapšanas Nila shēmu nepieņēma nedz komponists, nedz teātris." 

Taču K.Dimiters arī savā blogā, citējot Bībeli, atzīst, ka, iespējams, viņš arī nav izrādes "Vadonis" autors, vien N.Saksam tas jāpierāda: "«Kas ar tevi grib tiesāties un ņemt tavus svārkus, tam atdod arī apmetni.» (Mt.5:40)

Ja Nils Sakss IR pārliecināts, ka IR noticis autortiesību likuma pārkāpums un īpašuma zādzība un ka muzikālās drāmas "Vadonis" autors IR viņš, esmu gatavs no savas autorības un izrāžu honorāriem atteikties par labu Nilam Saksam. Ja Nils Sakss IR pārliecināts, ka IR noticis autortiesību likuma pārkāpums un īpašuma zādzība un ka muzikālās drāmas "Vadonis" autors IR viņš, uz preses konferenci Nacionālajā teātrī 27.augustā un uz pirmizrādi 17.septembrī Nilam Saksam jāierodas manā vietā."

K.Dimiters arī norāda uz režisora Edmunda Freiberga ieguldījumu izrādes tapšanā, viņaprāt E.Freiberga pienesums tās izveidošanā esot krietni lielāks. K.Dimiters arī norādījis, ka "Ar konsultācijām un padomiem man palīdzējuši vairāki cilvēki, to skaitā izcili vēsturnieki, taču viņi uz līdzautorību nepretendē. Apvainojums zagšanā ir meli. Nilam manā idejā nekas nepiederēja un joprojām nepieder neviens vārds."Tāpat K.Dimiters apgalvojis, ka N.Saksam regulāri rādoties halucinācijas: "Mana sieva Līga Nilu satika labu laiku pēc manas apklušanas – š.g. Baltijas praida dienā. Viņa Nilam sacīja: "Iesim un protestēsim kopā, tad tev vairs nerādīsies lidojošie šķīvīši." Nils atteicās un nostājās homoseksuālistu praida ierindā."

Nacionālais teātris izteicis cerību, ka dziesminieks Kaspars Dimiters, kuram pasūtīts librets jaunajai izrādei par Kārli Ulmani "Vadonis", pats vienpersoniski un par saviem līdzekļiem nokārtos domstarpības, kas radušās sakarā ar libreta autortiesībām ar Nilu Saksu. To paredz arī ar viņu noslēgtais līgums, uzsvēris teātris paziņojumā presei.

Portālā www.satori.lv Nils Sakss savā blogā atklāj, ka patiesais izrādes teksta autors ir viņš. Blogā viņš pārpublicējis arī saraksti, kuru autors un adresāts uzrādīti arī komponists Zigmārs Liepiņš un K.Dimiters. Domstarpības radušās brīdī, kad bijis jāvienojas par darba finansiālo pusi, kādēļ N.Sakss piedraudējis sūdzēt tiesā gan teātra direktoru Ojāru Rubeni gan K.Dimiteru, gan Zigmāru Liepiņu.

N.Sakss blogā apraksta, ka K.Dimiters lūdzis palīdzību, prasot, kur varētu smelties informāciju par K.Ulmani. Saskaņā ar N.Saksa teikto, K.Dimiters esot atzinies, ka ar Ulmaņa libretu netiekot galā. K.Dimiters esot piedāvājis libreta rakstīšanu uzņemties viņam. "Apzinoties savu spēju spēcīgās puses un robežas, piedāvāju tādu risinājumu – es uzrakstu stāstu un scenāriju, bet Dimiters pēc tam uztaisa dziesmu tekstus. (…)  Tātad – apvienojot labāko no visām frontēm, tandēmā veidot īsti spēcīgi mūziklu, kas turētos līdzi labākajiem Brodvejas paraugiem. (…) Abi gan piekritām, ka vājais ķēdes posms ceļā uz izcilību ir Zigmārs Liepiņš, kura mūzika mums abiem, teiksim tā, ne īpaši simpatizēja. Vienu brīdi pat Dimiters apsvēra, vai pašam labāk neuzrakstīt arī notis – ja jau taisa pa īstam, tad taisa," N.Sakss raksta savā blogā, kas publicēts satori.lv.

N.Sakss esot uzrakstījis uzmetumu un nosūtījis K.Dimiteram un Z.Liepiņam. Taču pirms galīgā varianta vēlējies vienoties par samaksu. Pēc N.Saksa teiktā, K.Dimiters piedāvājis 50%, kuri pienākas pēc peļņas izdales starp komponistu un libretistu, sadalīt līdzīgās daļās. N.Sakss tam esot piekritis. Taču rakstiski vienošanās par naudas sadali nav noslēgta. Šobrīd K.Dimiters uz viņa meiliem vairs neatbildot un komunikācija pārtrūkusi.

"Šis stāsts, ja tā padomā, ir visai ironisks. Tur taču iesaistītas pamatīgas latviešu nacionālās vērtības – Zigmārs Liepiņš, Nacionālais teātris, Ulmanis. Tomēr, kā jau vienmēr licies, skats aizkulisēs vienmēr ir daudzkārt interesantāks. Tur vairs nekā no nacionālā patosa, no kādreizējās varenības vai šī brīža cienības. Tur tikai latviskais maziskums, gnīdiskums un alkatīga naudas kāšana. Vienalga kas rakstīts zem postamenta – Liepiņš, Rubenis vai, droši vien, kaut Ulmanis," savu stāstījusi blogā noslēdz N.Sakss.

"Nesatraucies, Nil – no tā "Vadoņa", ko vienādi apsēsti skicējām kopā, pāri palikušas tikai pāris skrandas. Un ja tomēr nebūtu atjēdzies un darbu būtu turpinājuši, rezultātā tas nebūtu darbs par Kārli Ulmani, bet par tavu Skypa ragaino avatāru," tā savukārt ar bloga palīdzību atbildējis K.Dimiters savā mājas lapā krustaskola.lv.

Nacionālais teātris savā paziņojumā presei uzsver, ka līgums ar K.Dimiteru par jauna darba radīšanu stingri atrunā, ka teātris nenes nekādu atbildību pret trešajām personām šajā sakarā.

Muzikālās drāmas "Vadonis" pirmizrāde paredzēta jau 17.septembrī.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Nilss Sakss. Zagšana: Z. Liepiņš, K. Dimiters un, iespējams, arī Ojārs Rubenis

N.Saksa blogs www.satori.lv

Kaspars Dimiters. Nil, diviem kungiem kalpot nevar

K.Dimiters blogs www.krustaskola.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja