Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Trauksme atkāpjas, ja tai dod vārdu. Leļļu teātrī – izrāde par mentālo veselību Es esmu Boss

Varbūt tieši tad, kad par savām bailēm sāc runāt, redzēt, saprast, ka neesi ar tām viens, trauksme atkāpjas un vairs nav tik nospiedoša. Rakstnieces Zanes Zustas stāstā, kas tapis sadarbībā ar bērnu psihiatru Ņikitu Bezborodovu, septiņgadīgais zēns Elviss cīnās ar saviem iedomu tēliem.

Viņam šķiet, ka rokas jāmazgā desmitiem reižu dienā, citādi pa tām lien milzu tārpi, arī istabu negribas pamest... Režisorei Beatrisei Zaķei, kura savā radošajā darbībā neatkarīgo teātru projektos strādājusi arī ar bērnu auditoriju, izrāde Es esmu Boss ir debija Leļļu teātrī. Uzreiz gan jāsaka, ka leļļu nebūs, jo darbošanās notiks ar objektiem. Vizualitātei ir kluči, liela izmēra maskas, uz skatuves darbosies aktieri Elīna Bojarkina, Rihards Zelezņevs un Rūdolfs Apse. Košo un krāsaino vidi rada māksliniece Līga Zepa, horeogrāfiju – Alise Putniņa.

Trauksmi jūt ne tikai pieaugušie, bet arī un jo īpaši – bērni. "Trauksme un garīgā veselība ir ļoti svarīga un aktuāla, jo, sadarbojoties ar pusaudžu resursu centru, zinu, ka pie speciālistiem rindā ir arī trīsgadīgi bērni," saka B. Zaķe. "Mentālā veselība man ir tuva un pazīstama tēma. Pati vēl ne tik senā pagātnē biju pusaudžu vecumā un joprojām varu runāt par bērnības traumām, kas jādziedē. Bērnībā biju ļoti emocionāls bērns. Neslēpjos, runāju publiski, jo man tēma ir atpazīstama un zināma. Man ir dota iespēja to visu pateikt arī caur mākslu, cerot, ka tiem, kas skatīsies izrādi, būs drošāks pamats, lai viņi nejustos pamesti ar savām bailēm un šaubām. Bērns reizēm jūt daudz vairāk un niansētāk, bet neprot verbalizēt un nezina, kā tikt galā. Aizņemtie vecāki situāciju vispārina, attaisnojot ar konkrēta vecumposma īpatnībām, lai gan problēma ir daudz dziļāka un plašāka. Izrāde būs iedrošinājums bērniem pieņemt sevi un citādo, savukārt vecākiem – mudinājums paskatīties uz savu bērnu domu procesu no cita skatupunkta."

Izrāde domāta bērniem no aptuveni piecu līdz deviņu gadu vecumam. Tā būs kā stundu garš ceļojums Elvisa domu pasaulē un aizrautīgajā cīņā ar Dumeli jeb labvēlīgu monstriņu, kas liek smadzenēm darboties nedaudz citādi.

Es esmu Boss pirmizrāde gaidāma 23. septembrī Rīgas Latviešu biedrības namā, Latvijas Leļļu teātra pagaidu mājās, kamēr Barona ielas ēkā norisinās rekonstrukcijas darbi. Teātris šosezon sola arī citus jauniestudējumus: afrikāņu pasaku Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu, izrādi Vafeļu sirdis. Misija tētis, skatuves versiju bērnu iemīļotajai Gangsteromītei un citus pārsteigumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja