Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Uz mašīnas ziemas riepas uzšūpoties līdz Marsam

Šogad mums bija interesanti padomāt par laika tēmu, teic ceturtā teātra festivāla jauniem cilvēkiem NoMadI veidotāji Mārtiņš Eihe (direktors) un Krista Burāne (mākslinieciskā direktore).

Viens no šādas izvēles iemesliem nav tālu jāmeklē. "Mūsu piecgadīgā meita intensīvi interesējas par to, kas ir laiks: gan par sekundēm, minūtēm un stundām, gan arī par tādiem jautājumiem, kāpēc cilvēki noveco un mirst un kas galu galā ir dzīve," atklāj Krista Burāne.

Teātra festivāla NoMadI mākslinieciskā direktore ir pārliecināta, ka šādas tēmas aizrauj ikvienu bērnu, kurš mēģina saprast sevi un pasauli ap sevi. Viņa uzskata, ka šādas tēmas, kas ievelk cilvēkus domāšanā un liek viņiem uzdot neviennozīmīgi atbildamus jautājumus, ietilpst arī režisoru interešu lokā. Krista Burāne stāsta, ka pēdējos gados Latvijā ir tapuši vairāki iestudējumi bērniem un jauniešiem, kas spējuši atklāt laika dažādos aspektus.

Satikšanās platforma

Šī gada festivāls, tāpat kā iepriekšējie, notiks ārpus teātru telpām. "Mēs kā nomadi spēlējam teltīs un publiskās telpās, kurās varam "ieceļot"," akcentē tā mākslinieciskā direktore. No 8. līdz 10. augustam viņi izmitināsies Valmiermuižas parka teritorijā un tai tuvumā esošajās ēkās. Festivāla laikā tur varēs noskatīties vairākas Latvijas nevalstisko profesionālo teātru izrādes, tādējādi pievēršot uzmanību tam, ka bērniem un jauniešiem domāto darbu piedāvājums tajos ir kvalitatīvāks un daudzveidīgāks. "To pierāda arī Spēlmaņu nakts nominācijas," piebilst Krista Burāne.

Festivāla piedāvājumā ir divas Dirty Deal Teatro izrādes - Baltā grāmata (režisore Inga Tropa) un Mazie jautājumi (režisors Andris Kalnozols), Ģertrūdes ielas teātra izrāde Heavy metal (režisors Andrejs Jarovojs) un Goda teātra izrāde …ar laimīgām beigām (režisors Leons Leščinskis), kā arī radošās apvienības NoMadI objektu teātra estētikā veidoto izrāžu Vasaras sala un Ziemas māja diptihs. Mākslinieciskā direktore cer, ka to noskatīšanās atšķirīga vecuma cilvēkus mudinās kopējai sarunai. "Dalīties vienam ar otru savās domās un pārdzīvojumos, uzdot jautājumus un kopīgi meklēt atbildes," saka Krista Burāne. Festivāla NoMadI organizētāji vēlas, lai šie iestudējumi kļūtu par satikšanās platformām dažādām paaudzēm.

Vēl viena īpaša pieredze gaida sešus skatītājus, kuri divu izrāžu Balsij bez pavadījuma laikā uzzinās kādas nakts stāstu un nemanāmi vēros dzīvi Valmiermuižas kafejnīcā, salīdzinot to ar Ojāra Vācieša poēmā aprakstīto. Šī neparastā notikuma autori ir režisori Mārtiņš Eihe un Ģirts Rāviņš. "Tā būs ļoti, ļoti intīma izrāde trīs skatītājiem un tiks izspēlēta ar nelielu objektu palīdzību uz kafejnīcas galdiņa," paskaidro Krista Burāne. Savukārt pārējie tās apmeklētāji nezinās, ka šeit notiek izrāde, - viņi tajā laikā vakariņos, pļāpās, klusēs, priecāsies vai skums. "Šis jauniešiem paredzētais darbs ir stāsts par to, kā nepazaudēt laiku, kas viņiem ir dots," ieskicē mākslinieciskā direktore.

Piena bundžas stāsts

Lai palīdzētu pirmskolas un sākumskolas bērniem pārdomāt redzēto un padziļināt viņu interesi par izrādēs apskatītajām tēmām, teātra festivāla NoMadI laikā darbosies radošās darbnīcas. "Jautājumi, kuri tiks uzdoti izrādēs, tiks pētīti gan no citu mākslas veidu, gan arī no zinātnes aspekta, veidojot dažādus eksperimentus, lai noskaidrotu, kā rodas sniegs un citas dabas parādības, kas saistās ar vasaru un ziemu," stāsta Krista Burāne. Savukārt pie teltīm visu laiku būs pieejams Cēsu Jaunās sākumskolas veidotais projekts Gudrais rotaļu laukums.

Tas ir uzbūvēts no dažādiem objektiem, kuri sākotnēji nav bijuši paredzēti, lai ar tiem spēlētos. Vai izēsta kondensētā piena bundža var iemācīt burtus? Vai veca auto ziemas riepa var tevi uzšūpot līdz Marsam? Šis mobilais rotaļu laukums bērniem un viņu vecākiem parāda un māca to, ka nav nemaz nepieciešams iet uz veikalu pirkt dārgas rotaļlietas. "Pietiek ar pasauli, kas tev ir apkārt, lai dzīve būtu interesanta un lai tu kļūtu gudrāks, zinošāks, veiklāks un emocionāli bagātāks," uzsver mākslinieciskā direktore.

Divi vakari festivālā NoMadI būs veltīti mūzikai - 8. augustā varēs dzirdēt Ģertrūdes ielas teātra izrādes Āda koncertversiju, kurā Ingas Gailes lugas poētiskie teksti pārtapuši dziesmās, kam mūziku veidojis Jānis Burmeisters, bet 9. augustā uzstāsies ansamblis Manta, kas izpilda Edgara Šubrovska sacerētas dziesmas. Ar visu ceturtā teātra festivāla jauniem cilvēkiem NoMadI programmu var iepazīties interneta vietnē www.nomadi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja