Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Valmieras teātrī plānota ļoti latviska sezona

"Viesizrādes rāda Valmieras teātra kopainu," par 92. sezonas iesākumu - izrādēm Rīgā - saka Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze. Trijos spēles laukumos augusta mēnesī tiek rādītas piecas pagājušajā sezonā tapušas izrādes un divi skatītāju iemīļoti agrākie iestudējumi.

Jaunajā sezonā teātrī paredzētas 11 pirmizrādes, nozīmīga daļa no tām būs latviešu oriģināldramaturģija un klasika. "Šis ir laiks starp Raiņa un Aspazijas jubileju un Latvijas simtgadi, kad arī teātris nevar nedomāt par Latvijas vēsturi, latvietību, latvisko kodu, tiem cilvēkiem, kas domāja un rīkojās, lai taptu mūsu valsts. Tāpēc trīs Valmieras teātra režisori ir izvēlējušies lugas par šim lielajām tēmām, bet Lauris Gundars uzrakstījis savdabīgu triptihu par Latviju un latviešiem," atklāj Evita Sniedze.

Jau 20. septembrī notiks pirmizrāde pazīstamā scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša režijas debijai – viņš iestudē Laura Gundara lugu Vienādas asinis pēc Rūdolfa Blaumaņa stāsta Kā vecais Zemītis pašu nelabo redzēja motīviem. Izrāde būšot versija par Blaumani un 19. gadsimta latviešiem. 

Sezonas laikā taps vēl divas Laura Gundara lugas – Lattia Vara Braslas un Ballīte Reiņa Suhanova režijā. 

Režisors Varis Brasla par darbu Lattia stāsta: "Tā nav luga par Jāni Cimzi, vai – vismaz ne tikai par viņu. Atmodas laiks bija ļoti sarežģīts un sazarots, tajā krustojās un strīdējās daudzu cilvēku idejas un centieni. Viņus vienoja vēlēšanās pacelt latviešus līdz kultūrtautas apziņai, darīt viņus vienlīdzīgus citu izglītotu un pašapzinīgu tautu vidū. Tā procesa "neviennozīmība"man šķiet saistoša." Varis Brasla norāda, ka žanriski luga ir kā teika, kura tiks realizēta caur psihorealistiskā teātra kategorijām. Iestudējums savu pirmizrādi piedzīvos 2015. gada februārī.

Savukārt režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, runājot par plānoto iestudējumu Ballīte (darba nosaukums), kuru iedvesmojusi itāļu režisora Etores Skolas filmā Balle, norāda: "Tie procesi, kuru rezultātā tika dibināta Latvijas valsts, sākās tieši pirms simt gadiem. Par to domājot, man gribējās papētīt, kā vēsture ietekmē katra atsevišķa cilvēka mūžu. Un vai vispār ietekmē. Varbūt ir iespējams nodzīvot, vēstures neskartam?" Iestudējumā septiņi aktieru pāri izdzīvos Latvijas vēsturi sākot ar laiku ap 1905. gadu. Izrādei mūziku raksta teātra muzikālās daļas vadītājs Emīls Zilberts.

Reinis Suhanovs Valmierā iestudēs arī izrādi jauniešiem Maija un Paija. Šajā sezonā teātra Mansarda zālē taps arī dramaturģijas klasikas Romeo un Džuljeta iestudējums Mārtiņa Eihes režijā. Tajā galvenās lomas atveidos jaunie aktieri Rūta Dišlere un Rihards Jakovels.

Šajās dienās turpināsies arī vairāku pagājušās sezonas nogalē uzsāktu lugu mēģinājumi. Felikss Deičs strādās pie Džona Marela lugas Atmiņas (darba nosaukums) – tā veltīta izcilās aktrises Sāras Bernāras dzīves pēdējai vasarai. Lomās – Dace Eversa, kurai tā būs 60 gadu jubilejas loma, un Tālivaldis Lasmanis. Viesturs Meikšāns uzvedīs Latvijā vēl mazpazīstamā mūsdienu klasiķa Mariusa fon Maienburga lugu Apjukums. Sezonas otrajā pusē būs pirmizrādes arī režisoriem Elmāram Seņkovam, Mihailam Gruzdovam, Jānim Znotiņam un Inesei Mičulei.

Šosezon teātra kolektīvā jauni aktieri netiks uzņemti, taču atsevišķas lomas spēlēs Jānis Jarāns, Anta Aizupe, Sanita Pušpure, Alise Polačenko un Mārtiņš Upenieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja