Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Varbūt vaļi dzied, jo nespēj nedziedāt. Režisors Rūdolfs Apse radījis jauniestudējumu pusaudžiem

"Gribējās. Tieši tik vienkārši. Es neesmu no tiem, kas mēģina trāpīt sociālu, politisku vai citu aktuālu notikumu virpulī. Jutu, kas tas ir kaut kas tāds, kas vajadzīgs man pašam," – par ieceri iestudēt izrādi Vaļa dziesma sarunā ar laikrakstu Diena saka tās autors Rūdolfs Apse, kuram šis ir jau otrais režijas darbs Latvijas Leļļu teātrī (iestudējums ir paredzēts jauniešiem no divpadsmit gadu vecuma – I. A.).

Pirms diviem gadiem radusies ideja par galvenā varoņa atskatīšanos pagātnē, lai izdarītu secinājumus par tagadni un potenciālo nākotni, attīstījusies un – iestudējuma radošajai grupai pakāpeniski pieslēdzoties arvien jauniem cilvēkiem – transformējusies līdz tam rezultātam, kāds tas ir šobrīd. Izrādes veidošanā piedalījusies dramaturģe Ance Muižniece, māksliniece Līga Zepa, komponists Staņislavs Kuļikovs un gaismu mākslinieks Uldis Andersons.

"Šai idejai vajadzēja kļūt personiskākai," piebilst režisors. Kopā ar kolēģiem viņš ir pārcēlies uz deviņdesmitajiem gadiem, ko dramaturģe nodēvējusi par plastmasas un popmūzikas zelta laikmetu, kurā pagājusi viņas, tāpat kā arī citu šajā procesā iesaistīto cilvēku, jaunība. Galveno (un vienīgo) varoni iestudējumā Vaļa dziesma atveido Pēteris Galviņš, kurš iejuties Vendela lomā. Jaunais mūziķis jau no pieauguša vīrieša pozīcijām atskatās uz jaunības mulsinošo un pirmreizējo izjūtu pilno laiku, kas veidojis pamatu viņa dzīves ilgām un kaislībām.

Rūdolfs Apse vērš uzmanību uz to, ka šī izrāde veidojas no diviem stāsta slāņiem, kas laiku pa laikam pārklājas. "Viens no tiem ir Vendela atmiņas un refleksijas par pagātni, kuru uzmanības centrā ir Laura, ar ko viņš saticies jaunībā un pavadījis kopā trīs vasaras," atklāj režisors. Savukārt otrs stāsta slānis ir par galveno varoni pašu – mūsdienās, kad viņš pievēršas savam neizsapņotajam sapnim kļūt par mūziķi, mēģina atrast savu zudušo draudzeni un palīdzēt piepildīt arī viņas sapni, vēršot cilvēku uzmanību uz klimata krīzi. "Galvenais ir Vendela neapzinātais vai varbūt arī apzinātais mudinājums rūpēties par saviem tuvajiem un nepalaist viņus vaļā nepamatotu muļķīgu iemeslu dēļ," akcentē Rūdolfs Apse.

Viņa veidoto iestudējumu Vaļa dziesma var noskatīties 3. jūnijā plkst. 19.00 Latvijas Leļļu teātra pagaidu mājvietā Rīgas Latviešu biedrības nama Kamīnzālē. Biļetes ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā. Nākamajā sezonā Vaļa dziesma atgriezīsies Latvijas Leļļu teātra repertuārā kopā ar citām izrādēm.

Sīkāk – www.lelluteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja