Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas mākslas telpā būs skatāma Dziesmu un deju svētkiem veltīta tautas lietišķās mākslas izstāde

No 29. jūnijā plkst. 16 izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa būs skatāma XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem veltīta tautas lietišķās mākslas izstāde Radītprieks, informēja sabiedrisko atiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Izstāde pulcēs vairāk nekā 1100 meistaru, kas darbojas 125 tautas lietišķās mākslas kolektīvos. Izstāde notiek Latvijas simtgades programmas ietvaros. Tajā vienkopus būs aplūkojami audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi. Tomēr tautas mākslas bagātības un daudzveidības atrādīšana nav vienīgais izstādes mērķis. Ekspozīcija tautas lietišķās mākslas žanrus aicina uzlūkot kā kompleksa dzīvesveida un zināšanu sistēmas dažādas šķautnes.

Zināšanas ir viens no centrālajiem izstādes motīviem. Visās tautas lietišķās mākslas jomās ir nepieciešama precizitāte, ko mūsdienu skatītājs ne vienmēr novērtē. Lai izgatavotu izcilu kokli, piena krūzi vai segu, meistaram labi jāpazīst dabas materiāli, jāredz to iespējas. Tās ir zināšanas, kas izkoptas paaužu paaudzēs un ir nododamas tālāk. Jaunrade veidojas kā organiska tradīcijas sastāvdaļa – tā balstās nevis tradīcijas noliegumā, bet gan papildināšanā un interpretācijā. Tautas mākslas meistaram jābūt radošam zināmu noteikumu ietvaros. 

Izstādes laikā taps tautas mākslas meistaru veltījums mūsu valsts jubilejā, pavisam ikdienišķs sadzīves priekšmets – grīdas celiņš. To Tautas lietišķās mākslas studijas Rīdze vadītāja un audēja Māra Maniņa virsvadībā veidos vairāki desmiti audēju no dažādiem Latvijas novadiem. Tas tiks darināts tradicionālajā un Latvijā plaši izmantotajā rožceliņa aušanas tehnikā. Katrs audējs Simtgades celiņā ieaudīs savu krāsu, joslu, rakstu – savu vēlējumu Latvijai.

Izstādes dalībnieki ir Latvijas tautas lietišķās mākslas studiju meistari un individuāli strādājošie meistari. Ekspozīcijas dizainu veidojusi Dd studio radošā komanda: Jānis Mitrēvics, Miks Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Ilze Zigerte, Artis Svece. Pati izstāde top Latvijas Nacionālajam kultūras centram sadarbībā ar Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienību. Izstādes būs skatāma līdz 26.augustam, Dziesmu un deju svētku laikā dalībnieki, izrādot savas Dalībnieka kartes, varēs apmeklēt izstādi bez maksas.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja