Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aicina svinēt Latvijas neatkarību izstādē un nodarbībā Skaistākais vārds

Muzejs un pētniecības centrs Latvieši pasaulē 31. oktobrī atklās izstādi Skaistākais vārds. Ārzemju latviešu redzamās un neredzamās saites ar Latviju. Izstāde būs skatāma no 1. novembra līdz 29. februārim Berga bazārā – Rīgā, Dzirnavu ielā 84-2.

Izstādē muzeja krājuma priekšmeti stāsta par ārzemju latviešu saitēm ar Latviju daudzu gadu garumā dažādās pasaules malās. Šī saikne mēdz būt ļoti personiska, pat intīma. Reizēm tā ir mīļa, no mājām līdzi paņemta lieta. Dažreiz – dziesma, kura atgādina par zemi, no kurienes ir cēlusies tava ģimene, tava valoda, tava kultūra. Citkārt tas ir priekšmets, kurš iemieso cerību kādudien atgriezties mājās.

Izstādes trauslākais eksponāts ir ziedu vainags, kuru kāda dziesmusvētku kopkora dziedātāja uzdāvināja bēgļu nometnēs dzimušajai Jutai Džarvisai, kad viņa pirmo reizi mūžā viesojās Latvijā. Vainagu Juta ir glabājusi vairāk nekā 20 gadus kā dārgu piemiņu no Latvijas. Izstādes lielākais priekšmets ir 2,25 metrus augsts Brīvības pieminekļa atveidojums – 1958. gadā Bostonā iestudēta uzveduma centrālā dekorācija, kas pēc tam latviešu sarīkojumos kalpojusi vēl 50 gadus.

Izstādē aplūkojamās fotogrāfijas un dokumenti stāsta par 18. novembra sarīkojumiem, kas visā plašajā pasaulē notiek jau vairāk kā simts gadus: pieticīgos apstākļos bēgļu nometnēs vai darba mītnēs, slepenībā GULAGa nometnēs, sērīgās noskaņās Latvijas okupācijas laikā, šodien klājot baltus galdautus latviešu namos un baznīcās.

Izstādes apmeklējuma pieredzi bagātina izzinoša un aktīva nodarbība, kurā dalībnieki piedzīvo paši savu Latvijas neatkarības svētku sarīkojumu. Pēc pasaules latviešu pieredzes iepazīšanas izstādē dalībnieki atlasa savas svētku sarīkojuma sastāvdaļas – dziesmas, dzeju, mūziku, uzrunu – un savā, unikālā veidā svin Latvijas neatkarību kopā ar draugiem, darba kolēģiem vai ģimeni.

Ieeja izstādē brīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja