Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar kopdziedāšanu Latvijas Radio aicina svinēt valsts himnas simtgadi

Pirms 100 gadiem, 1920. gada 7. jūnijā, Latvijas Satversmes sapulces sēdē Baumaņu Kārļa kompozīcija Dievs, svētī Latviju! tika apstiprināta par Latvijas Republikas himnu. Godinot Latvijas skanīgākā simbola 100. dzimšanas dienu, visi Latvijas Radio kanāli vienojas kopīgā aicinājumā Zini himnu! Dziedi himnu!

Svētdienas rītā, 7. jūnijā, plkst. 8.55, radio klausītāji visā Latvijā un pasaulē ir aicināti vienoties varenā, krāšņā un svinīgā mūsu valsts himnas dziedāšanā, kad himna vienlaikus tiks atskaņota visos Latvijas Radio kanālos, savukārt svētku dienā un pirms tās radio klausītāji tiks pamatīgāk iepazīstināti ar himnu un tās autoru.

"Himna - tā ir lūgšana un saviļņojoša vienotības izjūta. Kad Latvijas Radio 2 kolektīvs nāca klajā ar piedāvājumu svinēt himnas dzimšanas dienu, atskaņojot Baumaņu Kārļa Dievs, svētī Latviju!, apvienojās viss Latvijas Radio kolektīvs un iniciatīvai pievienojās visi kanāli. Kā sabiedriskais medijs mēs apzināmies savu spēku un pienākumu apvienot svētku brīdī arī visus Latvijas iedzīvotājus un latviešus ārpus mūsu valsts robežām. Esmu pārliecināta, ka kopā mēs skanēsim vareni, lepni un plaši," saka Latvijas Radio valdes locekle Sanita Dika-Bokmeldere.

7. jūnija rītā plkst. 8.55 Latvijas Republikas himna Dievs, svētī Latviju! vienlaicīgi skanēs Latvijas Radio 1, Latvijas Radio 2, Latvijas Radio 3 Klasika, Latvijas Radio 4 Doma laukums, Latvijas Radio 5 Pieci.lv un Radio NABA ēterā, apvienojot klausītājus svinīgā dziedājumā visā Latvijas teritorijā un ārpus tās.

Līdztekus valsts karogam un ģerbonim himna ir viens no mūsu valsts simboliem, kopīgā lūgšana, ko izdziedam sev Latvijai nozīmīgos notikumos, kuru noteikti ir vērts izzināt dziļāk.

Jau no 1. jūnija Latvijas Radio 2 ēterā ik dienas dzirdami vēsturiski un interesantus fakti par Latvijas himnu un tās autoru Baumaņu Kārli. Latvijas Radio 2 Facebook kontā skatāms arī Kaspara Mauriņa stāsts Zini himnu! Dziedi himnu

Gaidot himnas simtgadi, Latvijas Radio arī ārpus ētera aicina pārbaudīt savas zināšanas un uzzināt ko jaunu par Latvijas Republikas himnu, izpildot faktu testu Cik daudz tu zini par himnu?

Visi Latvijas Radio kanāli ir sagatavojuši izglītojošus un izzinošus sižetus par mūsu valsts skanīgāko simbolu, tie skanēs ēterā 7. jūnija rītā, īsi pirms himnas kopdziedāšanas, lai ikviens varētu tuvāk iepazīt, izzināt un iespējams ar pilnīgi jaunām emocijām dziedāt Dievs, svētī Latviju! Savukārt īpaši skanīgai un pareizai himnas izdziedāšanai mirkli pirms plkst. 8.55 varēs sagatavoties un noskaņoties visi Pieci.lv klausītāji, kurus uzrunās kordiriģents Mārtiņš Klišāns.

Mūsu līdzcilvēku emocijas un lepnuma brīžus, kuros himna sagādājusi īpašu saviļņojumu, Ziņu dienesta korespondentu sagatavotajās reportāžās klausītāji varēs dzirdēt 7. jūnija Latvijas Radio 1 rīta programmā Labrīt. Arī Pieci.lv ēterā un sociālajos tīklos ar stāstiem par sev īpašu himnas mirkli dalīsies klausītāji un sabiedrībā zināmas personības, tostarp Vaira Vīķe-Freiberga.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja