Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aukstā kara vēstures muzejā Losandželosā atklāta rokgrupai Pērkons veltīta ekspozīcija

Aukstā kara laikmeta kultūras un vēstures muzejā The Wende Museum Losandželosā, ASV, 23. februārī atklāta latviešu rokgrupai Pērkons veltīta ekspozīcija, aģentūru LETA informēja projekta pārstāve Una Griškeviča.

Ekspozīcijā muzeja apmeklētāji varēs noskatīties virtuālās realitātes īsfilmu Pērkons: A VR Rockumentary. ASV tapusī īsfilma stāsta par grupu Pērkons un tās lomu PSRS sabrukumā, norādīja Griškeviča, piebilstot, ka filmas veidotāji ir Mineapolē bāzēta reklāmas aģentūra Fallon Worldwide, un tās radīšanā izmantota novatoriska virtuālās realitātes pieeja. Filmas pirmā publiskā izrādīšana norisinājās 2018. gada maijā Francijā notikušajā VivaTech konferencē Parīzē, savukārt tā paša gada septembrī notika filmas starptautiskā pirmizrāde Rīgā. 2018.gada decembrī sadarbībā ar žurnālu Rolling Stones notika filmas pirmizrāde Ņujorkā.

The Wende Museum galvenais kurators un programmu vadītājs Jūse Sehāls pauda gandarījumu par iespēju strādāt pie šī projekta, kas pilnībā atbilstot muzeja misijai "jēgpilnā veidā savienot pagātni un tagadni". Ekspozīcija Pērkons: A VR Rockumentary muzejā būs apskatāma visu gadu.

"Kad Juris Kulakovs astoņdesmito gadu sākumā nodibināja grupu Pērkons, viņam bija tikai divu kilovatu skaņas sistēma, dažas labas dziesmas un spēkpilna ideja: dzīvot patiesi melu pilnā laikmetā," norādīja ekspozīcijas veidotāji. Viņi arī piebilda, ka Kulakovam nebija ne jausmas, kādu spēku viņš atbrīvos. "Pērkons tika aizliegts divas reizes. Grupas fani tika pakļauti vajāšanai. Komunistu vadoņi centās Juri piespiest emigrēt. Bet, jo vairāk varas iestādes centās grupu apklusināt, jo lielāku spēku viņu mūzika ieguva. 80. gadu beigās Pērkona mūzika kļuva par vienu no Atmodas vadmotīviem," akcentēja izstādes veidotāji.

Grupas Pērkons līderis Kulakovs norādīja, ka par savu misiju uzskatījis radīt iespējami labāko rokmūziku latviešu valodā ar labāko latviešu dzejnieku dzeju. "Cilvēki, klausītāji, to juta - daudziem mēs tolaik kļuvām par ceļa rādītājiem. Lai gan tagad esam atzīti par klasiķiem un saņēmuši daudz atzinību gan no tautas, gan no valsts, tas, ka mūsu radītā mūzika ir palīdzējusi un palīdz stiprināt tautas garu, vienot un celt tās pašapziņu, ir visaugstākais apbalvojums," savu nostāju pauda mūziķis.

Aukstā kara vēstures muzejs The Wende Museum Losandželosā dibināts 2002.gadā. Muzeja nosaukums cēlies no vārda "Die Wendejeb "pagrieziena", ar ko apzīmē nevardarbīgās revolūcijas un pārmaiņu periodu Vācijā pirms un pēc Berlīnes mūra krišanas 1989. gadā. Muzeja mērķis ir pētīt un atspoguļot Aukstā kara vēsturi, apkopojot un saglabājot mākslas darbus, artefaktus, arhīvus, filmas un personiskos vēstures materiālus no Aukstā kara laikmeta Austrumeiropā un Padomju Savienībā.

Top komentāri

Aleksandrs Briedis
A
Laikā,kad Latvijas Dzeltenie pastnieki veidoja jaunatnes muzikālo gaumi visā PSRS teritorijā, mūsu "Zelta mopēda" kustība no tautas motorizācijas kultūras dziļumiem panāca to pašu valstī,kuras katrs ceturtais iedzīvotājs jau bija motociklists. 1986.gadā Rīgas kinostudijas uzņemtā dokumentālā filma " Zelta mopēds" piedzīvoja tādu pieprasījumu,ka galā netiekošie rīdzinieki bija spiesti filmas "masterštampu" nodot Maskavas kinofabrikas rīcībā. Rezultātā no Liepājas līdz Klusajam okeānam "" Zelta mopēds" kā tautas motorizācijas kultūrtradīcija no Latvijas noteica sabiedrībai ļoti labvēlīgu motorizēšanās virzenu, pretēji Holivudas kino apjūsmotā rokeru,modu, " elles eņģeļu" un citu motokriminālo bandu "romantisma" cīņā pret konkurentiem un narkotiku tirgu pārdalē,kas ar savu iespaidu vēl mūsdienās rada problēmas pat Skandināvijā. Arī Wende Museum programmai tas varētu būt vērtīgs pienesums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja