Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ievērojot drošības pasākumus, kultūras iestādes atsāks darbību

Kultūrā sācies pirmais atkusnis, jo pēc ilga sasaluma brīža mēs atkal varēsim savās institūcijās uzņemt apmeklētājus, sacīja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone.

Preses konferencē par pakāpenisku atsevišķu ar Covid-19 ārkārtējo situāciju saistīto ierobežojumu atcelšanu vai samazināšanu sporta, dažādu pasākumu organizēšanas un pulcēšanās jomās Vilsone iepazīstināja ar sanitārajiem protokoliem dažādās kultūras institūcijās, kuri otrdien ar kultūras ministra rīkojumu tiks apstiprināti.

Vilsone atgādināja, ka no 12. marta kultūras institūcijas un kultūras pasākumi bija slēgti. Dīkstāve bija saistīta ar to, lai pēc iespējas labāk pārvarētu krīzes situāciju un neradītu papildus slodzi uz veselības aprūpes sistēmu.

"Sabiedrībai kopumā piespiedu dīkstāve ir prasījusi daudz spēka un pacietības, jo līdz 12. maijam nenotika vairāk nekā 1500 pasākumu. Jāmin, ka dīkstāve ir ietekmējusi 11 637 darba ņēmējus, kas strādā kultūras institūcijās un nodarbojas ar kultūras pasākumu apkalpošanu," skaidroja KM valsts sekretāre.

Pagājušajā nedēļā valdība pieņēma lēmumu par pakāpenisku kultūras pasākumu organizatoru un kultūras institūciju darba atsākšanu, uzsvēra Vilsone. Skaidrojot lēmumus, viņa pavēstīja, ka kultūras pasākumos nevarēs publicēties vairāk par 25 cilvēkiem.

"Šajā gadījumā es runāju par tādu pasākumu, kam ir izziņots konkrēts sākuma laiks un uz kuru personas pulcējas vienkopus konkrētā laikā. Šāda veida pasākumi iekštelpās nevarēs notiks ilgāk par trīs stundām. Pilnīgi visiem pasākumu dalībniekiem, kuri nav no vienas mājsaimniecības, ir jāievēro savā starpā divu metru distance," sacīja Vilsone.

Pēc viņas sacītā, par galvenajiem nosacījumiem ir informētas visas kultūras institūcijas un tajās strādājošie ir ļoti atbildīgi un rūpēsies par to, lai pasākumu apmeklēšana būtu droša.

Vilsone sacīja, ka bez organizētiem pasākumiem, turpmāk varēs izmantot kultūras iestāžu pakalpojumus un doties uz muzejiem, bibliotēkām, arhīviem, teātriem, arī uz koncertorganizācijām, kā arī uz pašvaldību kultūras centriem un citām norišu vietām. KM valsts sekretāre uzsvēra, ka arī tādā gadījumā ir jāievēro divu metru distancēšanās. Tāpat kultūras institūcijām ir jānodrošina sabiedrībai roku dezinfekcijas līdzekļi, lai iestāžu apmeklēšana būtu droša.

Sanitārie protokoli ir izstrādāti atsevišķi dažādām institūcijām, proti, gan muzejiem, gan bibliotēkām gan arhīviem. Šīs institūcijas uzsāks darbu pakāpeniski, tiklīdz tās būs sagatavojušās apmeklētāju uzņemšanai un būs pielāgojušas savu darbību atbilstoši sanitārā protokola prasībām.

"Mēs varam teikt, ka vieni no pirmajiem, kas uzsāks darbu ir Rundāles pils un Turaidas muzejrezervāts, kas aicinās apmeklētājus viesoties dārzos un parkos," sacīja Vilsone.

Sanitārais protokols muzejiem nosaka, ka starp apmeklētājiem jāievēro divu metru distance. Maksimālo apmeklētāju skaitu nosaka muzejs, tomēr vienam apmeklētājam jāparedz četru kvadrātmetru platība. Ja telpu lielums ir zem 1000 kvadrātmetriem, muzeju nedrīkst apmeklēt vairāk kā 25 cilvēki. Savukārt, ja muzeja telpu platība ir virs 1000 kvadrātmetriem, to var apmeklēt ne vairāk kā 50 interesenti. Paredzēts, ka muzeji paši organizēs apmeklētāju plūsmu.

Tāpat katrs muzejs par ekspozīcijas apskatīšanas veidu, vai nu tā ir ekskursijas gida pavadībā, vai arī piedāvāt interesentiem digitālās ekspozīcijas vai audiogidus.

Vilsone atgādina, ja cilvēkam ir slimības simptomi vai noteikts pienākums ievērot pašizolāciju vai mājas karantīnu, muzeju apmeklēt nevajadzētu. Muzejam ir dota atļauja neapkalpot personas ar slimības pazīmēm.

Lai tomēr apmeklētu muzeju, apmeklējums ir iepriekš jāpiesaka, vai arī jāiegādājas biļete internetā, ja muzejs šādu iespēju piedāvā. Muzejs nodrošinās, ka apmeklētāji var parūpēties par roku higiēnu. Jāpatur prātā, ka organizācija var noteikt arī citus papildus drošības pasākumus.

Pēc Vilsones sacītā, atsevišķs sanitārais protokols ir izstrādāts bibliotēkām. Arī tajās ir jāievēro distance starp apmeklētājiem divu metru attālumā. Maksimālo apmeklētāju skaitu nosaka bibliotēkā, tomēr vienam apmeklētājam paredzēta četru kvadrātmetru platība. Ja bibliotēkas telpu lielums ir zem 1000 kvadrātmetriem, to var apmeklēt ne vairāk par 25 cilvēkiem. Savukārt, ja bibliotēkas platība ir virs 1000 kvadrātmetriem, to drīkst apmeklēt ne vairāk kā 50 interesentu. 

Katra bibliotēka noteiks bibliotēkas grāmatu izsniegšanas, datoru izmantošanas nosacījumus atbilstoši bibliotēkas specifikai. Vilsone sacīja, ka, piemēram, Latvijas Nacionālā bibliotēka šajā laikā lasītavas pakalpojumus nodrošinās ātrijā. Tāpat bibliotēkas nodrošinās visus higiēnas un roku mazgāšanas līdzekļus.

Arī bibliotēkas nedrīkst apmeklēt, ja cilvēkam ir slimības simptomi vai noteikts pienākums ievērot pašizolāciju vai mājas karantīnu.

Sanitārais protokols kultūras norišu vietām arī paredz divu metru distancēšanos. Pasākumos ar konkrētu sākuma laiku varēs piedalīties ne vairāk kā 25 personas. Ja telpu lielums ir zem 1000 kvadrātmetriem, kultūras norišu vietu nedrīkst apmeklēt vairāk kā 25 cilvēki. Savukārt, ja norišu vietas telpu platība ir virs 1000 kvadrātmetriem, to var apmeklēt ne vairāk kā 50 interesenti. Biļešu tirdzniecībai jānotiek attālināt.

Pasākumos, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī, arī ir savs sanitārais protokols. Tas nosaka, ka vienā automašīnā atrodas viens cilvēks vai cilvēki no vienas mājsaimniecības. Starp automašīnām ir jāievēro divu metru distance, kopējo vietu skaitu nosaka rīkotājs. Biļetes uz pasākumu jāiegādājas internetā.

Šādus pasākumus ir atļauts apmeklēt tikai ar vieglajām automašīnām. Atrodoties mašīnā logus atvērt nedrīkst, bet var izmantot vēdināšanas režīmu. No automašīnas var izkāpt tikai tāpēc, ja dodas uz labierīcībām.

Vilsone atgādina, ja cilvēkam ir slimības simptomi vai noteikts pienākums ievērot pašizolāciju vai mājas karantīnu, šādus  pasākumus apmeklēt nevajadzētu.

Sanitārais protokols ir izstrādāts arī profesionālajās institūcijās strādājošajiem māksliniekiem. Tie ir teātri, mūzikas institūcijas un deju kolektīvi.

Starp aktieri vai mūziķi jāievēro savstarpējā distance divi metri, starp dziedātājiem vai dejotājiem ieteicamā distance ir trīs metri.

Maksimālo dalībnieku skaitu nosaka organizācija - vienam aktierim vai mūziķis ir paredzēta četru kvadrātmetrus liela platība, savukārt dziedātājam vai dejotājam - 6 kvadrātmetru platība.

Ja mēģinājumā nepieciešama divu dalībnieku atrašanās tuvākā distancē, organizācija nodrošina, ka nenotiek tiešs fizisks kontakts starp dalībniekiem un distances samazināšanas laiks nepārsniedz 15 minūtes. Mēģinājumu norise kopumā tiek plānota līdz četrām stundām, ieskaitot pārtraukumus.

Ja cilvēkam ir slimības simptomi vai noteikts pienākums ievērot pašizolāciju vai mājas karantīnu, mēģinājumus apmeklēt nevajadzētu. Savukārt organizācija nodrošina iespēju ievērot roku higiēnu, kā arī tā var noteikt citus papildu drošības pasākumus.

Jau vēstīs, ka pagājušajā nedēļā valdība ārkārtējo situāciju valstī pagarināja līdz 9. jūnijam, vienlaikus lemjot par sociālās distancēšanās pasākumu mīkstināšanu, tostarp atļaujot pulcēšanos gan iekštelpās, gan ārā organizētos, publiskos pasākumos līdz 25 cilvēkiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja