Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kā Latvija nosargāja savu brīvību? Izziņota pasākumu programma Barikādēm 31

Šobrīd aprit 31 gads, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji aizstāvēja valsts brīvību pret militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem. Programmas Barikādēm 31 pasākumi galvenokārt notiks tiešsaistes režīmā

Barikādes bija nozīmīgs tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, kad, Latvijas Tautas frontes aicināti, cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās. 1991. gada janvāra barikādes ir arī izcils un unikāls starptautiskas nozīmes nevardarbīgas pretošanās piemērs, kā arī būtiska Latvijas vēstures sastāvdaļa.

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības prezidents Renārs Zaļais: "Izsludinām programmu Barikādēm 31, kas būs īpaši veidota visu pasākumu baudīšanai tiešsaistē 1991. gada barikāžu muzeja Facebook lapā, sociālajos tīklos un Latvijas medijos. Muzeja mājaslapā virtuāli var izstaigāt visu muzeju, ka arī ir apskatāma jaunā izstāde. Latvija ir tāda, kādu mēs paši to veidojam. Ikvienam vajadzētu padomāt par to, ko varam darīt mūsu valsts labā. Un ikkatrs no mums spēj darīt ko labu Latvijai! Ko lielu vai mazu vari izdarīt Tu?"

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valdes loceklis, Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs no 1990. līdz 1992. gadam un grāmatas Latvijas Tautas fronte barikādēs autors Romualds Ražuks: "Kāpēc mums izdevās? Kā Latvija nosargāja savu brīvību, par kuru esam maksājuši dārgu cenu, izlejot to cilvēku asinis, kas aizgāja mūžībā? Kā reāli notika barikāžu organizēšana un norise? Šie un daudzi citi jautājumi tiek atbildēti vēsturiskā grāmatā Latvijas Tautas fronte barikādēs, ko atklās 18. janvārī plkst. 19 tiešsaistē 1991. gada barikāžu muzeja Facebook lapā. Aicinu iepazīties ar hronoloģisku un detalizētu barikāžu laika notikumu norisi un iesūtīt jautājumus, uz kuriem varu atbildēt, lai padziļināti izprastu šo Latvijas vēstures posmu. Grāmata ir pieejama visās Latvijas bibliotēkās un lielākajās grāmatnīcās."

Dubultās lielformāta fotogrāfiju izstādes Atceroties 1991. gada barikādes kurators Ilmārs Znotiņš: "Fotogrāfiju izstāde notiks pilsētvidē divās barikāžu notikumiem nozīmīgās un simboliskās vietās – laukumā pie Brīvības pieminekļa un Doma laukumā. Brīvības piemineklis ir Latvijas valsts un tautas neatkarības, brīvības un cīņas simbols, kuru 1991. gada janvārī skāra neatkarības pretinieku – OMON kaujinieku lodes, savukārt Doma laukums bija viena no pirmajām un nozīmīgākajām Barikāžu aizstāvju pulcēšanās vietām. Dubultizstādē būs iespēja skatīt iepriekš neeksponētas Barikāžu dalībnieku uzņemtas fotogrāfijas no 1991. gada Barikāžu muzeja, Kara muzeja un Kuldīgas novadpētniecības muzeja krājumiem. Izstādē būs skatāmi foto atradumi, kurus pēc publiska aicinājuma iesūtīja cilvēki, atsaucoties uz muzeja aicinājumu 2020. gada beigās."

LTV satura redaktore Vikija Valdmane-Rozenberga: "Barikāžu laikā Latvijas Televīzijai bija vitāli svarīga un simboliska loma patiesas informācijas nodrošināšanai sabiedrībai un arī tagad kā katru gadu skatītājiem piedāvāsim atcerēties 1991. gada janvāra notikumus dokumentālajās filmās un attālināti skatīt atceres pasākumus."

Atceroties barikāžu laiku, Latvijas Televīzija piedāvās vairākas dokumentālās filmas. 13. janvārī ēterā būs Jura Podnieka studijas dokumentālā filma Mūsu barikāžu laiks. Šī 2001. gadā tapusī filma ir atskats uz 1991. gada janvāra notikumiem Latvijā no desmit gadu distances. 19. janvārī varēs noskatīties režisora Romualda Pipara dokumentālo filmu Vēsture aiz kadra. Kino, kas ir vēstījums par Rīgas Kinostudijas kinodokumentālistiem, kuri iemūžināja Trešās Atmodas notikumus kinohronikās. Savukārt 20. janvārī LTV piedāvās vērot unikālus arhīva kadrus un iepriekš nedzirdētas vēsturiskas liecības par barikāžu laiku Gundara Rēdera un Oditas Krenbergas veidotajā dokumentālajā filmā Tautas cietoksnis. Barikādes 1991. – tā pirmizrādi piedzīvoja pērn, kad atzīmējām Barikādēm 30.

Atceres pasākumi tiks atspoguļoti ziņu raidījumos un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. 20. janvāra vakarā LTV1 tiks pārraidīts barikāžu atceres koncertu 1991, kas notiks Rīgas Doma baznīcā. Programmu ar visiem labi zināmu komponistu dziesmām veido grupas Dagamba mūziķi Valters Pūce un Dainis Tenis.

1991. gada barikāžu muzeja ekspozīcija un foto izstādes virtuāli skatāmas mājaslapā www.barikades.lv.

Papildinātā 1991. gada barikāžu muzeja digitālā izstāde skatāma riciba-briviba.lv.

Barikāžu muzeja aktivitātēm var sekot līdzi sociālajos tīklos: Facebook.com/Barikades1991, Instagram.com/Barikades1991 un Twitter.com/Barikades1991.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja