Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latgalīši. Rēzeknē un Teksasā

Nedēļas nogalē, 23. februārī, Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors notika Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks pasniegšanas ceremonija, kurā balvas saņēma desmit 2018. gada spilgtākie un plašāko rezonansi guvušie latgaliskās kultūras notikumi un personības.

Žūrija izcēlusi formā un žanrā ārkārtīgi dažādus, bet savā virsuzdevumā un jēgā vienotus notikumus: dzejniece Anna Rancāne par savu astoto pēc ilgākas klusēšanas izdoto dzejas un īsprozas krājumu Prīca i klusiešona; ASV dzīvojošās kārsavietes vijolnieces Aijas Īzākas un muzikālās apvienības Teksasys latgalīši ierakstītais albums, kas ir dāvana Latvijas simtgadē, kura prezentācijas koncerti ar Aijas piedalīšanos notika Rēzeknē, Daugavpilī un Rīgā; albums Dvieselis steigys, kurā apkopotas labi zināmas latgaliešu un latviešu melodijas jaunā akadēmiskā, instrumentālā skatījumā, iekļauti arī pasaules klasikas darbi; audēja Annele Slišāne – projekts 100dečiLatvijai – izstāde un grāmata, atklājot autores pasaules redzējumu un latgaliešu valodas skaistumu; hiphopa apvienība Latgalīšu reps, kas 2018. gadā kļuva ne tikai par Latgales, bet visas Latvijas mūzikas sensāciju. Apvienības debijas albuma Žārei gaļi tituldziesmai YouTube ir vairāk nekā 720 000 skatījumu, kā arī Latvijas Radio 5 Latvijas mūzikas Top 20 dziesma virsotnē noturējās teju četrus mēnešus. Boņuks piešķirts arī dokumentālās filmas Latgalīši Pēterpilī veidotājiem. Tas ir stāsts par latgaliešu nacionālo atmodu Krievijas impērijas galvaspilsētā Sanktpēterburgā jeb Pēterpilī XIX gs. beigās un XX gs. sākumā. Filma veidota populārzinātniskās žurnālistikas žanrā, kadri uzņemti gan Krievijā, gan tepat Latvijā. Filmas veidotāji – biedrība Kukuži. Novērtētas arī dzejnieka un sabiedriskā darbinieka Ontona Slišāna (1948–2010) 70 gadu svinības Ziemeļlatgalē #OntonamSlišānam70 līdz ar izdoto grāmatu Vuss apleik maņ munā volūdā skaņ, kurā apkopoti bērniem veltīti dzejoļi no 15 Slišāna grāmatām. Boņuks ir aizceļojis pie klavesīnistes un trīs bērnu mammas Ievas Salietes veidotās dziesmu grāmatas un CD bērniem Zelta puče. Tajā iekļautās latgaliešu dziesmas ar netradicionālu nošu pierakstu ļauj rotaļīgā un neuzspiestā veidā bērniem kopā ar vecākiem apgūt dziesmas. Atzīmēti arī grupas Bez PVN nopelni, kurai aizvadītais gads bijis viens no pamanāmākajiem grupas pastāvēšanas vēsturē. Boņuku saņēmuši arī Kārļa Kazāka raidījums Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku par Ludzas izloksni un koncepts Nameiz. Iedvesmojoties no filmas Nameja gredzens, Jāņa Skuteļa šovā Pusnakts šovs septiņos ar Jāni Skuteli tapa parodijvideo Nameiz, citādā veidā popularizējot latgaliešu valodu. Video pēc tam, sadarbojoties ar grāmatžurnāla Benji Knewnam dizaina preču līniju, pārtapa T kreklos un džemperos Nameiz, kurus ikdienas valkāšanā izvēlas daudzi interesenti, savā veidā lepojoties un apliecinot latgalisko piederību.

Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tika godināts gleznotājs, skolotājs un procesu virzītājs Osvalds Zvejsalnieks, kurš jau vairāk nekā 50 gadu par savām mājām sauc Rēzekni. Pateicoties Osvalda darbam, Rēzeknē ir viena no labākajām mākslas vidusskolām Latvijā, nodibināta vienīgā Latvijas Mākslas akadēmijas filiāle ārpus Rīgas, kas ir pamats veselai mākslinieku paaudzei Latgalē, izveidots Rēzeknes mākslas nams ar vienīgo pastāvīgo Latgales mākslinieku darbu ekspozīciju pasaulē. Zvejsalnieks ir pieminekļa Vienoti Latvijai (tautā saukta Latgales Māra) atjaunošanas darbu vadītājs, Latvijas atmodas virzītājs Rēzeknē, Latgalē, un, protams, košo krāsu un balto baznīcu Latgale, kas iemūžināta Osvalda gleznās un paliks uz laiku laikiem, ir tikai daļa no veikuma, par ko pateikties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja