Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks diskusiju cikls ar Māri Zanderu Revīzija 1990–2020

Otrdien, 28. janvārī, plkst. 18, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā ikviens interesents aicināts uz tematisku sarunu Daudzbalsības izaicinājumi. Sabiedrība pārejā no totalitārisma uz demokrātiju (1990–2020), ar ko muzejs aizsāk jaunu diskusiju ciklu, informēja muzeja pārstāvji.

Diskusiju cikls Revīzija 1990–2020 notiek Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pasākumu programmas Demokrātijas (at)dzimšana 1920–1990–2020 ietvaros, atzīmējot divas nozīmīgas gadskārtas Latvijas demokrātijas vēsturē – pirmā brīvi ievēlētā parlamenta sasaukšanu 1920. gada 1. maijā un valsts neatkarības atjaunošanu 1990. gada 4. maijā.

Žurnālists un TV personība Māris Zanders 2020. gada pirmajā pusē muzejā vadīs četras diskusijas par norisēm sabiedrībā, politikas praksi, ekonomiskā modeļa maiņu un Latvijas ārpolitikas izvēlēm pēdējo 30 gadu laikā.

Diskusijas dalībnieku vidū būs gan pārmaiņu aktīvi līdzveidotāji 1990. gados, gan arī pētnieki un analītiķi: politologs, LU profesors Jānis Ikstens, žurnālists Juris Kaža, Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns, žurnālists Igors Vatoļins.

Līdz ar fundamentālām politiskās un ekonomiskās sistēmas pārmaiņām pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas būtiski mainījies sabiedrības funkcionēšanas modelis. No totalitāras sabiedrības, kuru mēģināja veidot kā centralizēti un birokratizēti vadītu ļaužu kopumu, strauji bija jāpārtop par pašorganizētu, uz līdzdalību vērstu demokrātisku sabiedrību. Kardināli mainījusies arī publiskās komunikācijas telpa, kur valsts diktētā "pareizā viedokļa" monopolu aizstājusi daudzbalsība – dažādu sociālo, politisko un etnisko grupu balsis, to viedokļu līderi. Kā šīs pārmaiņas noritēja? Kādas ir pēdējos trīsdesmit gados piedzīvoto pārmaiņu redzamākās zīmes šodien?

Pirmajā diskusijā Daudzbalsības izaicinājumi. Sabiedrība pārejā no totalitārisma uz demokrātiju (1990–2020) iecerēts pārrunāt šādus tematus:

Sabiedrības pārgrupēšanās un jaunās interešu grupas. Kā mainījusies sabiedrības grupu līderu un autoritāšu loma? Radošā inteliģence kā diskursa iniciatori: no Latvijas Tautas frontes laika ietekmes līmeņa līdz šodienas pelēcībai. Viedokļa paušanas kanāli: “iela”, laikraksti, TV, internets. Kā mainījusies diskusiju forma un viedokļu apmaiņa par sabiedriski būtiskiem jautājumiem? Cittautiešu kolektīvā identitāte un vēsturiskā atmiņa. "Krievu skolu" protesti, 9. maijs, referendums par otru valsts valodu.
Redzamākās jaundibinātās organizācijas kā viedokļu veidotāji. Kristīgās baznīcas vieta iekšpolitiskajās diskusijās.

Ieeja – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja