Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas pagaidu valdība izkāpj krastā

Kuģa Saratov sagaidīšanai Liepājā – 100. Svinēs trīs dienas

1919. gadā, kad risinājās Latvijas neatkarības iegūšanas notikumi, Latvija bija valsts bez zemes jeb, Kārļa Skalbes vārdiem, "republika uz ūdens", jo Latvijas teritorijā saimniekoja gan Stučkas valdība, gan Andrieva Niedras spēki, savukārt Kārļa Ulmaņa vadītā jaundibinātās Latvijas valsts pagaidu valdība, Lielbritānijas un Francijas karakuģu sargāta, atradās uz kuģa Saratov. Šogad 27. jūnijā aprit tieši simts gadi, kopš Ulmaņa pagaidu valdība no kuģa varēja izkāpt krastā Liepājā, nobāzējoties šajā pilsētā. Šī jubileja šonedēļ Liepājā tiks atzīmēta ar veselu pasākumu kopumu trīs dienu garumā. 

Svētkus 27. jūnijā ievadīs ekumeniskais dievkalpojums Liepājas Sv. Annas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst. 13, bet plkst. 18 laukumā pie Muitas mājas sāksies vēsturiskā notikuma Kuģa Saratov sagaidīšanai Liepājā – 100 rekonstrukcijas iestudējums. Liepājas teātra aktieru atveidoto Latvijas pagaidu valdību nokāpjam no kuģa klāja sagaidīs vairāk nekā 200 liepājnieku, brīvprātīgie ugunsdzēsēji un skolēnu grupas, iesaistīti būs arī mūziķi un vairāk nekā 50 Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu, kuri atveidos latviešu zemessargus un, gatavojoties šim notikumam, ir apguvuši precīzi identisku soļošanu, kāda tā bija pirms 100 gadiem. Savukārt liepājnieki, kuri paši varēja pieteikties dalībai šajā vēstures rekonstrukcijas iestudējumā, būs iejutušies tālaika personāžos un tērpti speciāli šim notikumam šūtos XX gs. tērpos. Pasākuma noslēgumā notiks gājiens no Vecās ostmalas līdz Čakstes laukumam.

28. jūnijā plkst. 20 laukumā pie Muitas mājas paredzēts svētku koncerts Ar prieku un gandarījumu, kura ideja sakņojas Kārļa Ulmaņa runā pēc nokāpšanas no kuģa Saratov. Skanēs neatkarības izcīnīšanas laika mūzika savienojumā ar mūsdienu rokmūziku. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, jauktais koris Intis, grupa Skyforger, dziedātāji Ieva Akuratere, Ivo Fomins u. c. Jāpiebilst, ka visu trīs dienu garumā Liepājā viesosies arī ciemiņi no Latvijas vēsturiski sabiedrotajām valstīm – dūdu un bungu grupa no Skotijas un ielu teātris no Francijas. Piektdienas norises noslēgs zaļumballe XX gs. sākuma noskaņās turpat laukumā pie Muitas mājas plkst. 22.30 ar retro mūzikas ansambli Bellacord Tanzorchester, brāļiem Auzāniem un Slaveno Jersikas orķestri.

29. jūnijā visas dienas garumā Liepājas vēsturiskajos kvartālos norisināsies pasākumi ģimenēm un bērniem Pirms 100 gadiem Liepājā. Būs radošās darbnīcas un tradicionālās XX gs. sākuma spēka un veiklības atrakcijas, teatrālas izdarības, muzicēs kapela, uzstāsies vieskolektīvi no ārvalstīm un pašmāju mūziķi. Vakarā – Kurzemes Dziesmu svētku koncerts Es esmu dzīvība plkst. 19 Liepājas Olimpiskajā centrā ar vairāk nekā 2000 koru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja