Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LLMM konkursa žūrija par labāko muzeja veidolam atzinusi Adjaye Associates un AB3D tandēmā radīto darbu

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) metu konkursa žūrija par atbilstošāko piedāvājumu topošā muzeja veidolam atzinusi Lielbritānijas arhitektu biroja _Adjaye Associates _un viņu Latvijas partneru AB3D tandēmā radīto darbu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF).

Ar konkursa uzvarētāju notiks sarunas par līguma nosacījumiem un paredzams, ka līdz 2016. gada beigām LLMMF parakstīs līgumu ar arhitektu biroju, lai 2017. gadā sāktu darbu pie muzeja projekta izstrādes un 2018. gadā New Hanza City teritorijā uzsāktu muzeja ēkas būvniecību.

"Ar starptautisku arhitektūras izcilību un Latvijas arhitektu būtisku pienesumu mēs esam krietnu soli tuvāk ilgi gaidītai būvei – Laikmetīgās mākslas muzejam. Paldies visiem par līdz šim atbildīgi darīto – mecenātiem, konkursa rīkotājiem, arhitektiem un žūrijai. Izvēlētajam projektam ir potenciāls papildināt Ziemeļeiropas arhitektūras vietzīmju karti ar Latvijai raksturīgu veidolu un materiālu lietojumu," uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Žūrijas vērtējumā Adjaye Associates izstrādātais projekts ir "izceļams kā skaista un poētiska atbilde uz metu konkursa grūto uzdevumu". 

Deivids Bikls, LLMM metu konkursa žūrijas priekšsēdētājs un Design, Exhibitions and FuturePlan direktors Viktorijas un Alberta muzejā Londonā, norādīja, ka Lielbritānijas arhitektu biroja Adjaye Associates un viņu Latvijas partneru AB3D piedāvājums ir ne vien elegants konkursa uzdevuma risinājums, bet visupirms tas ir atbilstošs Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

"Komanda ir veiksmīgi izmantojusi dzidro un maigo ziemeļu gaismu, kas bijis galvenais darba iedvesmas avots, ar tās palīdzību akcentējot telpas organizāciju un daudzveidību. Ēkas apjoms rezonē ar tradicionālo vietējo arhitektūru un piedāvā elastīga plānojuma telpu grupas ar pamanānu un uzrunājošu ieeju. Paredzams, ka atvērto un mājīgo muzeja veidolu novērtēs tā apmeklētāji un muzejs būs topošā kvartāla rota," pauda Bikls.

Adjaye Associates un AB3D ir pārliecināti, ka šis ēkas tēls rosinās ideju par muzeju kā mājvietu laikmetīgās mākslas kolekcijai, aicinot plašāku apmeklētāju loku piedalīties kultūras un sabiedriskās pieredzes apmaiņā. "Esmu pagodināts, ka mūsu komandas darbs ir izvēlēts šim ambiciozajam un ilgi gaidītajam projektam. Šis muzejs būs kā bāka, kas izgaismos Latvijas bagātīgo mākslas mantojumu un jēgpilni savienos Latviju ar starptautisko mākslas sabiedrību. Viss process, sākot no sadarbības ar AB3D, lai radītu muzeja veidolu, kas atbilstu tā atrašanās vietas kontekstam un vienlaikus to bagātinātu, līdz atklātajai konkursa norises formai – ir sagādājis prieku. Tas ir apliecinājums laikmetīgās mākslas nozīmei Latvijas kultūras dzīvē," norādīja Adjaye Associates direktors Deivids Adžejs.

Tikmēr LLMMF valdes priekšsēdētājs, ABLV Bank valdes loceklis Romans Surnačovs uzsvēra, ka ir gandarīts par visu komandu sniegumu, kas piedāvāja septiņas dažādas pieejas muzeja koncepcijas īstenošanai. "Esam pateicīgi visām komandām par profesionālo un aizrautīgo darbu, izstrādājot piedāvājumus pirmā Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja veidolam. Līdz ar muzeja metu konkursa uzvarētāja noskaidrošanu, esam pavirzījušies tuvāk savam sapnim par laikmetīgās mākslas muzeju Latvijā," lepojās Surnačovs.

2015. gadā LLMMF uzticēja Eiropā respektētam konkursu rīkotājam Malcolm Reading Consultants organizēt topošā muzeja ēkas metu konkursu ar uzaicinātu dalībnieku sastāvu. Piedalīties pirmajā konkursa kārtā tika aicināti divdesmit pieci pazīstami arhitektu biroji. Septiņi starptautiskas nozīmes arhitektu biroji turpināja nākamo sāncensības posmu. Konkursa nosacījumos tiem tika izvirzīts uzdevums metus izstrādāt radošā partnerībā ar Latvijas arhitektiem. Arhitektu komandas savus piedāvājumus žūrijai publiskā sēdē prezentēja 2016. gada 6. jūnijā. 

LLMM metu konkursā bija divpakāpju vērtēšana. Konkursa žūrija iesniegtos darbus vērtēja, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu ekspertu komisijas ziņojumu par piedāvāto projektu arhitektūras kvalitāti, atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti un izmaksām.

LLMM metu konkursa žūrijā darbojās Deivids Bikls (žūrijas priekšsēdētājs) - Design, Exhibitions and FuturePlan direktors no Viktorijas un Alberta muzeja Londonā, Džanni Botsfords - Gianni Botsford Architects vadītājs, Renjē Degrāfs - Office for Metropolitan Architecture (OMA) partneris un AMO (OMA’s think-tank) vadītājs, Lūks Džerams - mākslinieks un Luke Jerram Ltd vadītājs, Ieva Valtere - SIA Pillar Management izpilddirektore, Elīna Vikmane - LLMMF valdes locekle, Kultūras ministriju pārstāvēja Uldis Balodis - arhitekts un SIA Vizuālās modelēšanas studija līdzīpašnieks un Jānis Dripe, arhitekts un Kultūras ministrijas eksperts. 

Līdztekus Adjaye Associates un AB3D komandai LLMM metu konkursā piedalījās:

Caruso St John Architects (Lielbritānija) un Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele (Latvija);

Henning Larsen Architects (Dānija) un MARK arhitekti (Latvija);

Lahdelma & Mahlamäki Architects (Somija) un MADE arhitekti (Latvija);

Neutelings Riedijk Architects (Nīderlande) un Brigita Bula arhitekte (Latvija);

Sauerbruch Hutton (Vācija) un Arhitekts Ingurds Lazdiņš (Latvija);

wHY (ASV), OUTOFBOX Architecture un ALPS (Latvija).

LLMM metu konkursa žūrija īpaši izcēla Henning Larsen Architects un MARK arhitektu, kā arī Sauerbruch Hutton un Arhitekta Ingurda Lazdiņa veikumu. 

Detalizētāk iepazīties ar visu septiņu komandu piedāvājumiem – muzeja ēkas vizualizācijām, filozofiskajām koncepcijām un plānojumiem iespējams virtuālajā izstādē: http://ej.uz/w6od

LLMM tiek veidots kā valsts nozīmes un starpreģionāli funkcionējoša kultūras institūcija. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem mājos arī nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960. gada līdz mūsdienām. Muzeja ēka ar tai pieguļošo pilsētas dārzu plānota kā New Hanza City centrālais kvartāls, iezīmējot ieceri Skanstes apkaimei kļūt par Rīgas moderno centru. Izraudzītā vieta Ganību dambja un Hanzas ielas krustojumā ir vien pāris minūšu gājienā no Rīgas košākajiem jūgendstila dzīvojamajiem kvartāliem.

Muzeju paredzēts atklāt 2021. gadā. Ieceres īstenošanai ir izveidots LLMMF. To nodibināja ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlot 30 miljonu eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja