Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā devies rakstnieks un ārsts Jānis Liepiņš

Maija beigās mūžībā devies rakstnieks un ārsts Jānis Liepiņš, vēsta žurnāls Domuzīme.

Kā norādīts Latvijas un latviešu literatūras portālā literatura.lv, Liepiņš dzimis 1930.gada 19.oktobrī Lubānā maiznieka ģimenē.

Skolas gaitas viņš sāka Lubānas pamatskolā, 1944. gada pavasarī rakstnieks iestājas Madonas ģimnāzijas humanitārajā klasē, bet rudenī, sākoties mācību gadam, tādas klases vairs nebija, jo padomju skolā specializācija nepastāvēja.

Padomju varas represijas skārušas arī Liepiņu ģimeni: 1946. gadā par atbalsta sniegšanu nacionālajiem partizāniem tika apcietināta, notiesāta un izsūtīta uz Magadanu viņa māte. Savukārt 1949. gada 25. martā izvešanas skārusi arī tēvu un mātes māti.

Pēcāk Liepiņš iestājies Medicīnas institūtā. No 1955. līdz 1961. gadam viņš strādājis par ārstu Rendā. Liepiņš strādājis arī Rīgas 2. slimnīcā par ārstu dietologu, pēc tam bijis zinātniskais līdzstrādnieks Latvijas Eksperimentālās un klīniskās medicīnas zinātniski pētnieciskajā institūtā, 1966. gadā ieguvis medicīnas zinātņu kandidāta grādu.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados viņš bijis skolotājs Rīgas Japāņu valodas un kultūras vidusskolā, no deviņdesmito gadu vidus - Kanādā iznākušajā laikrakstā Latvija Amerikā vai ik nedēļu publicēti viņa raksti par latviešu kultūru un Latvijas politiskās un sabiedriskās dzīves notikumiem.

Līdztekus medicīnai ne mazāk plašs darbalauks ir rakstniecība. Ienācis literatūrā 1956. gadā, kad laikrakstā Padomju Jaunatne publicēts dzejolis, viņš turpinājis rakstīt vairāk nekā 60 gadus.

Pirmās grāmatas ir stāstu un tēlojumu krājumi Pareiza krāsa (1966), Nedariet pāri (1971), Vasarlaiks (1977), Zaļais mutulis (1980). Savukārt astoņdesmito gadu krājumiem autors pievienojis precizējumus.

Krājumos Vārddevības (1983), Mirgojošie apļi (1985) autors meklē lietu, parādību, personību kopsakarības. Deviņdesmitajos gados top rakstnieka eseju un atmiņu grāmatas, kurās viņš stāsta par sev un Latvijas kultūras dzīvē nozīmīgām personībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja