Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nedēļas nogalē sāksies mākslas festivāls Cēsis 2022

Sestdien, 9. jūlijā, Cēsīs tiks atklāts sešpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls, atklāšanas dienā piedāvājot apmeklēt trīs vizuālās mākslas izstādes: Zilā līča māja, Bruno Vasiļevskis P.S., kā arī Lielo dzīvnieku gaidot. Festivāla atklāšana šogad iezīmējas arī ar unikālu notikumu – Riharda Vāgnera operas Tristans un Izolde koncertizpildījumu, kas pilnā atskaņojumā Latvijā būs dzirdams pēc 100 gadu pārtraukuma. Festivāls norisinās līdz 14. augustam.

No 9. jūlija līdz pat 14. augustam Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisināsies laikmetīgās mākslas izstāde Zilā līča māja, kuru ir veidojuši Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs. Izstādē tiek savienotas divas šķietami atšķirīgas, bet tajā pašā laikā radniecīgas mākslinieciskās prakses, kurās būtiskas ir mākslas darbu attiecības ar telpu un tās elementiem. Ekspozīcijā būs iespējams aplūkot mākslinieku veidotās skulptūras, lielformāta arhitektoniskas struktūras, video un gleznas, kas pilnībā caurvīs Cēsu Laikmetīgās mākslas centru. Projekts sasaucas ar NSRD (Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas) bagātīgo un pieblīvēto darbību un idejām par "aptuveno mākslu", pārceļot Hardija Lediņa utopisko Pārdaugavas ainavas zīmējumu Zilā līča māja (1984) uz Cēsīm, apņemot visu izstāžu ēku ar iegremdējošu, daudzslāņainu instalāciju.

Izstādes ietvaros atkārtoti tiks atvērts kiosks Lagūna, kura pirmo posmu, sadarbojoties deviņiem māksliniekiem (0.0.01.0.0., Maija Kurševa, Anna Malicka, Dzelde Mierkalne, Luīze Nežberte, Līva Rutmane, $hady Ladies, Klāvs Upaciers) un atklāšanā līdzdarbojoties arī dažādiem radošiem personāžiem, varēja skatīt Rīgā, Vagonu ielā, 2021. gada vasaras izskaņā. Izstādi Cēsīs papildinās skaņas performances, piedaloties vietējiem pagrīdes mūzikas karognesējiem. Uz izstāžu zāles jumta būs franču mākslinieka Kamila Buzubā-Grivela (Kamil Bouzoubaa-Grivel) radītie gaisa svārstību tvērēji. Izstādes kuratores: Daiga Rudzāte un Žanete Skarule.

Cēsu Izstāžu namā no 9. jūlija līdz pat 28. augustam būs skatāma izstāde Bruno Vasiļevskis. P.S., kuras centrā ir viena no spilgtākajām personībām Latvijas 20. gadsimta otrās puses glezniecībā. Izstāde ir strukturēta trijās daļās: Bruno, kas atspoguļos mākslinieka personību un viņa pirmsākumus mākslas pasaulē, Vasiļevskis, kurā ir apskatāmas klusās dabas un ainavas, kā arī P.S., kas papildina ekspozīciju ar citu autoru darbiem, kuri savā mākslinieciskajā izpildījumā ir radnieciski Vasiļevskim. Šie autori ir Imants Lancmanis, Juris Pudāns, Maija Tabaka, Miervaldis Polis, Līga Purmale, Jānis Krievs, Līvija Endzelīna, Dace Lapiņa, kā arī Jānis Blanka, Zane Tuča un Jānis Šneiders.

Bruno Vasiļevskis (1939‒1990) bija ievērojamākais latviešu gleznotājs klusās dabas žanrā 20. gadsimta 70.‒80. gados. Bruno Vasiļevskis konsekventi strādāja tikai noteiktos žanros: klusā daba, ainava, portrets. Līdz ar Vasiļevski latviešu mākslā aizsākās vesels stilistisks apakšnovirziens, kuru raksturo uzticība dabas vērojumam, niansēta gaismas izpēte un ļoti izlīdzināts krāsas klājuma veids. Mākslinieks gleznoja tikai vidēji divas gleznas gadā, taču katru – atbilstoši paša izvirzītām prasībām. Tādējādi tapa liels skaits skiču un zīmējumu. Bruno Vasiļevska klātbūtne mākslas telpā bija neuzbāzīga, bet viņa autoritāte – milzīga. Vasiļevska laiks latviešu mākslā radīja lūzumu, kurā pēc ilgstošā modernisma perioda radās stilu un pieeju daudzveidība. Izstādes vajadzībām darbi ir saņemti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Zuzānu kolekcijas un atsevišķām privātām kolekcijām. Izstādes kurators: Vilnis Vējš.

Savukārt koncertzāles Cēsis galerijā no 9. jūlija līdz 14. augustam būs skatāma Daiņa Pudura izstāde Lielo dzīvnieku gaidot. Izstādes ekspozīcija veidota kā inscenējums pagātnē notikušiem notikumiem. Ar izstādes ekspozīciju mākslinieks ir atvēris keramikas izstrādājumu noslēgto apjomu, aicinot izstādes apmeklētājus atgriezties pie estētiskās izjūtas saknēm un arhaiska keramikas trauka formas apgūšanas. Mistiskā tēma, kas caurvij ekspozīciju, ir lielais zvērs un gaidīšanas sajūta saistībā ar personisku pieredzi pagātnē, tādēļ arī izstādē trauki ir eksponēti grīdas līmenī kā dzīvniekam servēts mielasts.

Vienlaikus koncertzāles Cēsis telpās ir skatāma multimediāla izstāde, kas ir pielāgota cilvēkiem ar funkcionāliem redzes traucējumiem – Neredzamās dzīves. Izstāde ir festivāla programmas satelītpasākums, kurā piedalās fotogrāfi: Boriss Abramovičs, Elīne Buka, Irēna Čučkoviča, Aleksandra Drečuna, Paulis Jakušonoks, Sāra Kecmana, Stefans Kosanovičs, Monta Krūze, Duško Miljaničs, Ana Mitroviča, Darko Sretiks, Eva Strazdiņa, Nada Vojinoviča, Nikola Lī Zvaigzne (Nicole Lee Zvaigzne), Milošs Zvicers.

Šogad izstādes vizuālās identitātes noformējumā līdzdarbosies arī festivāla ģenerālsponsors – uzņēmums LMT. Mākslai savijoties ar LMT piedāvātajām mūsdienu tehnoloģijām, izstādes Zilā līča māja apmeklētāji Cēsu Laikmetīgās mākslas centra ārtelpās varēs skatīt vizuālu darbu, kas ir veidots, bezpilota lidaparātam jeb dronam sekojot mākslinieka Kaspara Groševa norādēm.

Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas dienā, 9. jūlijā, plkst. 16.00 koncertzālē Cēsis skanēs Riharda Vāgnera operas Tristans un Izolde pilnatskaņojums. Šis ir unikāls notikums, jo pilns operas atskaņojums, kura kopējais garums nedaudz pārsniedz četras stundas, Latvijā nav izskanējis kopš 1921. gada. Koncertatskaņojumā varēs dzirdēt Eiropas operteātru zvaigzni, vācu tenoru Marko Jenču (Marco Jentzsch) un vācu operdziedātāju Gunbritu Barkminu (Gun-Brit Barkmin) kā Tristanu un Izoldi, zviedru mecosoprānu Martinu Diki (Martina Dike), vācu basbaritonu Oliveru Cvargu (Oliver Zwarg), kā arī igauņu basu Aino Angeru (Aino Anger). Koncertatskaņojums ir mākslas festivāla Cēsis 2022 un koncertzāles Cēsis sadarbības projekts.

Festivāla laikā būs skatāmi arī vairāki koncerti, tostarp brīvdabas notikums Cēsu pils parka estrādē ar Raimonda Paula, Daumanta Kalniņa un Latvijas Radio bigbenda dalību. Tāpat festivāls piedāvās teātra un kino programmu, kā arī satelītprogrammu, kuru ir veidojuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo.

Visa festivāla programma ir skatāma: www.cesufestivals.com.

Mākslas festivāla Cēsis 2022 biļetes būs iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja