Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nekad neesmu gribējusi būt zvaigzne

Mūžībā aizsaukta vecākā spēlējošā aktrise – Valmieras Drāmas teātra dārgums Ruta Birgere.

Rutiņa vai Rūķis, kā viņu dēvēja teātrī, ar savu šķelmīgo dzīvesprieku, labestību, šarmu un "mierlaika" paaudzes patieso inteliģenci bija vienkārši burvīga. To sajuta katrs, kurš kaut uz brīdi ieklejoja viņas personības valdzinājuma laukā. "Kad viņa parādās, telpā mainās enerģija," piedzīvojis režisors Elmārs Seņkovs.

"Vienmēr klātesoša, uzmanīga, visu zinoša un saprotoša, un mazliet mistiska būtne. Tāpat kā Oļģerts Kroders, tāpat kā Džemma Skulme, Rutiņa iemiesoja "Latvijas laika" izpratni par lietu kārtību un tādiem jēdzieniem kā darbs, uzticība, gods. Nerimtīga darbā, viņa tiešām mainīja temperatūru un atmosfēru, parādoties uz skatuves. Savam teātrim uzticīga līdz nāvei, viņa prata redzēt jauno un nebaidījās no tā. Pazīt viņu bija prieks, būt viņas uzmanības un mīlestības lokā – gods un laime," sirsnīgus atvadvārdus uzrakstījuši viņas teātra kolēģi.

Latvijas Televīzijas Kultūrziņas 2014. gada 7. maijā sadarbībā ar Vidzemes televīziju Rutas Birgeres 90. dzimšanas dienā vēl veidoja sižetu kā par vecāko joprojām spēlējošo teātra aktrisi. Savas dzimšanas dienas vakarā viņa spēlēja Večiņas lomu izrādē Gribu, bet baidos. Sižetā atklāja, ka optimismu un dzīvesprieku viņai ir izdevies saglabāt, tieši pateicoties teātra mākslai, un ka pēc lielajām lomām nemaz neilgojoties: "Man nav svarīgi, vai tā ir galvenā vai bezvārdu loma, jo bezvārdu lomā es kādreiz varu parādīt daudz vairāk nekā ar tiem daudzajiem tekstiem." Rutas Birgeres devums 2007. gadā ir novērtēts ar Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

2016. gadā režisore Liene Laviņa-Kalnaella par Rutu Birgeri uzņēma dokumentālo filmu Tev, Rūķi! Neesot bijis nemaz tik viegli Rūķi noķert – te viņai jāiet pie friziera, te – uz savu izrādi, te – noskatīties kāda cita kolēģa izrādi.

Ruta Birgere dzimusi 1924. gada 7. maijā Rīgā, beigusi pilsētas 2. ģimnāziju (1942), bijusi pārdevēja grāmatveikalā, produkcijas pārbaudītāja VEF. Studējusi LVU romāņu filoloģiju (1945–1948), ir tulkotājas Ievas Lases māsa. Pēc Drāmas (tagad Nacionālā) teātra studijas beigšanas gadu nostrādājusi Drāmas teātrī (1948–1949). Valmieras Drāmas teātra aktrise (kopš 1950). Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere (2009). 2007. gadā viņas devums Spēlmaņu naktī tika godināts ar balvu par mūža ieguldījumu. 2013. gadā viņa uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. Ruta Birgere teikusi: "Es nekad neesmu gribējusi būt zvaigzne, vienmēr esmu gribējusi kalpot teātrim, un to es darīšu līdz pēdējai minūtei."

Atvadīšanās no Rutas Birgeres – 20. novembrī Valmieras teātrī no plkst. 12 līdz 13.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja