Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ņujorkas skolas solā

Žurnāliste Zane Peneze Ņujorkā būs kļuvusi par dokumentālo filmu režisori, kostīmu māksliniece Liene Dobrāja – turpina studijas un veido karjeru

Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties – šis senais, reiz "ideoloģiski kodētais" sauklis nebūt nav zemē metams. It sevišķi, ja tas īstenojams ārpus daudz cietušās, daudz lamātās un nenoliedzami problemātiskās Latvijas augstskolu sistēmas. Mācīties ārzemēs vairs nav nekas īpašs – problēma parasti drīzāk ir materiāla, nevis mentāla. Amerikas augstskolas vienmēr ir bijis iekārojams mācīties gribētāja ceļa mērķis, par spīti šķietami astronomiskajām mācību maksām, un ASV mācās daudzi – gan ar ASV vēstniecības piešķirtajām Fulbraita stipendijām (no 1992. gada ik gadu ASV stipendija piešķir četras piecas stipendijas maģistriem un doktorantiem – red.), gan meklējot iespējas tikt pie pašu augstskolu retajām stipendijām, uz kurām var pretendēt izcilnieki.

Šī raksta varones ir divas talantīgas, jaunas sievietes, kuras jau pirms došanās uz ASV – Ņujorkas – augstskolām Latvijā bija izdarījušas gana daudz. Žurnāliste Zane Peneze pēc darbošanās LTV, arī Radio 101 un dokumentālās filmas Astoņi pilnmēneši veidošanas ar Fulbraita stipendijas palīdzību nonāca Ņujorkas Universitātē The New School, kurā gadu mācījās dokumentālā kino veidošanu. Savukārt kostīmu māksliniece Liene Dobrāja, kura turpina studēt Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā, iepriekš ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un veidojusi kostīmus Nacionālā teātra iestudējumiem.

Ditas Rietumas sarunu ar abām meitenēm lasi 13. jūnija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja