Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Oktobrī Ventspilī notiks astotās Lībiešu kultūras dienas

Ventspilī 7. un 8. oktobrī notiks astotās Lībiešu kultūras dienas. Pasākumi norisināsies Galvenajā bibliotēkā un koncertzālē Latvija, informēja Ventspils lībiešu apvienības Rānda pārstāvji.

Lībiešu kultūras dienu Ventspilī ieskaņu 7. oktobrī Galvenajā bibliotēkā plkst. 18 iezīmēs atvērta diskusija par lībisko identitāti, kuru vadīs Zane Ernštreite, piedaloties cilvēkiem, kuri kopj, sargā un attīsta lībiešu nemateriālo kultūras mantojumu. Tie būs stāsti par cilvēku piederību, vērtībām, atmiņām un nākotnes redzējumu. Pasākumu ar dziesmām kuplinās arī Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist un folkloras kopa Kāndla, kuri kopj lībiešu tradīcijas tieši Ventspilī un novadā.

Pirms diskusijas plkst. 17.00 tiks atklāta dabas pētnieka un fotogrāfa Viļņa Skujas fotoizstāde Spalvainie, matainie, glumie un zvīņainie Ziemeļkurzemes apdzīvotāji. Tās autors ir biologs, kurš visu darba mūžu aizvadījis, strādājot dabas aizsardzības jomā un vairāk nekā 40 gadus pavadījis, klejojot Kurzemes mežos un purvos starp Zilo kalnu kāpli, Undžavu un jūru. Tur, sastopoties ar dažādiem dzīvniekiem, iemūžinājis daudzus no tiem fotogrāfijās, kuras būs skatāmas izstādē.

Lībiešu kultūras dienu otro dienu, 8. oktobri, ievadīs īss piemiņas brīdis pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa plkst. 10.00, bet plkst. 11.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā būs dzirdami populārzinātniski lasījumi Latvijas Universitātes Lībiešu institūta un draugu stāsti.

Lasījumu sesijā Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūta pētnieki runās par dažādām lībiešu mantojumam un tā izmantošanai mūsdienās veltītām tēmām. Renāte Blumberga stāstīs par pēdējo simt gadu norisēm lībiešu kopienas ceļā uz nākamgad gaidāmo lībiešu simbolu – karoga, himnas un biedrības simtgadi, Baiba Šuvcāne iepazīstinās ar Lībiešu krasta kapsētās un citur meklējamajām lībiešu kultūras darbinieku atdusas vietām, Valts Ernštreits runās par vietu nosaukumiem un vietvārdiem lībiešu valodā.

Lasījumu otrajā daļā LU Lībiešu institūta pētnieces Ieva Vītola un Lolita Ozoliņa stāstīs par to, kādas lībiskā mantojuma liecības ieraugāmas Lībiešu krastā un Ziemeļvidzemē.

Pēc lasījumiem būs iespēja iesaistīties diskusijā ar LU Lībiešu institūta pētniekiem un lībiešu kopienas locekļiem par dažādiem viņus interesējošiem un ar lībiešiem un lībisko saistītiem jautājumiem.

Noslēdzot Lībiešu kultūras dienu pasākumus, sestdien, 8. oktobrī, plkst. 18.00 koncertzālē Latvija tiks atskaņota kora ANIMA koncertprogramma Līvu sasaukšanās.

Koncertprogrammas Līvu sasaukšanās pamatā ir mūzikas albumā Jūrd.Saknes.Roots dzirdamie skaņdarbi. Tas apkopo izzūdošo Vidzemes, Kurzemes lībiešu un Latvijā dzīvojošo lībiešu radu tautu kultūrvēsturisko mantojumu – tautasdziesmas, kas kalpoja par iedvesmu šim muzikālajam pētījumam. Īpaši šim notikumam komponists Uģis Prauliņš radīja skaņdarbu ciklu Līvu sasaukšanās Saulkrastu jauktajam korim ANIMA un diriģentei Laurai Leontjevai, solistiem un instrumentālajam etnoansamblim.

Koncertprogramma Līvu sasaukšanās uz skatuves pulcē vairāk nekā piecdesmit mūziķu Lauras Leontjevas vadībā, mākslinieciski atspoguļojot nepieradināto un vitālo lībiešu dabu un valodas pirmatnīgo skanējumu. Tajā skan kā Uģa Prauliņa, tā arī Edgara Beļicka, Laimas Jansones, Julgī Staltes, Elīnas Oses un Lauras Leontjevas radīta mūzika.

Pateicoties atbalstītājiem, visi Lībiešu kultūras dienu pasākumi apmeklējami bez maksas.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī rīko nodibinājums Ventspils lībiešu apvienība Rānda un Līvu savienības Ventspils nodaļa sadarbībā ar LU Lībiešu institūtu. Lībiešu kultūras dienas finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Kurzemes plānošanas reģions, A/S Latvijas valsts meži, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Ventspils pilsētas dome un Igors Skoks. Lībiešu kultūras dienu Ventspilī sadarbības partneri ir Ventspils Galvenā bibliotēka, SIA Kurzemes filharmonija un Ventspils Kultūras centrs.

Lībiešu kultūras dienu Ventspilī 2022 mērķis ir popularizēt lībiešu nemateriālo kultūras mantojumu un mūsdienu kultūru, piedāvājot atskatīties uz notikumiem pagātnē, kas ietekmējuši lībiešu nacionālo pašapziņu, iepazīt un dokumentēt lībiešu tradicionālās kultūras izpausmes, ieklausīties lībiešu valodas skanējumā un novērtēt lībiešu moderno kultūru, kā arī stiprināt lībiešu kopienas identitātes apziņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja