Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Par 2010. gada spilgtāko debiju literatūrā atzīta Osvalda Zebra Brīvība tīklos

Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs 2010 saņēmusi Liānas Langas grāmata Vilkogas, nominācijā _Spilgtākā debija literatūrā 2010 _balvu ieguva Osvalda Zebra Brīvība tīklos.

Nominācijā izvirzītas bija arī Jāņa Rokpelņa Nosaukums, Ingas Ābeles Kamenes un skudras, Annas Auziņas Es izskatījos laimīga un Andras Manfeldes Zemnīcas bērni.

Nominācijā Spilgtākā debija literatūrā 2010 bija izvirzīti arī Viļa Lācīša Stroika ar skatu uz Londonu un Arta Ostupa Biedrs Sniegs.

Savukārt nominācijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums 2010 kā labākā atzīta Māra Poļakova par Sūzenas Klārkas Džonatans Streindžs un misters Norels tulkojumu.

Uz balvu par labāko ārvalstu literatūras tulkojumu pretendēja arī Silvija Brice par Gintera Grasa darba Brīnumkaste un Salmana Rušdi grāmatas Florences burve tulkojumu, Dace Meiere par Paolo Džordāno Pirmskaitļu vientulība un Sandro Veronēzi Rāmais haoss tulkojumu, Maima Grīnberga par Veines Linnas Nezināmais kareivis tulkojumu un Inga Mežaraupa par Sērena Kirkegora Bailes un trīsas tulkojumu.

Jau ziņots, ka Latvijas Literatūras mūža balva piešķirta Knutam Skujeniekam. Dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Skujenieks dzimis 1936.gadā. Studējis latviešu filoloģiju Latvijas Valsts universitātē (1954-1956). Beidzis M.Gorkija Literatūras institūtu Maskavā (1961). 1962.gadā notiesāts uz septiņiem gadiem soda nometnēs par pretpadomju propagandu, sodu izcietis Mordovijā. Reabilitēts 1989.gada jūnijā.

Pēc atgriešanās Latvijā pievērsies atdzejai, kļūdams par vienu no ievērojamākajiem cittautu dzejas pazinējiem un tulkotājiem. PEN kluba Latvijas nodaļas vadītājs (1989-1991). Tulkojis no ukraiņu, slovēņu, spāņu, serbu, maķedoniešu, grieķu, poļu, lietuviešu, somu, zviedru, dāņu valodas. Viņa atdzejoto autoru vidū ir Federiko Garsija Lorka, Gabriela Mistrāla, Janis Ricos, Tomass Transtrēmers, Ingera Kristensena, kā arī daudzu Eiropas tautu tautasdziesmas. 2001.gadā iznāca unikāla Skujenieka sastādīta un atdzejota grāmata Dziesma, ej viegli pa manu sirdi, kurā sakopoti paraugi no visu Eiropas tautu 20.gadsimta dzejas oriģinālvalodā un Skujenieka atdzejojumā.

Latvijas Literatūras mūža balvas ieguvējs saņems 1500 latu prēmiju, trīs laureāti - katrs pa 1000 latiem (pēc nodokļu nomaksas).

Latvijas Literatūras gada balvas 2010 ekspertu komisijā strādāja Ieva Kolmane, Andra Konste, Jānis Oga, Edvīns Raups, Maima Grīnberga, Evija Veide, Pēteris Draguns, Ieva Lešinska-Geibere un Guntis Berelis.

Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšana ir nozīmīgākais gada notikums literatūrā Latvijā. 2001.gadā tika aizsākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā.

Latvijas Literatūras gada balvas 2010 rīkošanā apvienojušās trīs literatūru pārstāvošas organizācijas - Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Literatūras centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja