Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spilgtais un vērtīgais latgaliskais. Pasniegs Latgaliešu kultūras gada balvu Boņuks 2020

Latgaliešu kultūras gada balva Boņuks šosestdien, 6. martā, ceremonijā Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē tiks pasniegta jau 13. reizi.

Gora vadītāja Diāna Zirniņa nav māņticīga, un skaitlis 13 viņai itin labi patīk. "Aizgājušais gads bija grūts visiem. Latgales Goram tas bija pat nežēlīgs, ja runa ir par atbalstiem, kas pienākas un nepienākas. Bet, skatoties pēc izdarītajiem darbiem, jāsaka, ka to ir daudz! Izaicinājumi bija lieli, un cīnījāmies – brīžam esot augšā, šad tad arī lejā," vispārina D. Zirniņa. "Liekas, kultūras norisēm un aktivitātēm vajadzētu būt sastingušām un sasalušām, bet sākotnēji saņēmām 120 pieteikumu Boņuka balvai, un tas nebūt nav mazāk kā citkārt. Tagad, skatoties uz 30 nosauktajiem nominantiem, var redzēt, ka bijusi sīva konkurence un ir daudz spilgtu un vērtīgu notikumu, tādu, kas guvuši plašāku rezonansi." D. Zirniņa sarunā ar Dienu grib pieminēt visus, bet pati sevi kušina, lai nepateiktu par daudz. Taču tas, ka balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā saņems keramiķis Voldemārs Voguls, vairs nav noslēpums.

D. Zirniņa uzsver, ka latgaliešu kultūras balva Boņuks nav par to, kas notiek tikai Latgalē, bet gan par to, kas notiek latgaliskajā, un tam jau ir daudz plašākas robežas. Boņuka balvai saņemtie pieteikumi iedalīti trīs kategorijās: Valoda. Literatūra. Publicistika, Audio. Video un Aktivitātes. Notikumi. Personības. Atšķirībā no citiem gadiem žūrijas sastāvs šoreiz bija ļoti plašs – 56 kultūras jomas pārzinātāji un aktīvisti, iepriekšējo gadu balvas saņēmēji, balvas rīkotāji, pieaicinātie eksperti. Un ne tikai latgalieši, jo organizatoriem ir svarīgs skats no malas – plašāks redzējums. "Katrs žūrijas loceklis vispirms izvēlējās savus Top 10 notikumus, pēc tam žūrija sanāca uz attālinātu tikšanos, un sākotnējo divu stundu vietā diskusijas ieilga līdz četrām. Bija daudz viedokļu un strīdu, bija atklājumi," vērtēšanas procesa gaitu komentē D. Zirniņa. Rezultātā izkristalizējies 30 balvas nominantu saraksts, bet tikai pašā Boņuka pasniegšanas vakarā taps zināmi desmit balvas laureāti.

Balvas Boņuks 2020 pasniegšanas ceremoniju 6. martā tiešraidē varēs skatīties LTV1 plkst. 21.05 un Replay.lv. Pasākumu vadīs latgalietis Jānis Skutelis, piedalīsies grupas Tautumeitas, Dabasu Durovys, Raxtu raxti, Židrūns, folkloras kopa Upīte, aicināti visi nominanti. "Balvas pasniegšanas ceremonija vienmēr bijusi sirsnīgs, pārsteigumiem pilns notikums, kad tiekas latgalieši, viņu draugi, visi jokojas, smejas. Šogad tas viss nav iespējams. Taču tas ir izaicinājums paskatīties uz balvu savādāk," apstākļus komentē D. Zirniņa un izsaka cerību, ka nākamgad jau visi varēs tikties klātienē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja