Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Tautas kultūrā un sirdīs. Uldis Stabulnieks

Uldis Stabulnieks (1945. gada 8. oktobris – 2012. gada 27. septembris) paliks mums klāt. Visiem, kas dzīvojam Latvijā.Tik daudz kas mūsu dzimtajā zemē ir nesaraujami saistīts ar viņu: Nacionālais teātris 70./80. gados, slavenais estrādes orķestris Reo, pirmā latvieša uzvara starptautiskā džeza tēmu konkursā, Leļļu teātris, Ave Sol kora ziedu laiki, kino, dzejas dienas, atmodas himna Tik un tā, Aleksandra Čaka un Jāņa Rokpeļņa dzeja, Dziesmu svētki un Ojāra Vācieša Barons tajos.

Sadzīvē klusi smaidošais vai joku plēsējs - jaunības gados arī armijas orķestra Zveigznīte kapelmeistars jeb štabskapitan Dudočkin, kā pats sevi tolaik stādīja priekšā, mūzikā spēja savienot dziļu liriku ar neparastu himnisku pacēlumu. Reiz nākot no lielā tautas mītiņa 18. novembrī krastmalā, kur tautas kopkoris dziedāja līdzi Māras Zālītes un Ulda Stabulnieka Tik un tā - par visskaistāko Latviju, iegriezos viesnīcas Gūtenbergs restorāna zālē, kur dziesmas autors pa to laiku izklaidēja viesus klusi "dungodams" uz klavierēm. "Kāpēc neesi krastmalā, tur tavu dziesmu patlaban dzied!", Pārsteigumā izsaucos. "Man neviens neteica," atbildēja komponists. Un patiešām maz kurš droši vien atceras, kas šai dziesmai ir arī mūzikas autors – tik ļoti tā pieder mums visiem. Kā tautas dziesma.Vispilnīgāk Uldis Stabulnieks sevi izteica pie klavierēm, pats dziedot savas dziesmas. Bez pretenzijām uz "solista" spozmi, bez pretenzijām uz konceptuāla komponista statusu, bet ar izjūtu, kas apvienoja demokrātisko dziesminieka stila nepastarpinātību ar izsmalcinātu profesionāļa mēra izjūtu – kā viņa komponētājās Jāņa Rokpeļņa rindās: "Neskaramam nepieskaros, baltai zvaigznei kaklā karos tikai vārdos..."Dzejas izjūta bija komponista galvenā mūza – iedvesmotāja, līdzgaitniece, neatņemama daiļrades daļa. Kad Uldis savā nedaudz piesmakušajā, taču kā jau no Dārziņskolas laikiem izglītotam kordiriģentajam – koptajā tīrajā balsī izdziedāja Čaka Rīgai veltītās rindas: es esmu tavs no kājām līdz pat skaustam, tad dzejas un mūzikas saplūsme ieguva gluži personificētu apjomu. Tas uzrunāja katru klausītāju atsevišķi, personiski, tieši.

Ulda Stabulnieka mūzikas atskaņojumos, pat teātra mūzikā līdzās aktieriem, bija īpaši svarīga autora klātbūtne. Un šo klātbūtni mēs visi paturēsim ne vien gaišā piemiņā, bet arī dziļi savas tautas kultūras vēsturē un savās sirdīs.

Ardievu, mīļais kolēģi, mīļais draugs Uldi! Mēs turpinām klausīties un klusi pie sevis dziedāt tavas dziesmas. Ar tevi pie klavierēm.

Ingrida Zemzare, Latvijas komponistu savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja