Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VNĪ: Jaunā Rīgas teātra būvniekam SBSC būs visaptveroša atbildība par būvdarbiem

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sadarbība ar Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvnieku - piegādātāju apvienību SBSC - turpmāk notiks pēc principa Projektē un būvē, kas nozīmē līguma izpildītāja visaptverošu atbildību par būvdarbiem un ļaus ātrāk risināt radušos izaicinājumus, ceturtdien būvlaukuma nodošanas pasākumā sacīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Viņš uzsvēra, ka šāda pieeja dod garantiju, ka būvnieks izstrādās un īstenos tikai tādus risinājumus, par kuru realizācijas iespējām un drošības aspektiem būs pilnīgi pārliecināts.

Griškevičs stāstīja, ka JRT ir sarežģīts un izaicinājumiem pilns būvniecības projekts. JRT būvniecību vēsturiskā pilsētvidē Griškevičs salīdzināja ar Mihaila Čehova Rīgas krievu drāmas teātra pārbūvi, bet darbnīcu izbūvi, kas aizņem 2000 kvadrātmetrus pazemes telpas - ar Dzintaru koncertzāles mazās zāles projekta īstenošanu.

"Ciešā apbūve būvniekam un pasūtītājam rada papildu rūpes - celtniecības laikā maksimāli saglabāt apkārtējo ēku iedzīvotāju dzīves kvalitāti un rūpēties par blakus esošo celtņu drošību. Drošība ir prioritāte neatkarīgi no projekta gaitas - pat, ja tā īstenošana tādēļ uz laiku ir jāaptur - tā ir un būs VNĪ prasība. Paši veiksim arī būvuzraudzību un būsim stingri savās prasībās par darba kvalitāti un izpildes termiņu. No būvnieka gaidām konstruktīvu sadarbību un atbildīgu pieeju, lai kopā īstenotu izvirzīto mērķi - izveidot Rīgā Eiropas līmeņa teātri," norādīja Griškevičs.

Būvnieka pirmais uzdevums, atsākot celtniecību, ir piedāvāt maksimāli saudzīgus un drošus pāļu iestrādes un citus risinājumus, lai nodrošinātu saudzīgu pāļu iestrādi jaunā ēkas apjoma izbūvei, kas nerada ietekmi uz apkārtējām mājām. Tikai pēc šo risinājumu izstrādes un pārbaudes tiks atsākti būvdarbi pagalma zonā.

"Projekts ir ļoti sarežģīts, turklāt jāņem vērā, ka ēka no visām pusēm robežojas ar Rīgas vēsturiskā centra apbūvi, ēkām, kuras ir vairāk nekā 100 gadus vecas, būvētas uz sekliem pamatiem. Projekta veiksmīga realizācija vislielākajā mērā būs atkarīga no tā, cik labi un produktīvi spēs sadarboties iesaistītās puses kopējā mērķa sasniegšanai. No savas puses darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai sadarbība būtu veiksmīga un teātris savās telpās atgrieztos plānotajā termiņā," būvlaukuma nodošanas pasākumā sacīja SBSC pārstāvis, SIA Skonto būve valdes loceklis Juris Pētersons.

Griškevičs piebilda, ka raitāku darbu gaitu ļaus nodrošināt arī ēkas digitālā dvīņa jeb BIM izstrāde. Šāda pieeja uzlabos sadarbību starp visām būvniecībā iesaistītajām pusēm, palīdzēs kontrolēt darbu izpildes termiņu un izmaksas, identificēt un savlaicīgi novērst nepilnības.

Jau ziņots, ka VNĪ noslēdzis līgumu ar iepirkuma konkursa uzvarētāju - pilnsabiedrību SBSC par līguma summu - 29,9 miljoni eiro. Tajā iekļauti ne tikai būvdarbi, bet arī projektēšanas risinājumi papildu drošības pasākumu veikšanai, BIM tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātra tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētās mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro. JRT būvniecība turpināsies saskaņā ar pilnsabiedrības Zaigas Gailes birojs un Partneri izstrādāto projektu.

Saskaņā ar arhitektu ieceri un teātra vajadzībām telpu platība tiks teju divkāršota - no 5146 kvadrātmetriem līdz 9767,1 kvadrātmetriem. Teātris varēs izmantot trīs skatītāju zāles, vairākas mēģinājumu zāles, aktieriem un citiem teātra darbiniekiem nodoto "radošo stāvu", kā arī modernas darbnīcas pagrabstāvā. Tieši pagraba jeb pazemes daļa ir viena no svarīgākajām projekta sastāvdaļām, kas ļauj īstenot ieceri "teātris - māja", paredzot, ka visu teātra izrādei vajadzīgo, sākot ar dekorācijām un beidzot ar gatavu izrādi, varēs īstenot vienkopus, netērējot liekus transporta, cilvēku un laika resursus.

Vienlaikus ar vēsturiskās ēkas pārbūvi JRT tiks nodrošināts mūsdienīgam teātrim atbilstīgs tehnoloģiskais aprīkojums - energoefektīvs LED skatuves apgaismojums, kvalitatīvi akustiskie risinājumi un modernas skatuves tehnoloģijas ar ērti kontrolējamiem un programmējamiem pacēlājiem, kā arī iebūvētās mēbeles. Lielajai black-box zālei ir paredzēti nospriegoto trošu režģa griesti, pa kuriem var staigāt, pielāgojot zāli visdažādākajiem scenogrāfijas iecerēm - šāds risinājums Latvijā līdz šim nav ticis realizēts. Veidojot projektu, ir padomāts arī par visu skatītāju zāļu pieejamību un apskaņošanas sistēmām apmeklētājiem ar dzirdes traucējumiem.

Piegādātāju apvienības SBSC dalībnieki ir SIA Skonto būve un SIA Skonto Construction.

Iepriekšējais līgums ar pilnsabiedrību RERE Būve 1 pērn tika lauzts saistībā ar būtiskiem drošības un kvalitātes pārkāpumiem būvniecības procesā, kā arī termiņu kavējumiem.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja