Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Citadele: Augustā rūpniecībā vājākais pieaugums pēdējo mēnešu laikā

Pēc ļoti pozitīvajiem rezultātiem otrajā ceturksnī rūpniecības pieaugums trešajā ceturksnī kļuvis krietni piezemētāks, un augustā apstrādes rūpniecības izlaide augusi vien par 2,8% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu, savukārt kopējā rūpniecības izlaide pat samazinājusies par 0,5%. Lai gan rūpniecības ciparus uz leju augustā pavilka kritums enerģētikā (-15,7%) un ieguves rūpniecībā (-6,1%), tomēr izskatās, ka rūpniecības uzrāvies otrajā ceturksnī vismaz daļēji būs izrādījies pārejošs.

 Vienlaikus gan jāatzīmē, ka apstrādes rūpniecībā kopējās tendences joprojām ir pozitīvas, savukārt kritumi ieguves rūpniecībā un enerģētikā parasti ir pārejoši, līdz ar to turpmākajos mēnešos izaugsmes rādītājiem vajadzētu atkal uzlaboties. Tomēr jūlijā un augustā kopā rūpniecības pieaugums pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem bijis vien 1,1%, lai gan otrajā ceturksnī rūpniecības izlaide palielinājās par 6,6%. Šāda rūpniecības izaugsme jūlijā un augustā kopā ar gandrīz tikpat lēno mazumtirdzniecības pieaugumu liek domāt, ka ja vien nebūs kādi pozitīvi pārsteigumi septembrī, tad ekonomikas izaugsme trešajā ceturksnī varētu būt zemāka nekā gada pirmajā pusē. 

No pozitīvajiem faktoriem augustā jāatzīmē pārtikas ražošana, kur pēc ilgāka pārtraukuma atkal fiksēta pozitīva izaugsme +2,5% apmērā salīdzinājumā ar pērnā gada augustu. Kopš augusta pārtikas rūpniecībā izaugsmes rādītājus vairs neietekmē Krievijas pērn noteiktās sankcijas, līdz ar to turpmāk, visticamāk, šajā nozarē gaidāms neliels pieaugums. Bez pārtikas ražošanas augustā pieaugusi arī datoru un optisko iekārtu (+37,6% pret iepriekšējo gadu), kā arī nemetālisko minerālu (+14,6%) ražošana, kas saistīts ar būvmateriālu eksporta pieaugumu. Tāpat augustā iepriecina arī pozitīvie rezultāti virknē mašīnbūves nozaru un, piemēram, mehānismu ražošana augustā palielinājusies par 16,7%. Papildus tam elektrisko iekārtu un auto detaļu ražošana augustā kāpusi par attiecīgi 20% un 11,3%, lai gan tas drīzāk saistīts ar šo nozaru zemo izlaides apjomu pērn, jo nedz vienā, nedz otrā nozarē izlaides apjomi jau kādu laiku nav būtiski mainījušies. 

Pēc vairāk nekā pusotra gada nepārtraukta pieauguma augustā fiksēts neliels kritums kokapstrādē, kur izlaide samazinājusies par 0,8% salīdzinājumā ar pērnā gada augustu. Šis kritums gan, visticamāk, vēl neliecina par kādām negatīvām tendencēm un turpmākajos mēnešos nozare varētu atgriezties pie mērenas izaugsmes. Bez kokapstrādes augustā 2% kritums fiksēts gatavo metālizstrādājumu ražošanā, lai gan šajā nozarē iepriekšējos mēnešos bija vērojams ļoti straujš izlaides kāpums, kas iespējams izrādīsies pārejošs. Tāpat kā jau ierasts augustā kritums turpinājās arī apģērbu un tekstilizstrādājumu ražošanā, kur izlaide šoreiz samazinājusies par attiecīgi 14,9% un 3,8%.

Vienlaikus fiziskā apjoma rādītāji šobrīd pilnībā neraksturo situāciju rūpniecība un svarīgi ņemt vērā arī ražotāju cenu kritumu. Salīdzinājumam šī gada astoņos mēnešos rūpniecības fiziskie ražošanas apjomi palielinājušies par 3,3%, taču faktiskajās cenās apgrozījums sarucis par 0,6%, kas nozīmē ka šobrīd ne viss pozitīvais pieaugums rūpniecībā atspoguļojas arī uzņēmumu finanšu rādītājos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē