Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Delna pauž šaubas par vēlmi mainīt KNAB šefa kandidātu atlases kārtību

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) priekšlikums mainīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka atlases kārtību rada aizdomas par vēlmi iestādes vadībā redzēt vāju un politiski ietekmējamu cilvēku, aģentūrai LETA pauda biedrības Sabiedrība par atklātību Delna direktors Jānis Volberts.

Viņš sacīja, ka KNAB priekšnieka atlases konkursa beigšanos bez rezultāta Kučinskis publiski kritizējis un izteicis iespēju, ka viņš KNAB priekšnieka izvirzīšanu varētu uzticēt ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Volberts, kurš piedalījās atlases komisijā ar padomdevēja tiesībām, uzskata, ka šāds izteikums liek uzdot jautājumu, vai premjers vēlas spēcīgu KNAB.

KNAB likumā noteikts, ka KNAB priekšnieku izraugās komisija, kuru vada Valsts kancelejas direktors, bet komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Drošības policijas priekšnieks. Ja konkurss beidzies bez rezultātiem, ir jāsludina jauns konkurss, iespējams, aktīvāk jāuzrunā kandidāti un jālemj par personāla atlases kompānijas piesaisti.

Volberts ir pārliecināts, ka nav pamatojuma atteikties no likuma kārtībā paredzētās atlases komisijas un priekšnieka izvēli uzticēt vienam no tās pārstāvjiem - ģenerālprokuroram. Turklāt gan Latvijas, gan starptautiskajā praksē izšķirošā balss parasti ir komisijas vadītājam, uzsvēra Volberts.

"Tāpēc premjera paziņojums par vēlmi mainīt konkursa kārtību un atbildīgo amatpersonu rada nopietnu jautājumu, vai amatā nav vēlme ielikt vāju, politiski ietekmējamu un premjeram un viņa partijai pietuvinātu cilvēku," bažījas Volberts.

Viņš arī izteicās, ka premjera pausto vēl jo biedējošāku darot tas, ka arī Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) publiski kritizējis pēc likumā paredzētās kārtības veikto KNAB priekšnieka atlases procesu.

Process, kurā premjers uztic ģenerālprokuroram vienpersoniski virzīt kandidātu, nav atklāts un objektīvs, uzskata Volberts, piebilstot, ka tas var tikai vēl vairāk paralizēt un vājināt KNAB un kārtējo reizi mazināt sabiedrības uzticību politiskajiem procesiem.

Volberts uzskata, ka Valsts kancelejas direktoram Mārtiņam Krieviņam jāturpina vadīt komisiju, kas vērtē kandidātus, un jāturas pie likumā noteiktās kārtības.

Jau vēstīts, ka Kučinskis aizvadītajā nedēļā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja, ka vislabākā kārtība būtu, ja, piemēram, KNAB vadītāja meklējumos piemērotu kandidatūru izvirzītu ģenerālprokurors un tālāk par to lemtu valdībā.

Tikmēr ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pagaidām nekomentē šo priekšlikumu.

Tāpat vēstīts, ka premjerministrs 28.oktobrī parakstīja rezolūciju Valsts kancelejas direktoram Mārtiņam Krieviņam, kurā lūdz divu nedēļu laikā sniegt priekšlikumus par risinājumu KNAB vadības darba organizācijai un priekšlikumus biroja pārraudzībā. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka KNAB vadītāja atlases komisijas darbs beidzies bez rezultātiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē