Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Arāja: Ozolam nevajadzētu trenēties par nodokļu maksātāju naudu, bezjēdzīgi tērējot ētera laiku

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma 100. panta preses klubs jaunais vadītājs Otto Ozols, par kura sniegumu jaunajā ampluā iepriekš izskanējuši pretrunīgi vērtējumi, jau atkārtoti pamanījies sacelt pamatīgu kritikas vētru sociālajos tīklos. Daudzus raidījuma skatītājus piektdien samulsinājis bijušajai Valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai pasniegtais sarkano rožu klēpis. 

Iepriekš Ozols kritiku izpelnījās par 11.janvārī demonstrēto Preses klubu, kurā vadītājam tika pārmesta neprofesionalitāte, sarunas "sabojāšana", pārtraucot diskusijas dalībniekus pašās svarīgākajās vietās, un vājās zināšanas par diskusijas tematu. Šoreiz pārmetumu iemesls bija raidījuma komplimentārā atmosfēra un Sudrabai pasniegtais rožu pušķis. Pats Ozols gan vēlāk mikroblogu vietnē Twitter taisnojās, ka rozes pircis pats par savu naudu: "Un viņa faktiski jau vairs nav amatpersona, ko daži satraukumā "aizmirsuši"."

Rozes Sudrabai tika pasniegtas raidījuma noslēgumā pēc tam, kad Ozols bija pateicies Sudrabai par paveikto Valsts kontrolieres amatā: "Šī tomēr ir īpaša diena - pēc astoņiem nopietniem darba gadiem amatu atstās Valsts kontroliere Inguna Sudraba, amatpersona, kas visaugstākajā līmenī pacēla ideju par to, ka valstī ir jāsaimnieko saprātīgi, ka ir jābūt godprātīgai attieksmei pret valsts līdzekļiem. Šī diskusija tik pacelta ļoti nopietnā līmenī – drosmīgi, es varētu teikt, un neatlaidīgi."

Tagad Ozols atzīst - ja rastos līdzīga situācija, ziedus Sudrabai pasniegtu arī otrreiz. Viņš portālam Diena.lv norādīja, ka ne tikai eksperti un jomas profesionāļi, bet arī kritiķi atzinuši, ka Sudraba šos astoņus gadus labi darīja savu darbu. "Es publiski vēlējos pateikties viņai par to. Cilvēkiem ir jāmak ne tikai kritizēt, bet reizēm jāmāk pateikt arī paldies. Un reizēm tas prasa lielu drosmi."

"Tā bija augstākā mēra liekulība pārmest man, ka dāvinu ziedus amatpersonai, zinot, ka iepriekšējā dienā Saeima ievēlējusi jaunu valsts kontrolieri. Sudraba pēc raidījuma, nākošajā nedēļā noliek savas pilnvaras. Vai paštaisnie kritiķi to nezināja? Vai viņi nezināja, ka Sudraba bija krietni uzlabojusi savas iestādes darbu? Bet izvēlējās to "aizmirst". Nožēlojami," portālam Diena.lv aztina O.Ozols.

Apšauba Ozola profesionālās spējas

Žurnāliste Baiba Strautmane, lūgta komentēt Ozola sniegumu raidījuma vadītāja amatā, sacīja, ka nevēlas "iegrimt nekādos personāliju jautājumos", jo tas, kas šobrīd notiek LTV, liecina par ilgstoši ielaistas slimības metastāzēm. Viņasprāt, kaut kas steidzīgi ir jādara ar sistēmu, nevis ar atsevišķu cilvēku atrašanos vai neatrašanos attiecīgajos amatos. "Pēdējās nedēļas rāda, ka tur ir sajukusi jebkāda veida organizatoriskā struktūra, kas spētu nodrošināt sabiedriskajam medijam piedienīga produkta nonākšanu ēterā," spriež Strautmane.

Jautāta par Sudrabai pasniegtajām rozēm, Strautmane atbildēja, ka tas liecina par televīzijā plosošos slimību, kas nav sākusies ar jauno raidījuma vadītāju, bet gan aptuveni pirms desmit gadiem: "Šobrīd redzam tās izpausmes, kas nekādā veidā nav piesedzamas."

"Tas ir nepieņemami sabiedriskajā televīzijā un ir nepieņemami, ka to dara cilvēks, kas sabiedriskajā televīzijā vada raidījumu," tā par Sudrabai pasniegtajiem ziediem izteicās žurnāliste Dita Arāja. Viņa neuzskata Ozolu par sabiedriskās televīzijas žurnālistu un apšauba viņa profesionālās prasmes intervijas tehnikā un raidījumu vadīšanā, kā arī izpratni par līdzšinējos raidījumos apspriestajiem jautājumiem.

Arāja arī uzsver – žurnālistam ir nevis komplimentāri jāuzdod raidījuma viesim jautājumi, bet ar atbildību pret savu auditoriju konkrētais cilvēks jāiztaujā. Sabiedriskā televīzija kalpo sabiedrībai, nevis konkrētām amatpersonām, tāpēc šāda rīcība, viņasprāt, nav pieņemama. Žurnāliste arī norāda, ka ir nepieņemami ļaut vadīt raidījumus sabiedriskajā televīzijā cilvēkam, kuram iepriekš nav bijusi līdzīga pieredze. "Es kā nodokļu maksātājs negribu, ka Otto Ozols trenējas par manu naudu, bezjēdzīgi tērējot ētera laiku un faktiski nepildot savu uzdevumu."

Kolēģu aso reakciju Ozols skaidro ar savstarpēju konkurenci, taču viņš nevēloties nolaisties līdz šādam līmenim, sīkmanībai un greizsirdībai. "Zurnālisti ir gatavi aprīt viens otru, bet jāuzdod jautājums – kāpēc cīnās un cīnās, bet valsts ir šādā situācijā? Kāpēc situācijās, kad mediji jau tāpat ir novājināti, notiek šīs  sasvtarpējās cīņas? Spēja cienīt savu pretinieku, tā ir īpašība, ko cenšos saglabāt. Labāk vai sliktāk izdodas, bet tas ir cilvēciski svarīgi."

Pagaidām jaunu vadītāju nemeklēs

Savukārt LTV Ziņu dienesta vadītāja pienākumu izpildītāja Dagnija Neimane norāda – ziedus varēja pasniegt, taču tam vajadzēja notikt pēc raidījuma, nevis kameru priekšā. Viņa uzskata, ka tas nebija pareizs lēmums, turklāt iepriekš Otto Ozols netika viņu informējis par savu ieceri. Lūgta vērtēt Ozola līdzšinējo sniegumu raidījuma vadītāja amatā, Neimane uzsvēra, ka līdz šim bijuši vien trīs raidījumi, tādēļ ir par agru sniegt kādu vērtējumu.

"Es domāju, ka Otto Ozolam ir iespējas visās pozīcijās savas prasmes uzlabot un kā cilvēks ar izpratni par notikumiem un spēju analizēt, saskatīt kopsakarības, izteikt savus viedokļus par kaut ko – viņš noteikti ir ļoti spējīgs. Viņam varbūt nedaudz vairāk savs ampluā jāizprot, ka viņam ir jāuztur šī saruna un jādod iespēja izpausties visiem citiem, nevis tikai savu viedokli izteikt. Vēl strādāsim un skatīsimies," pauž Neimane.

Pagaidām LTV neesot plāna meklēt jaunu raidījuma vadītāju. "Ja desmit cilvēki tviterī norej, tad – “viss, liekam nākamo” – tas tā nav. Mēs saņemam arī ļoti labas atsauksmes no skatītājiem, kuriem ir prieks. Cilvēki, kas viņu iepriekš nav zinājuši, jautā, kur tāds tīrradnis ir gadījies?" apgalvo Neimane.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē