Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arhibīskaps Vanags: Mediķiem nedrīkst uzlikt pienākumu nonāvēt cilvēkus

Mediķiem nedrīkst uzlikt par pienākumu nonāvēt cilvēkus, komentējot ieceri legalizēt eitanāziju, norādīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags.

LELB galva skaidroja, ka vēlme pēc mediķa veiktas eitanāzijas ir cilvēcīgi saprotama, jo nedziedināmas slimības gadījumā cilvēki vēlas iespēju aiztaupīt sev ciešanas. Tomēr, no reliģiskā skatpunkta raugoties, cilvēkam nav labi aiziet no dzīves, vēloties mirt un esot fiksētam uz nāvi, uzsvēra Vanags.

"Ir svarīgi nodzīvot visu mūžu," pauda arhibīskaps.

Viņš sacīja, ka no morāles viedokļa mediķiem nedrīkst uzlikt par pienākumu nonāvēt cilvēkus. Tāpat bažas rada tas, ka valstīs, kur eitanāzija jau ir legāla, tiek mēģināts arvien paplašināt gan slimību loku, iekļaujot tajā arī psiholoģiskus stāvokļus, gan personu loku, pieļaujot ideju eitanazēt pat bērnus, gan arī paredzēt iespēju, ka pacienta vietā lēmumu par eitanāziju pieņem kāds cits.

Kā risinājumu problēmai Vanags redz paliatīvās aprūpes attīstību, kas ļautu cilvēkam nomirt bez ciešanām, neķeroties pie nonāvēšanas.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par eitanāzijas legalizēšanu, par ko dažu dienu laikā savākti jau gandrīz 800 parakstu.

Iniciatīvas autora ieskatā aktīvās eitanāzijas un ārsta asistētas pašnāvības atļaušanas ieguvums būs iespēja neārstējami slimiem cilvēkiem brīvprātīgi pārtraukt savas ciešanas.

Eitanāzijas legalizācijas jautājums Latvijā no jauna kļuva aktuāls pirms gada, kad sabiedrība saziedoja visu nepieciešamo summu - 10 000 eiro -, lai nedziedināmi slimais Viesturs Bundža piepildītu savu pēdējo vēlēšanos un viņš varētu doties uz Šveici, kas pazīstama kā eitanāzijas tūrisma galamērķis.

Toreiz Veselības ministrija (VM) pauda, ka eitanāzijas legalizācija Latvijā nav ministrijas dienaskārtībā. Toreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) sacīja, ka tā ir politiska izšķiršanās, un Latvija vēl nav gatava.

Kā vēstīja LNT raidījums Top 10, mediķu vidū vienotas nostājas par to nav.

Uzskatot, ka cilvēkam ir tiesības neciest mokas līdz pat savai nāvei, reanimatologs Pēteris Kļava iestājas par eitanāziju. Tikai, viņaprāt, šis jautājums ir jāizlemj profesionāļiem, nekādā ziņā ne sabiedrībai.

Onkoloģijas centra ārste psiholoģe Maija Kārkliņa savukārt iestājās pret eitanāziju. "Šobrīd noteikti nē, mēs neesam ne morāli, ne materiāli, ne juridiski uz to gatavi. Padomājiet paši - ja mēs tagad atļausim eitanāziju, ko tik mums neradīsies doma eitanizēt. Labāk fantāziju šajā jomā nedarbināt, es domāju," sprieda Kārkliņa. Viņa ir pārliecināta, ka mūsdienu medicīnā teju 100% sāpju var noņemt. Turklāt, viņasprāt, nedziedināmi slimo aprūpe Latvijā ir augstā līmenī, jautājums tikai, vai visiem pieejama.

Juriste, medicīnas tiesību eksperte, Latvijas Universitātes medicīnas fakultātes docente Solvita Olsena pauda viedokli, ka Latvijas situācija ir katastrofāla cilvēkiem, kuriem ir neārstējamas slimības un kuriem ir jācieš, jo paliatīvā aprūpe cilvēkiem nav pieejama, ja viņiem nav naudas. "To aprūpi, ko mums par valsts līdzekļiem piedāvā, es nevaru saukt par paliatīvo aprūpi. Ja mums ir jāstāv garā rindā un tad mums valsts apmaksā septiņas dienas," norādīja Olsena.

Eksperti pauda, ka Latvijā visi ir nolaiduši acis un aizspieduši ausis un problēmu izliekas neredzam, nedzirdam.

Top komentāri

Ar Vanaga muti, kā parasti,
A
galvu LIEKULĪBA paceļ. Ja jau tik svarīgi nodzīvot ''pilnu mūžu'', kāpēc viņš šādu iespēju savam dēlam nedeva? Un, vai Vanags pats nodzīvos ''pilnu mūžu''? Ja šis demagogs grib būt teoloģiski korekts, lai atbild uz manu jautājumu: vai pilnu mūžu arī Israēla ķēniņš Sauls nodzīvoja? Un, vai cilvēks VAR savam mūžam sprīdi pielikt vai atņemt? Ļoti var gadīties, ka eitanāzija ir Dieva providences nolemta, jo kas gan var pateikt, ka tā nav?
Zinātāja
Z
Vanaga kungam pirms viedokļa izteikšanas vajadzētu rūpīgāk iepazīties ar nedziedināmi slimo stāvokli mūsu valstī, kur paliatīvajā nodaļā (par maksu !) iespējams tikt pēc piecām nedēļām. Tas viss atgādina tumšos viduslaikus.
Lasma
L
Vanag, aizver savas zaunas un nelien cilveku privataja dzive. Vai tad Vanagam tikamak ir ka cilveki mocas necilvecigas sapes, pazemojuma, vai ir speisti ar jeb kadiem lidzekliem veikt pasnavibu, ja to var izdarit dakteris civilizeta veida, pec pasa cilveka velmes, ielaizot vena navejosu injekciju. kapec sie debilie melnsvarci, kuri cilveces vesture gadu simtiem ir izvarojusi cilvekus fiziski un garigi, i iedomajusies, ka vini ir noteiceji par izndivida izveli? Latvija ir nekavejoties japienem likumi: Par Eitanaziju, Par viendzimumu paru gimenu registresanu, laulasanu, Par izgitibas sistemu, kura nodrosina 100 % apmacibas Latvijas valsts teritorija latvijas valsts valoda, latvius valoda un lai melnsvarci rosas pa saviem pagrabiem un tup tualete, un netrauce Latviajs iedzivotajiem sakarot valsti ta ka visi cilveki var dzivot civilizeti, bet ne ta ka velas melnsvarci tumsonibu, degradaciju, divkosibu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē