Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Asinsdonoru centrs: Piecas atpūtas dienas par asins ziedošanu ir pieņemamas

Piecas apmaksātas atpūtas dienas par donora humāno rīcību ir pieņemams skaits, komentējot Labklājības ministrijas (LM) plānu samazināt asins donoram apmaksāto atpūtas dienu skaitu, saka Valsts asinsdonoru centra direktore Gita Ņemceva.

Kā ziņots, LM plāno būtiskas izmaiņas Darba likumā. Tas arī paredz samazināts asins vai asins komponentu donoriem piešķiramo apmaksāto brīvdienu skaitu. Šobrīd darbinieks, kurš vienlaicīgi ir gan asins, gan asins komponentu donors, var iegūt tiesības uz vairāk nekā trīs nedēļu ilgu apmaksātu atpūtu. Tas rada būtiskas izmaksas darba devējam, tādēļ plānots noteikt pienākumu darba devējam apmaksāt ne mazāk kā piecas papildu atpūtas dienas kalendārā gada laikā, pārējās nodrošinot neapmaksātas.

"Mēs, protams, vienmēr iestājamies par to, lai donoram būtu vairāk privilēģiju, bet saprotam arī darba devēju," pauž Ņemceva. Viņa uzskata, ka piecas atpūtas dienas ir pieņemamas, un atgādina, ka apmaksāta brīvdiena ziedojuma dienā donoram tāpat saglabāsies.

VADC vadītāja stāsta, ka daudzās Eiropas valstīs un citviet pasaulē esot prakse donoriem piešķirt apmaksātu atpūtas dienu tikai ziedošanas dienā. "Ceram, ka donors ziedo asinis vai asins komponentus, nevis naudas vai apmaksātu brīvdienu dēļ, bet lai kādam palīdzētu," viņa piebilst.

Jautāta, vai neuztraucas, ka šādu izmaiņu dēļ radīsies grūtības piesaistīt donorus, Ņemceva skaidroja, ka paredzētie grozījumi skars tikai nelielu daļu donoru, tā sauktos aferēzes donorus, kuri ziedo trombocītus un plazmu. 2012.gadā Latvijā tādu bija 364, kas uz kopējā donoru skaita ir salīdzinoši ļoti neliela daļa.

VADC ir pieredzējis gadījumus, kad, aferēzes donoram aktīvi ziedojot, gada laikā ir iespēja saņemt pat 24 un vairāk apmaksātas brīvdienas. "Praktiski tas ir otrs atvaļinājums, kas darba devējam ir jāapmaksā," saka Asinsdonoru centra vadītāja, vienlaikus uzsverot, ka trombocīti ir neaizstājams komponents onkoloģiskiem, hemotoloģiskiem un daudziem reanimācijas slimniekiem.

"Domāju, ka donori, kas līdz šim ziedoja, arī turpinās to darīt, jo viņi apzinās savas rīcības nozīmi," pārliecināta VADC vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē