Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Asociācija: Tranzīta nozares uzņēmēji neuzticas brīvostu pārvaldēm

Biedrība Baltijas asociācija – Transports un loģistika (BATL) jau iepriekš ir paudusi atbalstu Ekonomikas ministrijas iecerei likumdošanas aktos iestrādāt normas, kas no 2014.gada 1.janvāra liktu Latvijas ostu pārvaldēm daļu no saņemtajiem ienākumiem ieskaitīt valsts budžetā, vienlaicīgi nodrošinot, ka brīvostas parvaldes jaunās iemaksas nepārnesīs uz tranzīta biznesā strādājošiem komercuzņēmumiem. 2013.gada 11.septembra Aivara Lemberga vadītās Latvijas Tranzīta biznesa asociācija (LTBA) apaļā galda diskusija BATL pārliecību nostiprināja.

Diemžēl BATL vairs neizbrīna kolēģu (LTBA biedru), dažādu ekspertu, atsevišķu Saeimas deputātu histērija. Proti, nekādā ziņā neķerties klāt brīvostu pārvaldēm, jo pat simboliska brīvostu pārvalžu iemaksa valsts budžetā sagraušot Latvijas tranzīta nozari. Ieklausieties - ekonomikas ministra Daniela Pavļuta piedāvātā iemaksa valsts budžetā (pēc 2012.gada rādītājiem iemaksa visām trim ostām kopā nepārsniegs 10 miljonus LVL), kura faktiski būs vienīgā maksa par valstij piederošo aktīvu izmantošanu, sagraušot nozari. 

Vai tiešām godātie kolēģi uzskata, ka brīvostu pārvalžu tēriņi ar nozari nesaistītās reklāmās, izklaides, publicitātes aktivitātēs ir nozares konkurencpējas veicinoši? Nozares konkurencspēju noteikti veicina arī brīvostu pārvalžu uzspiestie, tehnoloģiski dārgākie investīciju projekti, vēlme uz nozares investoru makiem pārnest valsts piederošu hidrotehnisko būvju demontāžas izdevumus un citas brīvostai un pašvaldībai piekrītošas daudzmiljonu izmaksas? Arī tranzīta nozares ģenerēto daudzmiljonu ieņēmumu nekontrolēta ieguldīšana ar nozari nesaistītos projektos (daudzi no kuriem ir bankrotējuši vai atrodas uz bankrota sliekšņa) visnotaļ "pastiprina" tranzīta nozares konkurencspēju. Nozares "izaugsme", protams, nav iedomājama arī bez nozarē investēt vēlošu investoru apspiešanas, kuru ierobežošanā brīvostu pārvaldes tiesvedībās vien ir gatavas tērēt ievērojamu sava budžeta daļu. Un visbeidzot nozari visnotaļ "attīsta" valsts kontroles ziņojumos pieminētie naudas izšķērdības fakti, konkurences padomes neglaimojošie atzinumi, tiesu lēmumi un,  protams, skandālos un tiesvedībās ieslīgušās brīvostu amatpersonas, kuru atrašanās amatos nepārprotami signalizē: izvēlieties Latvijas ostas – mēs zināsim, kur likt Jūsu naudu.

Kāpēc tādu ažiotāžu, satraukumu izraisa Ekonomikas ministrijas visnotaļ loģiskais piedāvājums? Kādēļ LTBA, Satiksmes ministrijai, ekspertiem neliekas svarīgi diskutēt par valstij un pašvaldības pārvaldībā esošo brīvostu pārvalžu nozares graujošajām darbībām?

Atbilde ir vienkārša. Brīvostu pārvaldes, LTBA vada vieni un tie paši cilvēki, kuri lielā mērā nosaka arī Satiksmes ministrijas un tās pakļautās nozares dienaskārtību un darbību. Šie cilvēki ir pieraduši jaukt valsts (šai gadījumā brīvostu, valsts tranzīta kapitālsabiedrību) makus ar savējiem, tāpēc tiem ir nepieņemami, ka akvatorijas, hidrotehnisko būvju un visu brīvostu pārvalžu patiesais īpašnieks beidzot ir uzdrīkstējies pieprasīt sev sen jau pienākušos augļus, kurus līdz šim nekontrolēti izmantoja attiecīgie kungi.

To, ka Latvijas tranzīta nozares Ahileja papēdis ir Latvijas lielo ostu brīvostu pārvaldes, šoreiz neslēpa pat LTBA sastāvā esošo privātkompāniju pārstāvji, kuri visi kā viens netieši izteica neuzticību brīvostu pārvaldēm, uzsverot brīvostu pārvalžu neprognozējamību, kas liek bažīties par brīvostu jauno izdevumu pārlikšanu uz tranzīta nozarē darbojošos komerckompāniju pleciem. 

BATL tic, ka Ministru Kabinetam pietiks drosmes ieviest dzīvē Ekonomikas ministrijas iniciatīvu un cer, ka tiešī šī valdība būs pirmā, kurai izdosies izmēzt tranzīta nozares attīstību bremzējošos brīvostu pārvalžu Augeja staļļus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē