Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Čakša: PVN palielināšana veselības labā būtu solidārs risinājums

Obligātās veselības apdrošināšanas sasaistīšana ar minimālajām sociālajām iemaksām, paralēli par vienu procentpunktu ceļot pievienotās vērtības nodokli (PVN), būtu solidārs risinājums, aģentūrai LETA pauda veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka atbalsta Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) piedāvāto variantu, turklāt galvenais, ka Veselības darba grupa jau panāca vienošanos par veselības aprūpes pakalpojumu piesaisti sociālā nodokļa nomaksai. Tas arī palīdzētu cīnīties ar ēnu ekonomiku un "izvilktu ārā" sociālā nodokļa nemaksātājus.

Vienlaikus Čakša skaidroja, ka, veidojot pakalpojumu sasaisti ar sociālā nodokļa nomaksu, tiek veidota individualizēta valsts veselības apdrošināšana, kas nerada nevienlīdzību. Tādējādi tiks izdalītas trīs grupas - nodokļu maksātāji, nemaksātāji un tie, par kuriem rūpējas valsts.

Turpmāk Veselības ministrijai (VM) jāsaprot, cik liela daļa cilvēku patlaban saņem pakalpojumus bez sociālā nodokļa nomaksas, kā arī jāstrādā pie sistēmas, kā savienot pakalpojumus ar nodokļu maksājumiem.

Čakša piebilda, ka absolūti neatbalsta obligāto veselības apdrošināšanu ar fiksētu maksājumu.

Kā ziņots, Ministru prezidents ceturtdien pēc Veselības darba grupas sēdes žurnālistus informēja, ka šodien diskusijas notika par četriem priekšlikumiem. Lai arī galīga vienošanās netika panākta, darba grupa lēma izskatīšanai koalīcijā piedāvāt divus priekšlikumus - Latvijas Bankas ideju ieviest katram iedzīvotājam fiksētu vai diferencētu maksājumu par obligāto veselības apdrošināšanu vai arī Kučinska priekšlikums obligāto sociālo apdrošināšanu sasaistīt ar minimālajām sociālajām iemaksām, paralēli ceļot PVN par vienu procentpunktu - līdz 22%.

Kučinskis sacīja, ka viņa piedāvātajā variantā tie iedzīvotāji, kas nemaksā sociālās iemaksas saņems medicīnas pakalpojumus 75% apmērā no pakalpojumu groza, kurā ietverti tādi pakalpojumi kā ģimenes ārsts, specifiskās saslimšanas, piemēram, onkoloģija, kā arī ātrā medicīniskā palīdzība u.c.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pēc darba grupas sēdes žurnālistiem sacīja, ka, ieviešot obligātās veselības apdrošināšanas modeli, augtu medicīnas pakalpoju klāsts Latvijas iedzīvotājiem.

Rimšēvičs skaidroja, ka Latvijas Bankas piedāvājums paredz obligātu maksājumu visiem iedzīvotājiem, piemēram, 20 eiro apmērā, bet summu arī varētu diferencēt atkarībā no ienākumu līmeņa. Savukārt tiem, kas nevarēs atļauties iegādāties polisi, palīdzēs valsts vai pašvaldība.

Koalīcijas politiķi pagaidām pauž skeptisku nostāju par PVN celšanu veselības aprūpes finansēšanai, kā arī ir kritiski par iespēju ieviest vienādu obligātās veselības apdrošināšanas maksājumu visiem iedzīvotājiem. Valdību veidojošās partijas neizslēdz iespēju atbalstīt obligāto veselības apdrošināšanu ar diferencētu maksājumu.

Top komentāri

Uz mazo pensiju saņēmēju rēķina
U
Čakša ir tiešām jauka. Veselības finansēšana no PVN palielinājuma nozīmē padarīt trūcīgos vēl mazliet trūcīgākus. Mazo algu saņēmēji no reformas iegūs lielāku neapliekamo minimumu. Vidējo un lielo algu un pensiju saņēmēji no reformas iegūs mazāku ienākuma nodokli. Bet mazo pensiju saņēmēji un vismazāko algu saņēmēji no reformas iegūs pliku neko. Ja gadījumā pēc Čakšas ieteikuma palielinās PVN, tad trūcīgākie kļūs vēl mazliet trūcīgāki
Šīs ministres
Š
atkāpšanās no amata būtu tautas labumam solidārs risinājums.
padoms Čakšai
p
PVN palielinājumu izjutīs tikai nabadzīgie cilvēki, bet turīgie to pat nejutīs. Čakšai ir tikai viens sauklis - naudu un vēlreiz naudu.Bez reformām. Viņa pat nav spējīga piedāvāt prasīto līdzekļu plūsmas kontroli. Vai patiešām viņa nav spējīga noskaidrot Igaunijas un Lietuvas praksi, kas darbojas labi jau daudzus gadus? Ir jāievieš obligātā veselības apdrošināšana. Nabago u.c. maznodrošināto vietā maksātu valsts, bet pārējie- lai atvēl vismaz 20 eur/mēnesī no sava maka. Citādi ejam uz pilnīgu maksas medicīnu, jo nekas labāks nav izdomāts. Ja Čakšai tā patīk spēlēties ministros, labāk lai atkāpjas un piesakās kādā spēlfilmā. Tas valstij izmaksātu lētāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē