Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Dombrovskis: Latvijai jāatrodas Eiropas kodola valstu vidū

Latvijai ir būtiski atrasties Eiropas kodola valstu vidū, kā arī atbalstīt Lisabonas līguma grozījumus, kas paredz no 2013.gada ieviest Eiropas stabilitātes mehānismu visu Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai. Tā sestdien Vienotības domes sēdē sacīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Viņš uzrunā skaidroja, ka Latvijai ir būtiski pievienoties jaunajam ES valstu līgumam, ar to sperot pirmo soli pretī divu ātrumu Eiropai. Ģeopolitiski būtski Latvijai ir svarīgi atrasties "Eiropu uz priekšu virzošajā kodolā nevis būt starp nomales valstīm". Vienlaikus Latvija jau ieguldījusi ilgu un smagu darbu, lai nostiprinātu savu fiskālo disciplīnu un tirgus uzticamību, uzsvēra premjers.

Turpinot izklāstīt saistības, ko Latvijai turpmākajos gados būtiski izpildīt, premjers pauda, ka ES līmenī ir būtiski atjaunot ekonomikas uzticību Grieķijai, Īrijai un Portugālei. Tajās pašlaik ekonomiskās stabilitātes nav, tādēļ tās saņem Eiropas stabilitātes fonda palīdzību, taču no 2013.gada to plānots aizstāt ar Eiropas stabilitātes mehānismu. Lai šo normu ieviestu, nepieciešami grozījumi Lisabonas līgumā, ko ES dalībvalstīm jāratificē ar divu trešdaļu parlamenta vairākumu.

Lai nodrošinātu Latvijas atbalstu šim līgumam, ir sākts "darbs ar opozīciju", sacīja premjers. Viņš skaidroja - Latvijai nedodot atbalstu Lisabonas līguma izmaiņām, veidosies nepatīkama situācija, jo būs apgrūtinātas iespējas lūgt, piemēram, plašāku Kohēzijas fonda līdzekļu piesaisti Latvijai. "Tad šīs sarunas saprotamu iemeslu dēļ būs grūti savienojamas," piebilda Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka pērn 8.–9.decembra Eiropadomes sanāksmē eiro zonas valstis vienojās izstrādāt un parakstīt jaunu starptautisku līgumu fiskālās disciplīnas un ekonomikas politiku koordinācijas un pārvaldības stiprināšanai eiro zonā.

Balstoties uz šo vienošanos, pašlaik tiek gatavots jaunais līgums. To izstrādā dalībvalstu pārstāvju darba grupa, piedaloties Eiropas Komisijas, ES Padomes sekretariāta, Eiropadomes priekšsēdētāja un Eiropas Parlamenta pārstāvjiem. Plānots, ka līgums būs gatavs līdz marta sākumā paredzētajai Eiropadomes sanāksmei.

Latvija atbalsta vienošanos stiprināt fiskālo disciplīnu un kopā ar vēl divdesmit piecām ES dalībvalstīm, tostarp vēl astoņām eiro zonā neietilpstošām valstīm, piedalās jaunā starptautiskā līguma izstrādē. Līgums Latvijai kļūs saistošs pēc eiro ieviešanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē